30 kovanla işe başladı, şimdi dünyaya bal satıyor!

İstanbul'daki tekstil işini bırakıp, "Genç Çiftçi Projesi" kapsamında aldığı krediyle Kazdağları eteklerine arı çiftliği kuran Derya Demircan, Türkiye'nin prolin ve antioksidan değeri en yüksek ballarını üretiyor,

30 kovanla işe başladı, şimdi dünyaya bal satıyor!
30 kovanla işe başladı, şimdi dünyaya bal satıyor!
GİRİŞ 08.03.2024 12:20 GÜNCELLEME 08.03.2024 12:20
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

İstanbul'da tekstil işiyle uğraşan Derya Demircan, arıcılık konusuna merak sardı. Uzun süre arıcılık ve apiterapi konusunda eğitimler alan genç kadın, arıcılığı en iyi nerede yapabileceği konusunda bölge arayışına girdi.

Siirt'te Pervari, Bitlis'te Hizan, Artvin'de Macahel, Karadeniz'de Anzer, Çanakkale'de Kazdağları'nı karış karış gezen ve gittiği bölgelerden numune toplayan genç kadın, topladığı balları analize gönderdi.

Analiz sonuçlarında Türkiye'nin prolin ve antioksidan değeri en yüksek balının Kazdağları'ndan çıktığını gören Demircan, çiftliğini Kazdağları eteklerinde bulunan Bayramiç'e kurmaya karar verdi.

GENÇ ÇİFTÇİ PROJESİNDEN YARARLANDI

Tarım Bakanlığı'nın başlattığı 'Genç Çiftçi Projesi' kapsamında aldığı 30 bin lira hibe desteğiyle arıcılık ekipmanları aldığını ve işe başladığını söyleyen Derya Demircan, "Kazdağları eteklerindeki çiftliğimizi satın alıp 2018 yılında Genç Çiftçi Projesi'ne başvurduk.

Bakanlığın projesi sayesinde doğada yaşama hayalimi gerçekleştirmeye bir adım daha yaklaştım. 50 kovanla başladığım işte şuan 250 kovana ulaştım. Amacımız kahvaltılık bir baldan öte Türkiye'nin antioksidan ve prolin değeri en yüksek ballarını üreterek insanların hak ettiği değerde ballar tüketmeleri" dedi.

YABANİ SARIMSAK FAKTÖRÜ

Demircan, "Kazdağları'nın gerek Alpler'den sonra Dünya'nın oksijen yoğunluğu en fazla bölgesi olması, gerekse dünyada eşine az rastlanır endemik flora zenginliğiyle arıcılık için bulunmaz bir nimet. Dünya'nın ilk şifa bilimcisi Paul Sintenis'in ilk bitkilerini topladığı bir bölge. Bölgede yabani sarımsak faktörü bizim için olmazsa olmaz. Kestane, meşe ve yabani sarımsak bitkisi ballarımızın antioksidan ve prolin değerini yükselten önemli bir unsur. Şuan prolin değerimiz 1500'ün üstünde, değerlerimiz Anzer Balı'ndan çok daha yüksek. Polen, propolis, Arı sütü, Apilarnil gibi arı ürünlerinin sağlık alanında kullanılması için çalışmalarımız var. Tesisimizde Apiterapi Merkezi kurmak için çalışmalarımız devam ediyor" diye konuştu.

TÜM KADINLARA ÖRNEK OLDU

Hikayesiyle tüm kadınlara örnek olan Demircan konuşmasını şöyle tamamladı, "Biliyoruz ki, kadın toplumun en etkili birleştirici ve koruyucu unsuru. Kadının içinde bulunmadığı hiçbir sosyo-kültürel hareket bugüne kadar başarılı olamadı. O yüzden kadın varsa demokrasi var, kadın varsa gelecek var, kadın varsa üretim var. Kadın varlığını, dar kalıplara sıkıştıran tüm klişeleri elimizin tersiyle itmenin zamanı geldi. Kadın, tarlayı sürerken de, çocuğu yetiştirirken de, aileyi idame ettirirken de, üretendir. Hayatın ağır yüklerini taşıyan, elinin emeğini gözünün nuru ile birleştiren, küçük yüreğine koskoca sevgiler sığdıran, tüm kadınlarımızın kadınlar gününü kutlarım."

KAYNAK: AA
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR 10
  • ercan 1 ay önce Şikayet Et
    48 yaşındayım küçük yaşta yediğim karakovan balının tadını unutamam. Dedemin arı kovanları vardı kovandan alınan bir parça petek balı yemiştim muhteşem bir tattı tabi sonrasında kovanlarda arı kalmadığı için bir daha o baldan yeme imkanı kalmadı. Tanıdık arıcı falan filan hepsi hikaye sonrasında yediğim hiçbir balda o muhteşem tadı bulamadım
    Cevapla
  • Vatandaş 1 ay önce Şikayet Et
    Kırsalda çok rahat bahçemizin bir köşesinde 5-10 kovan arı bakabiliriz, hassas bir iştir ancak öğrenip planlı bakım yaptığınızda küçükbaş ve kümes hayvanları bakımından çok çok daha az zahmetlidir. Sizi yormaz, aksine dinlendirir. Polenleme etkisiyle tarıma da destek sağlar.
    Cevapla
  • Vatandaş 1 ay önce Şikayet Et
    Arıcılığa en büyük zararı arıcılar veriyor. Bir ilçede markette bal sordum; “şeker balı” şu fiyat dedi ve devam etti… Şeker balı ne demek? Alenen satılıyor. O bölgedeki arıcılar birliği buna nasıl izin verir? Hobi olarak kendi ürettiğim bal kristalleşiyor ancak aynı bölgeden üretilen ballar marketlerde kristalleşmiyor, demek ki ısıl işlemden geçirilmiş ve Şifa olan bal Zehir olmuş..
    Cevapla
  • Ahmet Emin Demir 1 ay önce Şikayet Et
    Evet bizde kaz dağlarında arı yetiştiriciliği yapıyoruz nefis balımız var ne yazık ki değerinde satmıyoruz
    Cevapla
  • Demir 3 hafta önce Şikayet Et
    ya sat abi değerinde sat. herkes daha çok para kazanma derdinde. işimi kaliteli yapayım ve herkes faydalansın düsturu yok. Parası olan alsın yesin gerisi uzaktan baksın.
    Cevapla
  • Ömer 1 ay önce Şikayet Et
    Kilosu ne kadar
    Cevapla
  • Fatih23 1 ay önce Şikayet Et
    Arıcılık çok hassas iştir, kadınların bu işi güzel yapacağının kanaatindeyim. Arıcılıkta en iyi bal her zaman satılır. Yurt dışında çok büyük talepler olur. Genç çiftçimizi tebrik ediyorum.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle