Bankalara rekor ceza geliyor!

Bankacılık sektöründe bayram öncesi yükselen “rekor ceza geliyor” sesleri, bayram sonrasında daha kuvvetli çıkmaya başladı. Bankalara ortak hareket ederek rekabeti ihlal ettikleri gerekçesiyle milyarlık cezalar gelebilir!

Bankalara rekor ceza geliyor!
Bankalara rekor ceza geliyor!
GİRİŞ 02.11.2012 08:22 GÜNCELLEME 02.11.2012 10:29
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Rekabet Kurumu, bankalarla ilgili 'rekabet' soruşturmasında sona yaklaşıyor. 2012 yılı sonlanmadan, en geç 2013'ün ilk çeyreğinde kararın çıkacağı, sayısı 10'u aşan Türkiye'nin önde gelen büyük bankasına milyarlık ceza kesileceği önü sürülüyor. Ankara cephesinde temaslarını yoğunlaştıran bankacılar ceza tutarında indirim adına bir dizi görüşmeler yürütüyor.

Milliyet'ten Kadife Şahin'in haberine göre Bankalar mevduat ve kredi faizi ile bankacılık işlem fiyatlarından dolayı soruşturuluyor. Ankara kaynakları Kurumun, bankaların bu konularda birlikte hareket ederek faizleri ve bankacılık işlem fiyatlarını belirlemeleri üzerine yoğunlaştığını ifade ediyor.

Mesajlara bakılıyor

Soruşturmada banka çalışanlarının, tepe yöneticilerin e-posta mesajlarına kadar inilmiş durumda. Bu mesajlar üzerinden rakiplerle yapılan yazışmalara bakılarak 'ortak hareket edildiği' gerekçesiyle rekor ceza kesilmesi gündemde.

Kurum, bankaların tüketiciye verilen faizlerde rekabete uymayarak, tüketici aleyhine ortak hareket ettikleri için inceleme başlatmıştı. Kurum, bankalara gönderdiği yazılı uyarı ile savunma isterken, sıranın sözlü savunmaya geldiği ifade ediliyor.

İlgili kanuna göre, rekabeti ihlal eden bankalara bir önceki yılın cirosunun yüzde 10'una kadar para cezası verilebiliyor.

Rekabet Kurumu 2011'de 460 milyon TL ceza kesti. 11 sektöre kesilen cezalar içinde bankaların payı 72.3 milyon TL oldu. En çok ceza alan sektör ise 277 milyon TL ile 'otomobil' kategorisiydi.

 

YORUMLAR 5
  • ömürcan 11 yıl önce Şikayet Et
    atladım bu arada..en büyük arda başka büyük yokk.... sonra 300 milyon ceza ne olaki.. mesela bier arda turanın transefri için harcanan para anırım 20 milyon eu dur. o ise 45 milyon tl eder. 6 arda eşittir türk bancalık sistemi.. vay bee.. a ardaya bak .. neredeyse türk bankacılık sisteminden bile büyükk..
    Cevapla
  • ömürcan 11 yıl önce Şikayet Et
    şimdi.... haber okunduktan sonra.. bu ülkede 27 nin üstünde banka var. hıı onlar küçük canım derseniz 15 ye yakın büyük banka var. 20milyondan x 15 = 300 milyon ceza yapmalı ki ceza olsun. 2011 yılında bankacılık sektörüne ksilen ceza 72 milyon muşşş. bunun indirimi de var. 1/3 indirim olur. geriye 50 milyon kalır. hani nerde rekor ceza ....en az 300 milyon tl olmalı ki rekor ceza olsun..
    Cevapla
  • ömürcan 11 yıl önce Şikayet Et
    haberi okumadan yazıyıyorum.... rekor ceza ....10.000 tl mi. yoksa 150.000.- tl mi.. bunun banka için rekorluğunun ne onemi var. adı sanı duyulmamış topçular 10 milyon eurodan transfer pazarlığını araladığı ülkemizde 150.000.- koskaca bankaya olsa olsa bir saatlik sigara parası gibi bir şey olur....kes bi kere 50 milyon ceza sonra da bu cezayı faiziyle al.. ondan sonra görelim...
    Cevapla
  • Hamza D. 11 yıl önce Şikayet Et
    aydın doğanada kesilmişti. ne oldu silindi
    Cevapla
  • ertuğrul kızıl 11 yıl önce Şikayet Et
    can sağlığı olsun. cezamı ne olacak canım müşterilerin canı sağ olsun yazarlar sjhsjhdsjdh bilmem ne ücreti olur biter yada bankanın önünden geçtin ücreti düşündüğünüz şeye bak.
    Cevapla