Türkiye'ye füze baskısı

Türkiye'nin savunma füzesi ihalesini teknoloji transferi yapmayı kabul eden Çinli şirkete vermesi ABD'yi rahatsız ederken, Gezi olaylarına destek veren uluslararası haber ajansları yaptırım kampanyası başlattı.

Türkiye'ye füze baskısı
Türkiye'ye füze baskısı
GİRİŞ 02.10.2013 06:22 GÜNCELLEME 02.10.2013 06:54
Bu Habere 32 Yorum Yapılmış

Geçen hafta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan Savunma Sanayii İcra Komitesinin, uzun menzilli füze ihalesinde Çinli firmayı seçmesi üzerine ABD füze lobisi harekete geçti. Çinli CPMIEC şirketinin kazanmasında 4 milyar dolar yerine 3,5 milyar dolarlık teklifi etkili oldu. Ayrıca, şirketin teknoloji transferi ve yüzde 30 yerli katkıyı da kabul etmesi de belirleyiciydi. Savunma ve Havacılık Sanayii bu yılın ilk 6 ayındaki ihracatının geçen yıla göre yüzde 9 artışla 781 milyon doları aşması düşünüldüğünde bu karar aynı zamanda yerli sanayinin gelişmesini de amaçlıyor.

SİYASİ ANALİZLER

İhaleyi alamayan ABD'li şirket yetkililerinin uyarıları ise yabancı basında yer aldı. İhale sonucunda alınan karara, ABD ve yabancı basından yaptırım kokan haberler yapılmaya devam ediyor. Uzun yıllar boyunca hava savunma sistemlerinde ABD'ye bağımlı olmasına rağmen herhangi bir teknoloji transferi yapılmayan Türkiye bu kararı ile 'Savunma sanayii yatırımlarında artık ben de varım' mesajı veriyor. Washington yönetiminin ambargo uyguladığı Çinli şirketin ihaleyi kazanması üzerine özellikle Batı medyası konunun siyasi yönlerini ön plana çıkardı.

TELAŞ MI VAR?

Türk Hava Kuvvetleri'nin envanterindeki füze sistemlerinin neredeyse tümünün tedarikçisi Raytheon Sözcüsü Michael Doble, 'NATO uzun zamandır Patriot sistemini destekliyor ve beş NATO üyesi ülkede bu sistemi konuşlandırdı. Bu güçlü performans düşünüldüğünde bu karar hakkında daha fazla şey öğrenme fırsatına sahip olmayı umuyoruz' demişti.

BBC: POLİTİK SONUÇLAR DA OLABİLİR

BBC, ihale sonucunu ABD'nin yaptırım uyguladığı bir şirketin kazanması üzerinden değerlendirirken, ABD Dışişleri Bakanlığından ismini gizleyen bir yetkilinin görüşlerine yer verdi. Haberde 'Bu tercihin siyasi sonuçları olacaktır' diyen ABD'li yetkili, 'Türk yetkililer bu sistemi NATO'nun kurulu gücüne entegre edemezler' yorumu da yer aldı. BBC, hükümetin aldığı kararı ise 'Tartışılması gereken bir karar' olarak değerlendirirken Washington yönetiminin rahatsızlığı ve Türkiye'nin NATO üyeliği üzerinden süreci değerlendirildi.

REUTERS: İLİŞKİLER HATIRLATILDI

Reuters haber ajansı ise ABD'nin tepkisine dikkat çekerek, Türkiye ile stratejik ortaklıklarını gözden geçirme noktasına geldiğini yazdı. Haberde Soğuk Savaş'tan bu yana Türk ordusu için ABD'nin önemi hatırlatılırken 'Ankara ve Washington arasındaki ekonomik, siyasi ve askeri işbirliği hala önemli olmasına rağmen, artık daha az merkezi bir rol oynuyor. Bu durum, tedarik politikalarında da kendini gösteriyor olabilir' bilgisine yer verildi. Al Arabiya ise füze ihalesini, NATO'nun Patriot füze sistemleri üzerinden değerlendirdi. İlgili haberde, Çinli şirketin ihaleyi kazanması sonrasında, ABD'nin bir dizi yaptırımlar ya da yeni savunma sistemi alımlarında kongreden onay çıkmayacağı şeklinde tahlile yer verildi.

KAYNAK: YENİŞAFAK
YORUMLAR 32
  • halil soba 10 yıl önce Şikayet Et
    YILLARDIR BİZ SİZE DAHA UCUZA TANK TÜFEK ,FÜZE,UÇAK,ARABA VERİRİZ DİYE İMALATIMIZI ENGELLEDİLER VURMADIKLARI YER OLARAK KULAĞIMIZIN ARKASI KALDI.TÜRKİYE UYANDI ARTIK. 1935 lerde nuri demirağ uçak üretmişti ama türkiyenin dışarıdaki düşmanları ile yerli işbirlikçileri engellediler,başarılıda oldular.belki şu anda boing yerine türk firması olacaktı.aynı zihniyet Yıllarca türkiyeye sen uçak yapma,tank,tüfek yapma,gemi yapma biz size imal ettiğiniz fiyatın altında veririrz diye yatırımı engellediler yılarca sömürdüler.vurulmadık yer olarak bir kulağımızın arakası kaldı.Ama türkiye uyandı artık.Halk iktidara geldi 10 yılda çok şey değişti ve değişecek.Bütün dertleri sömürü aracı olarak kullandıkları füze içinde aynı şey söz konusu.Hadi oradan sizi gidil........
    Cevapla
  • Ahmet ERDEN 10 yıl önce Şikayet Et
    ABD uşakları kimmiş. abd uşakları kimmiş gördük, 1995 senesinde cizre de görev yaparken çekiç güç helikopterleri gözümüzün önünde gece sabaha kadar cudinin tepesindeki pkk lı teröristlere her türlü yardımı atıyorlardı, şunu iyi bilmeliyiz ki bunu bir Tv proğramında emekli olan üst rütbeli vatanını seven bir subay da söylemişti size verdiği silah v.s ne ise onlardan habersiz bir adım bile atamıyorsunuz, uçakları olsun, füzeleri olsun yerleştirdiği çip v.b. aletler ile sizi devamlı kontrol altında tutuyor bu bahisle biz kendi silahımızı, en üst teknoloji ile atom sa atom nukleer ise nukleer hepsini yapmalıyız, kendilerine gelince hepsi var sana gelince olmaz bu millet uyandı inşaallah böyle gideriz
    Cevapla
  • asil çığlık 10 yıl önce Şikayet Et
    abd uşakları. demkki hükumet çok doğru ve yerinde bir iş yapmış aynen devam etsin chp solcular ve gezideki çapulcularda hepsi abd nin uşaklığını yapmakdalar.... dikdur başbakan bu anlaşmadanda geri dönme sonuna kadar ülkemizin menfaatini koru
    Cevapla
  • onur ata 10 yıl önce Şikayet Et
    abd alsın füzelerini................................................. savaş anında kendi angajman kurallarını uyguluyamadınız silah sizinmidir yoksa keriz gibi parasını verip stokladığınız 1 hiç midir.türkiye zatn şu anda natoyu sorgulamalıdır.askerlerimiz şehit eden kara mayınları belçika yapımıdır 95 snelerde pkk çekirdek gibi kurşun sıkarken bize mermi satmayan tank satmayan bizden aldığınız silahları güneydoğuda kullanamazsınız diyen sözde müttefik nato üyesi ab ülkeleridir.10 m gidemeyen füzeleri bize kaptıran nato üyesi fransadır,92 senesinde muavenet gemisini vuran 6 subayımızı şehit eden sözde müttefik nato üyesi amerikadır,pkk ya havadan yardım atan sözde (çekiç güç)müttefikimizdir.bu sözde müttefiklerimizin yediği haltlar saymakla bitmez alsın füzelere ni ne yaparlarsa yapsınlar.
    Cevapla
  • yusuf erbay 10 yıl önce Şikayet Et
    çin işi . ne oldu bu ABD düşmanlarına hepsi ABD ci oldu.TÜRKİYE demek doğru yolda.ticarette rekabet iki taraf için de hayırlıdır,teknoloji transferi de cabası
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle