45 gün beklenip 6 ay hasat yapılıyor

Türkiye’nin sebze ve meyve deposu Antalya’nın Aksu ilçesinde çilek hasadı devam ediyor. İlçe genelinde yaklaşık 3 bin 306 dekarda üretilen topraklı çileğin yıllık rekoltesi, 10 bin 800 ton oldu.

GİRİŞ 04.03.2023 12:04 GÜNCELLEME 05.03.2023 13:57
Bu Habere 20 Yorum Yapılmış

Antalya’nın Aksu ilçesi Kundu Mahallesi’nde topraklı çilek üreticisi Emine Peker, 10 dekarda ürettikleri çileğin Haziran ayı ortalarına kadar devam edeceğini söyledi. Üretici Peker, “Kış sezonunda topraklı çilek üretimi yapıyoruz, yaz sezonunda da çilek fidesi üretiyoruz. Hasadımız 3 aydır devam ediyor. Dikim yaptıktan 45 gün sonra hasat yapmaya başlıyoruz ve 6 ay toplama yapıyoruz” dedi.

“Günlük 750 kg ürün”

Yurtiçine satış yaptıklarını kaydeden Peker, “Yazın başında hasat bitiyor. Sabahın erken saatlerinde seraya geliyoruz. Hasada gelmişse çilekleri topluyoruz, gelmemişse; yapraklarını otunu ayıklıyoruz, ilacını, gübresini veriyoruz. Hasat zamanları 8 kişiyle çalışıyoruz. Günlük yarım ton veya 750 kilo arasında ürün alıyoruz. Ürünlerimizi toptancı haline gönderiyoruz. Şehir içi ve şehir dışına satışlarımızı yapıyoruz” şeklinde konuştu.

“Dönümde yıllık 4 ton ürün”

Bir yılda fidenin verimliliği ve hava şartları iyi olursa dönüm başına 4 ton alabildiklerini ve iyi bakımda bu miktarlara ulaşabildiklerini söyleyen Peker" Satış fiyatlarımız şu an fena değil. İlaç, plastik, gübre her şey döviz kurundan alıyoruz ama çileğimizi TL olarak satıyoruz. Satış fiyatımız 26 – 27 TL. Çileğin piyasası günlük değişiyor” dedi.

KAYNAK: İHA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 20
  • hasan 1 yıl önce Şikayet Et
    Ablam ilaç veriyoruz diyor, bu ilaç doğal organik ilaçtır inşallah. İlaçsız olmuyor muydu organik tarım. Yurt içine satış yapıldığı yazılı, neden yurt dışına satış yapılmadığını haberci olarak sordunuz mu. İlaçlı yazınca yazınızda insanın herşey aklına geliyor. Sayın habercimiz detayları öğrenmek isteriz, lütfen. Siz üreticiyi dinleyip yazmışsınız fakat bunu yiyen vatandaş da biziz hangi ilaç ne oranda kullanılıyor halk sağlığına zararı var mı haber yaparken bu detayı da sorup yazsaydınız haberinize. İlaçdan dolayı çileğe düşmeyen kurdun içimize düşme ihtimalini de düşünerek tam detay yazıverseniz.
    Cevapla
  • birisi 1 yıl önce Şikayet Et
    3 saat güneşte bekletin eriyor mu erimiyor mu. Orjinal çilek hemen hemen sulanma yapmaz
    Cevapla
  • adem 1 yıl önce Şikayet Et
    üretici diyor ki Dünyada ilaçsız hormonsuz yaparsanız herkes aç kalırmış. kendisi de az kazanırmış.
    Cevapla
  • remzi 1 yıl önce Şikayet Et
    konuya güzel yaklaşımın için teşekkür ederiz.
    Cevapla
  • Serdar 1 yıl önce Şikayet Et
    Boşver sen bu konuları. Çileğe gelene kadar sosis çikolata gazlı içecekler...
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Mersin'in Silifke Anamur Bozyazı ilçeleri de çilek konusunda yıllarca Türkiye'nin omuzu ettiği yerler buralardan hiç bahsedilmiyor limon muzdan bahsediliyor limon ve muz da istediği fiyatı alamıyor daha önce 2 dolar olan muz şimdi yarım dolar
    Cevapla
  • HakKAN 1 yıl önce Şikayet Et
    muz 2 dolardan (40TL) çıkarsa sofraya kaç liradan gelecek bunu da düşündün mü ?
    Cevapla
  • asıl yorum 1 yıl önce Şikayet Et
    Ankarada ulusta 25 TL ye satılıyor. Arketlerde 35-40 arası.
    Cevapla
  • Mehmet 1 yıl önce Şikayet Et
    Ankara'daki çilek Ankara çileği muhtemelen Eski Mamak çöplüğünden kalan arazide üretiliyor, ve 1. kalite 25 liraya vermezler.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    maşallah
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Elleri dert görmesin inşallah
    Cevapla
  • Ali 1 yıl önce Şikayet Et
    Sanki bedava veriyorlar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle