Atatürk'ün gömlekçisi krize yenildi

OSMANLI İmparatorluğunun saray gömlekçisi olan ve müşterileri arasında Atatürk'ün de bulunduğu terzi ‘Strongilos'un 1880'li yıllarda İstanbul Beyoğlu'ndan başlayan yolculuğu 130 yıl sonra Atina'da noktalandı.

Atatürk'ün gömlekçisi krize yenildi
Atatürk'ün gömlekçisi krize yenildi
GİRİŞ 11.08.2013 09:41 GÜNCELLEME 11.08.2013 09:41
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Yorgo Kırbaki'nin haberi

Dönemin üst düzey devlet adamlarına gömlek dikmeye başlayan Yunanistan'ın en köklü giyim markalarından 'Strongilos' Yunanistan'da devam eden ekonomik krizin kurbanı oldu. Hazır giyim markalarının çoğalması sonrasında da rekabet gücünü yitirmeye başlayan 'Strongilos' ailesinin en yaşlı ferdi 97 yaşındaki Hristakis Triandafilidis 'Hürriyet'e konuştu.

Müşterileri arasında Mustafa Kemal Atatürk'ün de olduğunu söyleyen Triandafilidis, "Küçükken dayılarımın dükkanına giderdim. Dayılarımın Osmanlı Saray'ına diktikleri gömlekler için ödeme altın ile yapılırdı" dedi. İstanbul'da doğduğunu söyleyen Triandafilidis, "Daha sonra Atina'ya göç ettik. Ancak Mustafa Kemal Atatürk'e diktiğimiz 'Strongilos-Pera' (Beyoğlu) markalı bir gömleğin sergilendiğini duydum" dedi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile bir Yunanistan ziyaretinde tanıştığını söyleyen Triandafilidis, "'Strongilos' markasının kapanmak durumunda kalması beni çok üzüyor. Ekonomik kriz sonumuz oldu. Çok ama çok yazık" dedi.

Yunalıların da  gözdesi

İlk krizi  1925 yılında Türkiye'de yaşayan aile, işleri bozulanca Atina'ya göçeder. Atina'da açılan  ilk dükkanı yeğenler Alekos ve Tzulios devralır. Kuzenleri Hristakis Triandafilidis'i de işe alırlar. Aile Yunan kralının ve Yunan siyaseatçilerin gömleklerini de dikmeye başlar. Ülkenin en köklü siyasetçi aileleri Karamanlis'ler, Papandreu'lar 'Strongilos'dan giyinmeye başlar.Ancak 130 yılda bir çok sıkıntıyı atlatan aile son krizle beraber dükkanlarını kapatmak zorunda kalır.

Madalyalı terzi

KONSTANTİNOS ve Theoklis Strongilos kardeşler, Beyoğlu'nda Postane yakınında ilk dükkanlarını açtılar. Kısa sürede adları Osmanlı sarayına kadar duyuldu. Önce sarayın haremindeki kadınların elbiselerini ve üst düzey yetkilerinin gömleklerini dikmeye başladı. Daha sonra padişah gömlekleri bile 'Strongilos' ailesi tarafından dikilmeye başladı. 'Güzel Sanatlar Madalyası' dahil çeşitli ödüllere layık görülen ailenin, müşterilerinden birisi de Mustafa Kemal Atatürk'tü.

KAYNAK: HÜRRİYET
YORUMLAR 4
  • turgut1 10 yıl önce Şikayet Et
    triandafil ,darendenin eski adıdır. malatya darendenin eski adı triandafildir..hatta darende de triandafil otel var...bu bilgiden hareketle sayın terzinin darende asıllı olduğuna mührümü basarım...yani derende irmenilerinden olabiler.
    Cevapla
  • xmenbln 10 yıl önce Şikayet Et
    yorumcular cok komik :-) ... . gören duyanda sanki hep 100 % türk mali giyiniyorsunuz , aliorsunuz sanacak .... TÜRKIYEDE Cola-fanta mi yokta millet ramazanda ABD colasi iciyor ? ABD - AB- YAHUDI sigarasi iciyor ? türk sigarasmi yok ? türk cikolotasimi yokta fransa-almanya cikolatalari revacta.... yahu türkiyede o Kadar seyleri cogaltirizkiiii say sa
    Cevapla
  • hasan sadi oren 10 yıl önce Şikayet Et
    iste bu. beni turk hekimlerine emanet edin diyen ataturk bu mu pekii?bosuna demiyorlar yunanlilar ataturk bizden di diye?al sana kaniti iste?osmanlida ve ya turklerde terzi mi yok tu?
    Cevapla
  • Ahmet Gül 10 yıl önce Şikayet Et
    Atatürk bula bula yunanlılaramı gömlek diktiriyordu ?. Boşuna yunaqnlılar atatürk yunanlıdıdır demiyorlar, onun için biz iflah olmayız !her zaman yunanlılar bize en kötülüğü yapsınlar, bizdede atatürkün gömlekçisi yunanlı bir firma çıksın !
    Cevapla