Mahallelinin geçim kaynağı oldu: 3 liraya alıp 18 liraya satıyorlar

Adana'da dalında kalan atıl limonları ekonomiye kazandıran mahalle sakinleri, bahçede 3 TL'ye düşen ürünün kabuklarını kurutup 18 TL'den satarak hem kendi hem de ülke ekonomisine kazanç sağlıyor.

GİRİŞ 09.03.2023 10:46 GÜNCELLEME 09.03.2023 12:56
Bu Habere 20 Yorum Yapılmış

Adana'da narenciye kabukları kurutularak ekonomiye kazandırılıyor. Bu yıl dalında 7 TL'den alıcı bulan ve 3 TL'ye düşen limon, portakal ve turunç ürünleri kabukları kurutularak ekonomi sağlıyor. Dökük ve dalında kalan narenciye ürünlerini kurutan mahalle sakinleri 3 ay boyunca zorlu mesai yaparken, imece usulü hazırlanan limon kabukları çamaşır gibi iplere asılarak balkon ve damlarda kurutuyor.

İlaç, aroma, boya ve koku sanayisinde kullanılan kabuklar, mahallenin geçim kaynağı oldu. Mahalle sakinleri, Ege Bölgesi'ne yollanan kabuklar için ilçeye fabrika kurutup daha fazla istihdam sağlanmasını istediklerini kaydetti.

"ÇOK ZOR EMEĞİ ÇOK"

10 yıldır emekli maaşına ek gelir olarak limon kabuğu kuruttuklarını aktaran Nevzat Yaşar (68), "Ağaçta kalan limonları soyuyoruz. Dalında 7 TL idi, kurusu 18 TL'den satılıyor. Çok zor emeği çok. Bütün köy bu işi yapıyor. Dalında kalacağına ekonomiye kazandırılıyor" dedi.

Mahalle sakinlerinden Ahmet Yiğenoğlu da Ege Bölgesi'nde sanayiciler tarafından ilaç, parfüm, aroma verici olarak kabukların alındığını kaydederek, bu ürünün işleneceği fabrikaların Akdeniz'e kurulmasını istediklerini ifade etti.

"FABRİKASI OLSA DAHA GÜZEL OLUR"

Limonun 7 TL'den 3 TL'ye kadar düştüğünü aktaran Yiğenoğlu, "Kabuğunu soyuyoruz, her alanda kullanılıyor. Şu an kabuğu 18-20 TL arasından satılıyor. Narenciye bölgesindeyiz, bölgede fabrikası olsa daha güzel olur. 1 tondan 100 kilogram kuru kabuk elde ediyoruz" diye konuştu.

Karı koca olarak çalışan Güven ve Emine Mallı çifti ise, zorlu bir mesai olduğuna değinerek yapılan işin tüm mahallenin ek geliri olduğunu kaydetti.

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 20
  • ojmap 1 yıl önce Şikayet Et
    ne diyorsunuz ya. her kafadan bir ses çıkıyor. oturun doğru okuyun doğru hesap yapın.
    Cevapla
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Arkadaşlar üretici limonu satın almıyor. Yetiştirdiği limonun kabuğunu kullanıyor ve muhtemelen içini de meyve suyu ve limon sosu fabrikaları satın alıyordur.
    Cevapla
  • tepki 1 yıl önce Şikayet Et
    30 lira verip 18 sattigin zaman 12 lira zarar var ben mi yanli hesap yapiyorum bu durumda tabi digerler yerleri alip tiliyor ise bilmem su an zararina atiliyor gibi geldi yanli anlamadim ise
    Cevapla
  • ccey 1 yıl önce Şikayet Et
    30 liraya verdiğini 180 liraya satıyor 120 tl kar kalıyor
    Cevapla
  • Mehmet 1 yıl önce Şikayet Et
    Biz neden 12- 15 tl'ye alıyoruz?
    Cevapla
  • Hüseyin 1 yıl önce Şikayet Et
    Gözünüzden büyük bir avantaj kacti mirildalanlar ! kurutulan limon kabuklari (serin,nemsiz)uzun zaman saklanir,sanayide kullanma yetkiligi var.Devam,calisan-caliskan her zaman kazanir.Kolay gelsin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle