Damat Ferit'e İş Bankası'ndan zırnık yok!
Vatan hainliği gerekçesiyle sürgün edilen Osmanlı'nın son sadrazamlarından Damat Ferit'in torunlarının İş Bankası'ndaki ortaklık iddiası, "Mirasçı olduğunuz net değil" gerekçesiyle banka tarafından kabul edilmedi
İttihat ve Terakki Partisi'nin kurduğu ve 1927'de İş Bankası'na devredilen Osmanlı İtibar-ı Milli Bankası hisselerini kayıt altına almak için Türkiye'ye gelen Osmanlı Sadrazamı Damat Ferit'in torunlarına bankadan ret yanıtı geldi.
Sabah'tan İbrahim Acar'ın haberine göre Osmanlı İmparatorluğu'nun en çok tartışılan sadrazamlarından ve Kurtuluş Savaşı sonrasında 'vatan haini' ilan edilip meşhur '150'likler listesiyle' sürgüne gönderilen Damat Ferit'in torunları, ellerindeki iki hissenin kayıt altına alınmasını istedi.
KABUL EDİLMEMESİ ANLAMSIZ
Banka yetkilileri, hisselerin şu anki sahiplerinin gerçek mirasçı olup olmadığını anlayamadıklarını, bu nedenle hisseleri kayıt altına alamayacaklarını belirterek, torun Halil Hurşit Bey'i reddetti.
Halil Hurşit Bey'in avukatı Mahmut Doğan, bankaya verilen dilekçe sonrası, hisselerin kabul edilmemesini skandal olarak nitelendirerek "Hisseler nama yazılı. Yani üzerinde Damat Ferit'in oğlu Mehmet Nihat Efendi'nin ismi var. Onun mirasçısı ise Halil Hurşit Bey. Bu da ispat edildi. Ama buna rağmen hisselerin kimin olduğunu bilemediklerini bu yüzden de hisseleri kayıt altına alamayacaklarını belirttiler" dedi.
BİZ BAŞVURUMUZU YAPMIŞ OLDUK
Avukat Doğan, İş Bankası'nın hisseleri almamasının nedeni olarak gösterdiği 'Mirasçısı olup olmadığını bilemiyoruz' açıklamasının mantıklı olmadığını savunarak "Biz 31 Aralık'tan önce başvurduk. Bu noktadan sonra bankanın Halil Hurşit Bey'in hisselerinin bankaya geçtiğini söylemesi bize göre imkânsız. Hisselerin kaydileştirilmesi durumu bizim için tamamlanmıştır" diye konuştu.
Halil Bey Ürdün'de muhasebecilik yapıyor
Halil Hurşit Bey (ortada), Ürdün'de muhasebecilik yapan 1944 doğumlu Halil Hurşit ve kızı Zeynep, İş Bankası yönetimiyle görüşmek ve hisseleri beyan etmek için İstanbul'a gelmişti.
Hisselerinin kaydileştirilmesini istemişti. Hurşit Bey aynı zamanda Damat Ferit nedeniyle vatandaşlıktan çıkarıldıklarını ve yeniden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığının kendilerine verilmesini istediklerini beyan etmişti.
Banka, hisseleri satabilecek
Geçen yıl çıkan 6111 sayılı Torba Kanun'daki geçici 5'inci madde ile şirket hissedarları ellerindeki hisseleri 31 Aralık 2012'ye kadar şirket merkezlerine beyan etmezlerse hisseleri kurumun malı olacak.
Şirketler isterse bu hisseleri üçüncü ortaklara da satabilecek. Bu durumda kalan hisseler İş Bankası'nın ana ortağı olan CHP ve banka sandığına devredilecek. Bu madde nedeniyle Türkiye'nin her tarafından birçok kişi İş Bankası'na hisseleri için dava açmıştı.
-
SAHIN ALAHAN 11 yıl önce Şikayet Etbabaların suçları ve evlatlar.... damat feritin yaptıklarını savunduğumdan değil ama babasının yaptığı yanlışları evlada yüklemek hangi lokma hangi ekmek ile açıklanabilir o çocuğun suçu nedirki babasının günahından sorumlu tutuyorsunuz ???Beğen Toplam 5 beğeni
-
emre ünlü 11 yıl önce Şikayet Etdamat ferit. damat ferit ve torunları bu ülkede 1 lokma ekmeği bile hak etmiyor. hem onları 3 mart 1924'te atatürk ülkeden çıkartmadı mı ? ayrıca damat ferit değil mi bize mondros ateşkes anlaşmasını imzalayan. o imza olmasaydı binlerce askerimiz kurtuluş savaşında şehit olmayacaktı. neyse eğer damat feritin ailesine 1 kuruş dahi para verilirse bu devlete hakkım helal olmasın.Beğen Toplam 17 beğeni