TİSVA ve Turkcell'den kadınlara örnek proje
Güçlükler ve fırsat eşitsizlikleri kadınların iş dünyasındaki en büyük ezavantajı! Bunu ortadan kaldırmak için Turkcell ve Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) işbirliği yaparak 'Ekonomiye Kadın Gücü' projesini başlattı. Peki proje hangi imkanları sunuyor!
Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Koray Öztürkler projeyi anlattı:
Genel olarak kadınları iş hayatında fırsat eşitsizlikleri bekliyor. Nasıl bir tablo var dünyada?
Evet, dünyanın hemen hemen her ülkesinde kadınları ekonomik hayatlarında güçlükler ve fırsat eşitsizlikleri bekliyor. Bugün Birleşmiş Milletler'in verilerine göre dünyadaki kadınların %70'i yoksullukla mücadele ediyor. Yine aynı kaynağa göre dünyadaki tüm işlerin yüzde 66'sını da kadınlar yapıyor ve gelirlerin sadece yüzde 10'una sahipler. Oysa kadınların kazandığı para ailesine ve topluma doğrudan fayda olarak dönüyor. Kadınlar, ellerine geçen gelirin yüzde 90'ınını ailelerine harcıyor.
Ekonomiye Kadın Gücü projenizle bu tabloyu kadınların lehine çevirmek için önemli bir adım attınız...
Evet, çünkü Türkiye'de de durum kadınlar açısından pek iç açıcı değil. TÜİK'in Hanehalkı İşgücü verilerine göre Türkiye'de 37 milyonluk kadın nüfusu var, sadece 7 milyonu çalışıyor. Her 5 kadından biri yoksulluk sınırında. Okur-yazar olmayan veya okul bitirmeyen kadınlarda bu oran %30'lara çıkıyor. En gelişmiş 20 ülkede kadınların işgücüne katılım oranı ortalama %51 iken, Türkiye'de bu oran %28.
Kadınlarımıza fırsat verildiğinde neler yapabileceklerini hepimiz biliyoruz. Biz dedik ki, Turkcell olarak teknolojimizle, bilgi birikimimizle iş hayatında var olmaya çalışan girişimci kadınlarımızı nasıl destekleriz. Bu heyecanla Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) ile bir işbirliğine imza attık ve "Ekonomiye Kadın Gücü" projesini başlatmış olduk. Bu dünyada bir ilki de barındırıyor çünkü ilk kez bir mobil operatör ile mikrofinans kuruluşu işbirliği ile sosyal borçlanma modelini hayata geçiriyor.
Ekonomiye Kadın Gücü'yle hedeflediklerinizi özetler misiniz?
Kadınlarımızın ekonomiye katılmasının hem bireysel hem de toplumsal hayatta olumlu bir dönüşüm yaratacağına inanıyoruz. Hayatın karşısında kendi ayakları üzerinde güvenle durabilen kadınlarımızın yetiştirecekleri çocuklar da hayata daha güvenle ve daha büyük ideallerle bakacaklar. "Ekonomiye Kadın Gücü" projesi ile kadınlarımız daha çok üreterek ekonomiye katılacak, hayallerini büyütecek, ailelerine ve geleceğe yatırım yapacak, Türkiye kazanacak.
4 yıl boyunca 100 bin ihtiyaç sahibi girişimci kadını destekleyeceğimiz projemizde;
Türkiye'de ilk defa mikrokredi bekleyen girişimci kadınlar ile destek vermek isteyenler arasında bir köprü kurarak, Sosyal Borçlanma Platformu'nu (www.ekonomiyekadingucu.com) hayata geçirdik. Hem mobil hem de web platformları üzerinden bağış veya borç vererek işini geliştirmek için mikrokredi bekleyen girişimci kadınlara yeni fon yaratılmasını;Turkcell'in mobil ilan altyapısı kullanarak kadınlara ürünlerini pazarlama imkânı sağlamayı;Girişimci kadınlara cep telefonu ile basit para yönetimi becerilerini kazandırmayı;Cepten kişisel gelişim eğitimleri sağlamayı;Mikrokredi nakit akışını mobil teknolojilerin yardımıyla elektronik ortama taşıyarak Vakfın operasyonel verimliliğini arttırmayı hedefliyoruz.
Kadın girişimci fon havuzuna ilk desteği 400.000 TL ile Turkcell yaptı. Bu destekle, Van'da açılacak Mikrokredi Şubesiyle deprem mağduru olan binlerce kadınımıza da iş fırsatı yaratacağız.
Peki sistem nasıl işleyecek? Para desteğine ihtiyacı olan kadınlar desteğin verecek kişilerle nasıl buluşacak?
Turkcell tarafından hayata geçirilen www.ekonomiyekadingucu.com sitesi projede girişimci kadınlarla mikro kredi desteği verecek gönüllüleri buluşturmak için ideal bir platform olarak tasarlandı. Daha fazla kadının mikrokrediden faydalanıp ekonomik üretime katılması için, yenilikçi bir iş modeli geliştirerek hem mobil hem de web üzerinden Türkiye'de ilk defa "sosyal borçlanma" (Crowdfunding) yöntemiyle bireylerin kadın girişimcilere borç veya bağış ile destek vermesini sağlayan bir platform. Bu model sayesinde sayesinde artık dileyen herkes ister cepten) ister webden dar gelirli kadınlara borç verebilecek, bağış yapabilecek, dar gelirli kadınların hayallerine kavuşmasına bireysel olarak destek verebilecek.
Turkcell'in teknoloji birikimi ve altyapısı nasıl bir fark yaratıyor bu projede?
Mikrokredinin verilmesi ve tahsil edilmesi süreçlerine mobil teknolojileri entegre ettik. Ayrıca mikrogirişimci kadının cep telefonu ile temel finansal hizmetlere erişiminin güvenilir kılınması, cep telefonu sahipliğinin pekiştirilerek kadında para yönetimi bilincinin geliştirilmesini sağlama hedefimiz var. TİSVA'nın saha operasyonlarında kredi verme ve tahsilat süreçlerinde nakit akışının azaltılarak elektronik paraya geçilmesi; operasyon verimliliğinin artırılmasına katkı sağlanması yolunda da önemli adımlar atıyoruz.
Son olarak kadınlara vereceğiniz desteğin belli şartları, alt ve üst limitleri var mıdır?
Mikrokredi desteğinin alt ve üst limitlerini, ve esaslarını zaten TİSVA belirlemiş durumda. Mikrokredi almak isteyen 5 ihtiyaç sahibi bir araya gelip TİSVA'nın yürüttüğü Türkiye Grameen Mikrofinans Programı'na başvuruyor. Mikrokredi süreci gelir getirici bir faaliyete başlamak isteyen 5 ihtiyaç sahibi kadının bir araya gelmesiyle başlıyor. TİSVA, yapılmak istenen iş ve mikrokredi süreçleriyle ilgili gerekli bilgilendirme ve eğitimi veriyor. Kredi almak isteyen kadınlarımızın hikayelerini değerlendiriyor. İlk kez başvuranlar, ilk yıl için 100 ile 1000 lira arasında kredi alıyor. 1 yıl vadeli verilen kredisini düzenli ödeyenlerin limiti ikinci yıl 2 bin liraya kadar çıkıyor. Sonraki yıllarda meblağ katlanarak artıyor.
TİSVA Başkanı Prof. Dr. Aziz Akgül : Türkiye'de her 5 kadından 1'i yoksul.
Bugüne kadar TİSVA olarak Nobel Ödüllü Muhammed Yunus'un öncülüğünü yaptığı Grameen Trust ile birlikte hareket ettik ve binlerce kadının hayalini gerçekleştirmesine yardımcı olduk. Gördük ki, girişimcilere yapılan bağışlarda aslan payı kurumların. Kişisel bağışlar sadece yüzde 14'lerde kalıyor.
Oysa bugün binlerce kadın kendi işini kurmak, aile bütçesine katkı sağlamak için bekliyor. İşte bugün Turkcell'le yaptığımız işbirliği ile daha çok kadınımızı hayallerine kavuşturmayı amaçlıyoruz. Turkcell'in teknolojisiyle güçlendirilen sosyal borçlanma modeli, sosyal ağ ve internetin kitlesel gücünü kullanarak kadınların ihtiyaç duyduğu sermaye desteğine kavuşmasına olanak tanıyacak. Sosyal inovasyon niteliği taşıyan bu çözüm bir anlamda toplumsal bir imece... Bu projeyle kadınlarımızın ve Türkiye'nin kazanmasında herkesin katkısı olacak.