2024 KOBİ’ler için finansal dayanıklılık yılı olacak

Dünya Ortadoğu’daki savaşın gölgesinde 2024 yılına girerken, KOBİ'ler için yeni fırsatlar ve zorluklar kapıda bekliyor.

2024 KOBİ’ler için finansal dayanıklılık yılı olacak
2024 KOBİ’ler için finansal dayanıklılık yılı olacak
GİRİŞ 28.11.2023 11:35 GÜNCELLEME 28.11.2023 14:58
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Küresel kuruluşlar tarafından yayınlanan raporlara göre küresel ticari iflaslar 2023 yılında %6 oranında artacak olup, 2024’teki artış oranının ise %10’a yükseleceği tahmin ediliyor. Ticari iflasların merkezinde ise en zayıf halka konumunda bulunan KOBİ’ler yer alıyor. Ortak Akıl Danışmanlık Kurucu CEO’su ve uzman aile şirketleri danışmanı Dr. Yılmaz Sönmez’e göre 2024 yılı KOBİ’lerin finansal dayanıklılığı için oldukça önemli bir sınav niteliğinde.

Küresel ekonomik konjonktürdeki daralma eğilimi sürerken şirketlerin karşılaştığı mali zorluklar hiç olmadığı kadar güçlü ve çok boyutlu bir şekilde varlığını sürdürüyor. Küresel kuruluşlar tarafından yayınlanan raporlara göre, savaşın etkisiyle emtia ve gıda fiyatlarında “çifte şok” etkisi öngörülürken,  küresel büyüme aşağı, küresel enflasyon ise yukarı yönlü revize ediliyor. Diğer yandan, küresel ticari iflasların 2023 yılında %6, 2024’te ise %10 oranında artması bekleniyor.  Ticari iflasların merkezinde ise en zayıf halka konumunda bulunan KOBİ’ler yer alıyor.

KOBİ’LER MALİ DİSİPLİNE ÖZEN GÖSTERMELİ

Dünya ve Türkiye’de istihdam, üretim ve ihracatın bel kemiği niteliğindeki KOBİ’ler ise bu süreçte en çok zorlanan aktörler olarak öne çıkıyor. Ortak Akıl Danışmanlık Kurucu CEO’su ve aile şirketleri uzmanı Dr. Yılmaz Sönmez, KOBİ'lerin bu zorlu süreci mutlaka dikkat etmesi gereken hususların başında mali disiplin, verimlilik ve tasarruf geldiğine dikkat çekiyor.

“2023 yılında tüm dünyada KOBİ'lerin %60'ı nakit akış sorunları yaşarken, iflas eden şirketlerin %82’sinin en önemli gerekçesi finansal sorunlar oldu” diyen Dr. Yılmaz Sönmez, bu konuda şunları belirtiyor: "KOBİ'lerin, gelirlerini ve giderlerini yakından izlemeleri ve etkili bir bütçeleme ve nakit yönetimi stratejisi geliştirmeleri hayati önem taşıyor. Finansmana erişimin zorlaştığı bu dönemde öz kaynak odaklı, serbest nakit akışına odaklanan yaklaşımlar büyük önem arz ediyor. Bu nedenle KOBİ’ler için 2024 yılında mali disiplin her şey değilse de, açıkça “çok şey” anlamına gelecek".

Mali disiplinin içermesi gereken en önemli unsurları sırasıyla; etkili bütçeleme ve nakit yönetimi, borç yönetimi, ucuz alternatif finansman istihbaratı, risk yönetimi, çeşitlendirme ve yedek kaynaklar olarak tarif eden Dr. Sönmez şu ifadelere başvurdu: “İş sürekliliği planları oluşturun ve işletmenizi olası risklere karşı koruyun. Gelir kaynaklarınızı çeşitlendirerek, tek bir gelir kaynağına bağımlılığı azaltın. Acil durumlar için yedek kaynaklar oluşturun. İşletmenizin sürdürülebilirliğini korumak için bir acil durum fonu veya kredi hattı gibi kaynaklara erişim sağlayın”.

ALTIN BAŞLIKLAR: VERİMLİLİK VE TASARRUF

2023’te KOBİ’ler için zorlu iklimin varlığını sürdürdüğüne dikkat çeken Dr. Yılmaz Sönmez, “Maliyet yönetiminin önemli bir boyutunu ise verimlilik oluşturuyor. KOBİ'lerin verimliliklerini artırmak için iş süreçlerini iyileştirmesi gerekiyor. Nitekim, iş süreçlerini optimize eden KOBİ'lerin %75'i daha yüksek karlılık elde ederken, işletmelerin %68'i, verimliliği artırmanın maliyet tasarrufuna yol açtığını belirtti. 2023 yılında KOBİ'lerin %45'i, finansal dayanıklılıklarını artırmak için tasarruf önlemleri aldı” diyerek sözlerini sürdürdü.

Dr. Yılmaz Sönmez, verimliliği artırmanın önemini ise şöyle vurguladı: "KOBİ'ler, iş süreçlerini gözden geçirip otomasyon ve dijitalleşme gibi yenilikçi çözümleri daha fazla değerlendirmelidir. Ayrıca Türkiye ekonomisinin %97’sinden fazlasını oluşturan bu yapılar, gereksiz harcamalardan kaçınarak ve kaynaklarını verimli bir şekilde kullanarak finansal dayanıklılıklarını artırabilirler”.

FIRTINALI HAVADA HEDEFE ULAŞMAK MÜMKÜN

Dr. Yılmaz Sönmez, KOBİ'lerin 2024 yılında mali disiplin, verimlilik ve tasarruf konularına odaklanmasının işlerini güçlendireceğine vurgu yaparak şöyle dedi; "Finansal dayanıklılık, KOBİ'lerin uzun vadeli başarı ve büyüme için kritik bir faktördür. Bu zorlu ekonomik dönemde, KOBİ'lerin sağlam bir finansal temel oluşturması ve iş süreçlerini iyileştirmesi hayati önem taşıyor. Ayrıca, finansal kararlarını sağlam bir temele dayandırmaları gerekiyor. Bunun için sezgiler ya da kulaktan dolma bilgilerden ziyade güçlü finansal ve mali danışmanlık yaklaşımlarından faydalanmalarını tavsiye ediyorum”

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 1
  • Bıkmış 4 ay önce Şikayet Et
    Zaten ne bekliyorduk ki. Zenginler daha zengin fakirler daha fakir. Faiz artınca sonuç bu olur. Yine aşağı dökülecek orta direk. Zayıf kobilere ölüm. Müteahhitler tüccarlar faizle beslensin. Ama işleri çeviren kobiler ölsün. Ne güzel iş ya. Verimlilikmiş. O büyük inşaat şirketlerinin nesi verimli? Kobiler zaten üst düzey verimli. Maliyetleri düşük diye kobilere iş veriliyor.
    Cevapla