Köyüne döndü, parayı buldu! Tonlarcası anında satılıyor!

Bursa'daki işini bırakıp 2021'de memleketi Erzincan'a dönerek atıl arazilerini değerlendiren Fikret Ateş, köyündekilere çilek ve böğürtlen üretiminde örnek olmak istiyor.

Köyüne döndü, parayı buldu! Tonlarcası anında satılıyor!
Köyüne döndü, parayı buldu! Tonlarcası anında satılıyor!
GİRİŞ 28.05.2024 14:07 GÜNCELLEME 28.05.2024 14:07
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Bursa'da uzun yıllar mobilya sektöründe çalıştıktan sonra Erzincan'daki köyüne dönen girişimci Fikret Ateş, atıl arazilerini değerlendirip çilek ve böğürtlen bahçeleri kurdu.

Memleketinden uzakta mobilya sektöründeki bir firmada yönetici olarak çalışan Fikret Ateş, işini bırakıp 2021'de köyüne yerleşti.

Ateş, kent merkezine bağlı Tatlısu köyündeki dedesinden kalma 60 dönümlük arazisini işleyerek 6 dönümüne çilek, diğer bölümüne de böğürtlen ekti.

Bölgede üretimi yaygın olmayan bu meyvelerle kazanç sağlamayı hedefleyen Ateş, yılda 40 ton böğürtlen, 25 ton çilek üretiyor.

Bahçe bakımı ve hasat yapılan nisan-kasım döneminde 20 kişiyi de istihdam eden Ateş, ürünlerini, katkı maddesi kullanmadan "Freeze Dry Teknolojisi" ile dondurarak kurutan bir firmaya satıyor.

"SATIŞLA İLGİLİ HERHANGİ BİR SORUNUMUZ YOK"

Üretici Fikret Ateş, AA muhabirine, yetiştirdiği ürünlerle yöresindeki çiftçilere ve köylülere katkı sunmak istediğini söyledi.

Köylülerini böğürtlen ve çilek ekmeleri konusunda teşvik ettiğini belirten Ateş, şöyle konuştu:

"Alım garantili bir firmayla çalışıyoruz. Şu an satışla ilgili herhangi bir sorunumuz yok. Şu an köylülerden tek talebimiz üretim yapmaları. Bu konuda destek alamadığımız için ekim alanlarını daha fazla genişletemiyoruz. Bu seneki hedefimiz, 100 dönüm çilek bahçesi kurmaktı ancak şu ana kadar kendi öz sermayemizle 10 dönüm kurabildik. Sonbahara kadar bunu biz 15 dönüme kadar çıkarmayı hedefliyoruz.”

Ateş, alım garantili bir ürün ektiklerini kaydederek, "Dışardan yoğun bir istek ve talep var. Organik bir ürün üretiyoruz. İşi daha da geliştirebilmek için devletimizden, tarım il müdürlüğümüzden destek bekliyoruz. Köyümüzün havasından, suyundan ve toprağından güzel bir ürün yakaladık. Ürünümüzü verdiğimiz firma dondurarak kurutuyor. Yani suyunu çekerek raf ömrünü ve içindeki proteinleri koruyarak Freeze Fresh yapıyor. Şu anda Erzincan'da ve Doğu Anadolu'da ticari amaçlı kurulan ilk böğürtlen bahçesiyiz." dedi.

KÖYLÜLERİNE DE ÖRNEK OLDU

Tatlısu Köyü Muhtarı Mustafa Köse de kentlerden köylere dönüşün arttığını anlattı.

Çilek ve böğürtlen üretiminin köylerinde yaygınlaşmasını istediklerini dile getiren Köse, "Satış ve pazarlama konusunda da köylümüze faydası olacak. Devletin vereceği destekle inanıyorum ki bu ürünü köyümüzde daha da yaygınlaştıracağız. Fikret Bey çok büyük bir örnek oldu. Çevre köylerden de gelip çilek ve böğürtlen fidesi isteyenler oldu. Böğürtlen ve çilek ekilmesi gerektiğini onlara anlatıyoruz. Fikret arkadaşımızın da bu konudaki tecrübelerinden faydalanıyorlar." diye konuştu.

Yöredeki çiftçilerden Ali Haydar Subayrak da kendilerine örnek olan Ateş'ten görüp kendisinin de az da olsa çilek üretmeye başladığını söyleyerek, köylerinde çilek üretiminin yaygınlaştırılmasını istediklerini belirtti.

KAYNAK: AA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 12
  • cahit 5 ay önce Şikayet Et
    Kaç gün satar yarın toplayacak işçi bulamayacak tüccar değerini vermeyecek neler neler köyde yaşayan ağlıyor şikayet ediyor yaşam standartlarına bakıyorum kral gibi her şeyleri var yine de ağlıyorlar tamam bazen iyi kazanmıyorlar ama yine de kazançları şehirdekiler den çok daha iyi
    Cevapla
  • ÖMER 5 ay önce Şikayet Et
    şöyle arazileri olup da İstanbul a gidenlere kızıyorum yahu memleketinde kralsın ne işin var istanbul da. adam eksen verim alırsın Topraklarımıza sahip çıkalım...kapitalizm köyde yaşayanları tüketim yapmadıkları için bin bir sanal mutluluklarla şehirlere taşıdılar. oysa insanlar köylerinde sağlıklı ve mutlu hem de üretkendiler sahip olduğumuz araziyi en verimli kullanmalıyız
    Cevapla
  • çiftçi 5 ay önce Şikayet Et
    bu devirde çifçilik yapmak çok daha kazançlı . istanbulda sabahın köründe kalkıp işe gidip ay sonunda verecekleri 3 kuruş para yerine gidin çiftçilik yapın çok daha fazla para kazanırsınız . hemde çiftçilikte ortalama yılın yarısını çalışarak geçiriyorsunuz . sürekli çalışma durumu yok . kendinizede ayırabileceğiniz epeyi bir boş vaktiniz kalıyor
    Cevapla
  • ALPAY 5 ay önce Şikayet Et
    Ferdi Bey ; Böyle diye diye tarımı hayvancılığı baltaladınız, ne varmış yapamıyacak çok ta abartmayın bence... Eskiden bu kadar makine gücü bile olmadan insanlar ne üretkenmiş ,şimdi her şeyi Devletten bekler olmuş herkes.
    Cevapla
  • ferdi 5 ay önce Şikayet Et
    Öncelikle sen çiftçi falan değilsin, gel buraya bende 30 dönüm tarla var yap bakalım yapabiliyormusun.
    Cevapla
  • Azizim 5 ay önce Şikayet Et
    Bakarsan bağ bakmasan dağ
    Cevapla
  • Ben ne yapacağım 5 ay önce Şikayet Et
    Köyüm yok
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle