Yıllardır ata tohumuyla üretim yapıyor! Kasası 100, kilosu 10 TL

Van’ın Erciş ilçesi Kadirasker Mahallesi’nde yaşayan İbrahim İşler, yıllardır ata tohumuyla domates üretimi yapıyor. Üretici İşler, "Domatesin kasasını 100 liraya, kilosunu ise 10 liraya satıyoruz" dedi.

GİRİŞ 10.09.2024 14:15 GÜNCELLEME 10.09.2024 14:55
Bu Habere 27 Yorum Yapılmış

Erciş ilçesi Kadirasker Mahallesi’nde yaşayan 76 yaşındaki İbrahim İşler, her yıl yetiştirdiği domatesleri satarak geçimini sağlıyor. Tohumunu da kendisi yetiştiren ve genetiğini koruyarak saklayan İşler, gelecek senenin tohumlarıyla da yeniden domates fidesi yetiştiriyor.

Ata tohumuyla domates yetiştiren İbrahim İşler, 50-60 yıldır sebze işiyle uğraştığını belirterek, “Ekmiş olduğumuz domates tohumu çok iyi bir tohumdur. 50 yıldan bu yana elimizdedir. Bu çok güzel bir tohumdur. Yemesi çok güzel, sulu bir domatestir. Salatası ve yemeği çok güzel oluyor. Biz bu işten memnunuz, bu tohumu 50 yıl önce Hasan ağa yerli tohum olarak getirmiş. Bu tohum her köylüde var, güzel olduğu için bugüne kadar saklıyoruz. Amacımız bu tohumu gelecek nesillere ulaştırmaktır. Domatesin kasasını 100 liraya, kilosunu ise 10 liraya satıyoruz. Burada 2,5 dönüm ekmişiz. 40-50 bin liralık domates satmışız. Satıştan razıyız. İnsan kanaat edecek. Dünyayı bir adama versen, kanaat etmezse ne hayrı vardır? İnsan, Allah’a karşı şükür edince yeterli gelir” dedi.

Domates eken Hamza Öztunç ise 15 senedir domates işi yaptığını belirterek, “Dedelerimizden kalan tohumları ekiyoruz” ifadelerini kullandı.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 27
  • Ali Faruk Bulut 2 yıl önce Şikayet Et
    Konya da Karatay Belediyesinin böyle bir çalışması var. Mart yada Nisan gibi irtibat kurarsanız tohum alabilirsiniz. 2023 ve 2024 te kendim aldım
    Cevapla
  • türkiye sevdalısı 2 yıl önce Şikayet Et
    rahmetli anama bir tohum geldi 1.5 metre uzunluğunda yılan kabak yılarca ekti çokta güzel oldu lakin bir dönem dikti ama yetişmedi tohum alamadık. bir dahada çıkmadı. bunu niye anlatıyorum bu işin gönülleri sevdalıları var. niye bir tohum bankası devlet kurmazki. bu tohumlar elden ele çoğalmalı
    Cevapla
  • Molla Kasım 2 yıl önce Şikayet Et
    Bireysel dağıtımı yasakladılar, bir an önce bu yasağın kalması lazım, bazı özel türler kayboldu, bu yasak devam ederse , bir çok ürün kaybolacak, ele muhtaç kalacağız.
    Cevapla
  • KIZILELMA 2 yıl önce Şikayet Et
    tohum bankası var zaten
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle