Fatih Projesi'nde kullanılacak işletim sistemi!
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Fatih Projesine ilişkin soruları yanıtladı. Öğrencilere daıtılacak tabletlerde işletim sistemi Pardus kullanılacak... Tabletlerde ise iki özellik olmayacak!
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, TÜBİTAK'ın geliştirdiği ve yerli işletim sistemi olan Pardus'un Fatih Projesi'nde kullanacağını belirterek, ''Bir nevi Fatih Projesi ile Pardus'u buluşturacağız'' dedi.
AA muhabirinin Fatih Projesi'ne ilişkin sorularını yanıtlayan Ergün, Fatih Projesi'nin Türkiye'de eğitim sistemini, eğitim teknolojilerini, öğrenci ve öğretmen profilini, ders içeriklerini çok köklü bir değişime tabi tutacağını kaydetti.
Ergün, bu proje ile Türkiye'de hem yazılım, bilişim sektörünü hem de bu konudaki donanımların, teknolojilerin gelişmesine katkı sağlayacağına işaret ederek, bu yönü ile projenin çok önemli olduğunu ve desteklediklerini anlattı.
Eskiden olsa Türkiye'de bu tür çalışmaların yapılmadığını, ''paramız var satın alalım'' felsefesi ile hareket edildiğini dile getiren Ergün, ancak şimdi yaklaşımlarının bu yönde olmadığını ifade etti. Bir proje ortaya koyarken, bunun bütün yönleri ile değerlendirildiğine işaret eden Ergün, ''Artık bu tür projelerde bütün yönlerini düşünüyoruz. Bu teknolojiyi geliştirelim ve bu arada yazılım sektörü de gelişsin. Ona göre yazılımcılar oluşsun, ders içerikleri yazan firmalar oluşsun, özel sektör gelişsin'' dedi.
Bakan Ergün, şimdiye kadarki 2 pilot uygulamada tablet konusunda üretim şartı olmadığını hatırlatarak, ancak ana uygulamaya gelindiğinde 10 milyonun üzerinde tabletin dağıtılacağını, daha sonra da her yıl 2 milyon öğrenciye tablet dağıtılacağını dile getirdi.
O zaman bu ihaleye giren firmalardan Türkiye'de üretim bandı kurmayı ve Türkiye'de belirli bir yerli katkı oranıyla üretmelerini isteyeceklerini bildiren Ergün, firmaların bu katkı oranını da birkaç yıl içerisinde yükselteceklerini söyledi.
Bakan Ergün, geçen yıl ilk etapta küçük bir pilot uygulama yaptıklarını anımsatarak, o pilot uygulamanın son derece başarılı olduğunu, şimdi ikinci uygulamayı yaptıklarını ve pilot uygulamayı genişlettiklerini ifade etti.
''Pardus geliştirilmeye son derece müsait''
Nihat Ergün, TÜBİTAK'ın geliştirdiği Pardus yerli işletim sisteminin de bu bilgisayarlarda kullanılacağını bildirerek, ''Fatih Projesi'ni Pardus'la buluşturacağız. Bu bizim yazılımcılarımız açısından, özel olarak bu konuda firmaların gelişmesi açısından ciddi katkı sağlayan bir proje haline gelmiş olacak. Bir taraftan donanım üretilecek bir taraftan da yazılım sektörü bu projeyle birlikte önemli bir ivme kazanmış olacak. Fatih projesine bu çerçevede çok önem veriyoruz'' diye konuştu.
Bakan Ergün, Fatih Projesi'nin gelecek yıl bütün eğitim sisteminde uygulanacağını ifade ederek, gelecek eğitim öğretim yılında sistemin kurulmuş olacağını ve Türkiye'de fabrikaların o zamana kadar üretim tesislerini kuracağını kaydetti.
Milli proje olmasının dışında finansman anlamında yerli işletim sistemi kullanılacak olmasının birçok avantaj getireceğine işaret eden Ergün, ''Pardus kaynak kodları açık olan bir işletim sistemi ve geliştirilmeye son derece müsait. Yani çok değişik katkıları alarak geliştirme imkanı var. Sizin yazılımcılarınızın işletim sistemi üzerinden bu bölgenin mantalitesine de uygun içerikler geliştirmesine de imkan doğuyor'' diye konuştu.
'Tablet 3G'li olmayacak, fotoğraf çekmeyecek'
Bakan Ergün, tabletlerde 3G'nin olmayacağını ve tabletlerin fotoğraf da çekemeyeceğini dile getirerek, ''Ben 3 G olsun diye düşündüm. Ama Milli Eğitim Bakanlığı fotoğraf çekmesini ve 3G'li olmasını uygun görmedi'' dedi.
Tabletin ders amacıyla kullanılacağı için fotoğraf çekmesinin ve 3G bağlantısı olmasının Milli Eğitim Bakanlığı açısından olumlu karşılanmadığını ifade eden Ergün, kendilerinin de bu yaklaşıma göre hareket ettiklerini sözlerine ekledi.
-
üye 12 yıl önce Şikayet Ettolga ceyhan edlı yorumcuya . diğer meseleler hakkında bu söylediklerinizin haklılık payı labilir ama açık kaynak konusunda bu şekilde patent olayının olmadığını anlamak için ufak bir araştırma yetecektir. size kolay gelsin. debian anonim olarak geliştirilen ve herkesin kodlarını açıklamak şartıryla herhangibir şekilde kullanmak için değiştirip kullanabileceği ve hem kendisi hem de üzerinde çalışan paketler için çok fazla derleyicinin çalıştığı bir sistem. yararlanmamak enayilik olur.Beğen
-
tolga ceyhan 12 yıl önce Şikayet Etyıllarca dışarı bağımlılık hastalığından kurtulamadık . aynı hikaye yine aynı değişen hiçbirşey yok bu millete nasıl bir duygu aşılanmışki böyle hücrelerine kadar işlemiş nasıl bir anlayış bu elin adamı yapmış ben niye uğraşayım 5 harcayıp sıfırdan yapana kadar 1 lira verir alırım yok arkadaş doğrusu bu değil işte ilkini 5 liraya yaparsın hgerşeyiyle senin olur geliştiren sen olursun yabancı olursa her değşikliğinde para ödersin destek almak için para ödersin başka amaçla kullanmak için patent ödersin ödersinde ödersin inek gibi sağılırsın kayseride yüzlerce üretildi zamanında bundan 50 yıl öncesinde aynı mantıkla vazgeçildi benzin koymadılar diye devrim başlamadan bitti kapatıldı düşünün şimdi kapatılmamış olsa arge çalışmları devam etmiş olsaydı bugün iha ları lüks otoları kendimiz yapıyor olurduk belki boing, bmw bizi izliyor olabilirdi. milli kelimesinden neden bukadar korkuyorsunuz bu kelimenin gerçek anlamını kimse anlamakBeğen Toplam 6 beğeni
-
xmenbln 12 yıl önce Şikayet Etpardusu kim bitirdi ? devletmi-milletmi? . hep ayni hikaye...tuvaletin acilmasini bile devletten bekleyen zihniyet var bizde...haydi agir sanayi ürunleri anladim ama bilisim sektöru herkese acik...reklamini iyi yapip ürunde saglam olunca kim karisir...herseyi devlet destekli olmasi tembellik isareti...bugun microsoft- ios-android falan devlet ihaleleri-projeleri ilemi ayakta sanki...yazik yaw...devlete catmak icin herseyi mubah bulan zihniyet galiba tek bizim millette var...bu yorumu yaparken bile microsoft kullanip ...bedava olan pardusu kullanmayip sonra devlet-hukumet yapsin beklentisi olmasi ikiyuzluluk...internetten indirmesi bedava oldugu halde pazarlamasini sokak sokak yapamiyorsaniz saga sola suc atilmasin...microsoft ve iphone nasil hangi sartlarda yapildigini arastirin...hepsi garaj ürunu ve özel sektör...devlet elbette yardim etmeli ama hersey milette bitiyor...avrupaya -amerikaya küfür edip iphone-samsung galaxy-mercedes-audi-diz üstu bilgisayar 50 tl ucuz diye kapis kapis almaya gelince varsiniz ama...Beğen Toplam 23 beğeni
-
Hizli 12 yıl önce Şikayet Etuye'ye, evet pardus bitti, debian tabanli pardus ile ugrasiyorlar. kapali kapilar ardinda ne yapiyorlar tam bilmiyorum ama teknolojilerini bizim gelistirdigimiz, belki baska dagitimlara ihracini bile yaptigimiz pardus bitti, pardus gorunumlu debian geldi. boylece daha az turk muhendisi calistirarak, daha az arastirma gelistirme yaparak, digerlerinin yaptiklarini rahatca kullanabilecegiz. turkiye'de kullandigimiz tum teknolojiler gibi. birileri araba ucak dizayn etmemizi istememislerdi, o zamanin hukumeti de ok demisti, simdi de isletim sisteminin azicik bir tarafindan dizayn etmemizi istemiyorlar, olan var, onu kullanin diyorlar. 60 70 sene sonra ayni mantikla devam ediyoruz. ınsALLAH birileri sorar, yahu bu amerikalilarin, almanlarin fransiz kontrolunde olan dagitimlar niye var, debian varken onu kulansalar ya demeden... daha detayli analiz icin internette "seyir defteri pardus dagitimi bitti yeni bir dagitim basliyor" anahtar kelimeleri ile aratin.Beğen Toplam 9 beğeni
-
Sadece Tepki 12 yıl önce Şikayet Etişte bu son günlerde duyduğum en güzel haber... dilerim lafta kalan bir şey değildir.inanın okuyunca gözlerim doldu.bu ve benzeri sitede aynı haberlere hep aynı yorumları yaptım.milli yazılım "pardus"u kullanalım diye.ama hep taraflı ve bilinçli haberlerle yıpratılan işletim sistemimiz batma noktasına geldiğini okudukça üzüldüm.şimdi koltuklarım kabardı...adamlar tc'de yaşayan her bireyin,bütün özelliklerini,zaaflarını,düşünce yapılarını,neyi sevip neyi sevmediklerini,gizli ilişkilerini,net kaçamaklarını vesair her şeylerini birer birer biliyorlar.bir savaş anında sadece siber saldırı ile neler yapabileceklerinin örneklerini de filmlerinde açık açık veriyorlar.20 yıl önce 11 eylül den bahsediyorlar,her yere işaretler,emareler koyuyorlardı ve kendilerince uygun gördükleri zamanda da eylemi gerçekleştiriyorlar.sabırla bekliyorlar,yıl önemli değil.Beğen Toplam 9 beğeni