FED'i bekleyen altın fiyatlarında durum ne?

Altın fiyatları, ABD'de enflasyonun düşmesinin Fed'in faiz artırımı beklentisiniz zayıflatmasının ardından nasıl bir yön çizdi.

FED'i bekleyen altın fiyatlarında durum ne?
FED'i bekleyen altın fiyatlarında durum ne?
GİRİŞ 17.09.2015 09:22 GÜNCELLEME 17.09.2015 09:22

Altın "Fed" öncesi kazançlarını korudu.

Altın, ABD'de enflasyonun düşmesinin Fed'in faiz artırımı beklentisiniz zayıflatmasının ardından bir haftanın en yüksek seviyesi yakınında tutundu.

Altın, ABD'de enflasyonuın düştüğünü gösteren verinin, Fedpolitika yapıcılarının bugün sona erecek iki günlük toplantıda 2006'dan bu yana ilk faiz artırımı kararı alacağı beklentilerini zayıflatmasının ardından, son bir haftanın en yüksek seviyesi yakınında tutundu. 

Spot altın yüzde 0.2 yükselerek, Singapur saati ile 10:56'da ons başına 1,212.16 dolara çıktı. Fiyatlar Çarşamba günü yüzde 1.7 ile 20 Ağustos'tan bu yana en güçlü çıkışını göstererek, 9 Eylül'den bu yana en yüksek seviyesi olan 1,124.32 dolara kadar çıktı.

Tüketici fiyatları arttığında tarihi olarak değer koruma aracı olarak görülen altın, bunun yerine, enflasyonun Fed'in yüzde 2 olan hedefine çabuk çıkamayacağına ilişkin şüphelerden fayda görüyor. Zira enflasyon Fed'in hedefgine çıkmakta güçlük çektikçe, Fedîn faiz artırımına gitme olasılığı azalıyor. ABD'de tüketici fiyatları Ağustos ayında yüzde 0.1 geriledi ve Ocak ayından bu yana ilk kez düştü. Fed fonları (Fed'in gösterge faizi) vadelileri, Bloomberg'in derlediği verilere göre, 25 baz puanlık faiz artışının olasılığının yüzde 32 olduğuınu işaret ediyor. 

Aralarında Daniel Hynes'in de aralarında bulunduğu Australia & New Zealand Banking Group Ltd. analistleri, bugünkü raporlarında, "Dün beklenenin hafif altında çıkan enflasyon verisi, Fed'in bu hafta faiz artırımına gideceği beklentilerini zayıflattı ve bu da altın fiyatşarına destek sağladı" dedi.

Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Salı günü itibariyle son sekiz günün yedisinde düştü ve 19 Ağustos'tan bu yana en düşük seviyesine indi.

Spot gümüş, Çarşamba günü 13 Mayıs'tan bu yana en güçlü yükselişi gerçekleştirip yüzde 3.4 yukarıda kapandıktan sonra, yüzde 0.1 düşüşle ons başına 14.8965 dolara geriledi. Platin yüzde 0.2 düşüşle ons başına 971.49 dolara inerken, palladyum yüzde 0.4 kayıpla ons başına 609.65 dolara indi.

KAYNAK: BLOOMBERHT