Su sorunu, HES'ler, 2B, GAP ve yeni projeler

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu bir yandan su sorunu, HES'ler, 2B, GAP ve yeni projeler hakkında bilgi verdi diğer yandan eleştirilere yanıt verdi.

Su sorunu, HES'ler, 2B, GAP ve yeni projeler
Su sorunu, HES'ler, 2B, GAP ve yeni projeler
GİRİŞ 16.10.2012 09:01 GÜNCELLEME 16.10.2012 11:01
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, deniz altından dünyanın ilk ve en uzun asma boru hattıyla KKTC'ye içme suyu sağlayacak olan proje için “muhteşem” nitelemesini yaptı.

2B arazilerinin satımından 20-25 milyar TL gelir beklendiğini kaydeden Eroğlu, vatandaşları uyardı: "Müracaat edilmezse o araziler Milli Emlağın mülkü durumuna gelir. Araziler satılır. Bundan sonra af yok. Vatandaşlarımız süreyi geçirmesinler.”

Bakan Eroğlu, TRT Haber'de yayınlanan “Neler Oluyor?” programında TRT Haber Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Böken'in sorularını cevapladı.

Bakan Veysel Eroğlu'na sorulan ilk soru Meclis'ten referandum eşiğinde geçen yerel seçimlerin erkene alınması konusundaki anayasa değişikliği oldu.

“Hoş olmadı”

Bakan Eroğlu, bu soruya, “Oylamanın bu şekilde sonuçlanması hoş olmadı. Bu konuda takdir Sayın Cumhurbaşkanımızındır” dedi.

Suriye'deki insanlık dramıyla ilgili olarak ise Eroğlu, “Tanklarla toplarla halkını öldürmesi büyük bir zulümdür. Bu zulmün bir an önce bitmesini istiyoruz” diye konuştu.

Suriye'ye akan suyu neden kesmiyoruz?

Esed yönetimine baskı amacıyla “Türkiye'den Suriye'ye akan suyu neden kesmiyoruz?” şeklindeki soruya Bakan Eroğlu, “O sular kesilirse Suriye halkı zarar görür. O yüzden bunu yapamayız” karşılığını verdi.

“Sayın Başbakanımız ödenekleri 13 misli artırdı”

GAP'taki son durum konusunda da açıklama yapan Eroğlu, “Biz geldiğimizde durma noktasına gelmişti, sulama konusunda çok geride kalınmıştı. Bunları çözmek için Sayın Başbakanımız ayrılan ödenekleri 13 misli artırdı. Bölgedeki birçok şehrin içme suyu sorununu çözdük. Mardin ve çevresine yıldırım hızıyla 350 bin kişiye su götürdük” diye konuştu.

"49 şehrin su sorununu çözdük"

Türkiye genelinde suyu olmayan kentin kalmadığını ifade eden Eroğlu, “İktidara geldikten sonra 49 ilin su sorunu vardı. Bunu tamamen çözdük” şeklinde konuştu.

Bakan Eroğlu, Türkiye'nin su zengini bir ülke olmadığını ve konuda yanlış bir algının bulunduğuna işaret ederek, “Bu yüzden suyumuzu tasarruflu kullanmak zorundayız” dedi.

“Hedef 100 milyar metreküp”

“Biriktirdiğimiz su oranı artıyor mu?” sorusuna “Evet” karşılığını veren Eroğlu, “Yıllık su ihtiyacımızın iki katı kadar biriktirelim diyoruz. Şu anki kapasite 80 milyar metreküp, hedef ise 100 milyar metreküp suyu depolayacak seviyeye ulaşmak. Bizim en zor şarlara göre hazırlık yapmamız gerekiyor” diye konuştu.

Türkiye'de ilk defa su entegre planlamasını yaptıklarını kaydeden Veysel Eroğlu, “Kıt kaynaklara rağmen su sorununu çözdük” dedi.

“Bu yıl içinde 15 adet büyük baraj açacağız”

Hidroelektirik santrallerinin durumunu da yorumlayan Bakan Eroğlu, “Hidroelektrik santarlleri olmasaydı, Türkiye bir dönem karanlıkta kalırdı. Bu yıl içinde 15 adet büyük baraj açacağız” diye konuştu.

HES eleştirilerine cevap verdi

Eroğlu, HES'lerin doğaya zararlı olduğunu eleştirileri için ise “Bu santraller kesinlikle doğaya yarar vermez. Bu bunlar temiz ve yenilenebilir enerji üretimi sağlıyor. Ayrıca bu santraller, erozyonu ve sel baskınlarının da önüne geçiyor” dedi.

“HES'lerden çıkan su kimyasal içermez”

“Su santralleriyle derelerdeki su kesinlikle bitmez” diyen Eroğlu, HES'lerden çıkan sularda kimyasal bulunmadığı hatta daha da temiz olduğunu ifade etti.

Eroğlu, şunları söyledi:

"Derede suyun bitmesi söz konusu değil. Tünelden canlı hayatın devamı için su bırakılması kararı var. Çıkan su zehirli değil tam tersine süzülerek geliyor. Santralden çıkan su daha fazla oksijenlidir. Suyun hakkı tamamen devlete ait. Bu santralleri yapılırken kesilen bir ağaca karşı 5 ağaç dikme zorunluluğu var." 

Solaklı Vadisinin HES'lerden önceki haliyle düzenlenmiş halini fotoğraflarla gösteren Bakan Eroğlu, Rize'den 'Bize de böyle bir çalışma yapacaksanız santrale karşı çıkmayacağız" şeklinde bir bildirim geldiğini kaydetti.

HES'lerin ekonomik getirisine de değindi

Hidroelektrik santralerinin ekonomiye de faydalı olduğuna dikkat çeken Bakan Eroğlu, “Bu santraller 20 milyar dolarlık bir doğalgaz alımını durduracak. Bu santraller bütün dünyada teşvik ediliyor" şeklinde konuştu.

Yeni Su Kanunu: "Kirleten temizleyecek"

Hazırlıkları süren "Yeni Su Kanunu^yla ilgili de bilgi veren Eroğlu, "Dere yataklarıyla ilgili düzenleme var. Su sicilini getiriyoruz. Suyun tahsis sistemini getiriyoruz. Devlet Su İşleri bu konuda tek yetkili olacak. Bundan sonra kim ne kadar kullandı ne kadar atık olarak çıkaracak belli oluyor. Kirleten temizleyecek" dedi.

KKTC'ye İçme Suyu Projesi için “muhteşem bir proje” dedi

Eroğlu, deniz altından geçecek dünyanın ilk ve en uzun asma boru hattıyla KKTC'nin 50 yıllık su ihtiyacını karşılayacak olan projeyle ilgili de konuştu.

Hafta sonunda temeli atılan ve Mersin Anamur'dan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne su taşıyacak boru hattı için Bakan Eroğlu, “Proje muhteşem bir proje” dedi.

Bakan Eroğlu, şunları söyledi:

“Su Kıbrıs'ta Geçitköy Barajına akacak. Borular askıda gidecek. 1450 metrelik derinliğe dayanacak boru olmadığından boruları askıda götüreceğiz. 2004 yılında Başbakan'ın telefonuyla çalışma başladı. Arazinin durumu ortaya çıkınca ne yapacağız diye düşündük. Askıda götürelim diye karar verdik. Yılda 75 milyon metreküp su taşıyacağız.”

Bu projeyle ilgili spekülasyonlar konusunda da net konuşan Bakan Eroğlu, “Bu suyu, başka bir ülkeye verme gibi bir durum yok. 35 milyon metreküpü tarımda kullanılacak. Geri kalanı gelişen Kıbrıs'a ayrılacak” dedi.

2B arazilerinden ne kadar gelir bekleniyor?

Orman ve Su İşleri Bakanı bu konudaki soru üzerine ise şunları dile getirdi:

“Çalışmalarımızı tamamladık. Maliye'ye teslim ettik. Vatandaşlar mutlaka müracaat etsin. Artık kendilerinin olacak. Bazı vatandaşların itirazları oldu. Bu alanlar artık orman değil. 31 Aralık 1981 de orman vasfını kaybetmiş alanları biz bu şekilde değerlendiriyoruz. 300 bin hektar bu durumda. Biz 500 bin hektarlık alanı bu yıl ormanlaştırdık. Bizim düşüncemiz 20-25 milyar TL gelir olur. Müracaat edilmezse Milli Emlağın mülkü durumuna gelir. Araziler satılır. Bundan sonra af yok. 1980'den beri alt yapı hazırlanamadığından yapılamamış. Vatandaşlarımız süreyi geçirmesinler.”

Sokak hayvanlarıyla ilgili düzenleme ne içeriyor?

Eroğlu, sokak hayvanlarıyla ilgili kamuoyunda konuşulan düzenleme konusunda da açıklamalarda bulundu.

“Bizim maksadımız hayvanları yaşatmak” diyen Eroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Hayvanlarla ilgili endişeler bilgilendirmeler okunmamış olabilir. Hayvanlara işkence yapanlar kötü muamele yapanlar 2 yıla kadar hapis cezası alacak. İdari para cezasından hapis cezasına getiriyoruz. Bizim gayemiz hayvanların daha iyi bakılması. Mesuliyetleri daha çok büyükşehir belediyelerine veriyoruz. Kanunu dikkatle okurlarsa hayvanları daha nezih ortamlarda yaşatmaya çalıştığımızı görecekler.”

Ormanların durumu

Bakan Eroğlu, ormanların durumuna ilişkin olarak ise “Bu yıl kurak geçtiğinden dolayı yangın çok oldu. Bizim genelgemiz var yanan arazileri bir yıl içinde tekrar ağaçlandırıyoruz. Ormanlarımızın yüzde 70'inin tapusunu aldık. Geri kalanını da 2014'te tapusunu alacağız. Orman işgali artık söz konusu değil. Ormanlarımız artık artıyor. 14 milyon dekarlık orman alanı arttı. 2008 de yayınlanan genelgeyle seferberlik ilan ettik” dedi.

KAYNAK: TRT HABER
YORUMLAR 1
  • milletin ferdi 12 yıl önce Şikayet Et
    çalışkan ve akıllı bakan, helal olsun. milletin kafasını bulandırmaya çalışanlar da enerjide rusya'ya bağlı kalmamızı isteyen lobilerin oyuncaklarından başka bir şey değil. suyun yükseklik farkından kaynaklanan enerjisini alınca suya bir şey olacağı saçmalığına inananlar ise aklını kullanmayan ve lobi oyuncaklarının piyonlarından başka bir şey değillerdir.
    Cevapla