Emekli albay Balıkesir'de üretti, Amerika'ya satıyor

Balıkesir'in Burhaniye ilçesinde emekli albay, Amerika'ya 1 ton şeker otu ihraç etti. Burhaniye'de yaşayan Emekli Albay Selahattin Güvenç (72), ürettiği şeker otunu (stevia) Almanya ve Hollanda'dan sonra Amerika'ya da ihraç etti.

GİRİŞ 15.11.2022 12:20 GÜNCELLEME 15.11.2022 17:09
Bu Habere 22 Yorum Yapılmış

Burhaniye'de yaklaşık 15 yıl önce başladığı şeker otu (stevia) tarımından olumlu sonuç alan Emekli Albay Selahattin Güvenç, yaklaşık 2 bin dekarlık alanda ekimini yaptırdığı şeker otunun (stvia) kurutulmuş yapraklarını ihraç etmeye başladı. Özel olarak ambalajlanmış 10 bin kutu şeker otu yaprağını Amerika'ya gönderen Güvenç, şeker otu ekstrasyonunun limonata ve baklavada kullanılmaya başlandığını söyledi.

Yetiştirdiği fideleri yurt içinde satan Güvenç, üretilen yaprakları da kurutarak ihraç etmeye başladı. Şeker otu üretiminde başarılı olduklarını anlatan Güvenç, "Şimdi biz 15 senedir uğraştığımız steviada artık sonuçları almaya başladık. Fidesini üretip çiftçiye verdik. Tarımını yaptırdıklarımızın yapraklarını satın aldık. Yani çiftçimizin tarımını yaptığı ürünü nereye vereceğim diye sorunu kalmadı. Yaprakları özel paketledik. Azot gazı ile içine koyarak ambalajladık ve Amerika'ya gönderiyoruz. Bu arada, bir kısmını böyle yurt dışına ihraç ettiğimiz gibi, bir kısmını da sanayide kullanmak için ekstrasyon haline getirttik. Limonatada ve baklavada kullanılmaya başlandı. Artık bizim halkımız sağlıklı, şekere alternatif doğal tatlandırıcıyı tüketecek ve sağlıklı olacaktır" dedi.

KAYNAK: İHA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 22
  • Hakan 1 yıl önce Şikayet Et
    beyaz unun yerine gdo suz tam tahil , seker yerine alternativler lazim.. insanlar kalpten kanserrden gidiyor bu yüzden
    Cevapla
  • Ali Bora Çamsarı. 1 yıl önce Şikayet Et
    Stevya bitkisini yıllardır kullanıyorum..Çok yoğun olmadan kullanırsanız hiçbir yan etkisi yok.Ülkemizde yeni yeni tanınmaya başladı tavsiye ederim..
    Cevapla
  • şaban 5357290737 1 yıl önce Şikayet Et
    kullanımı masıl, nerelerde kullanılıyor
    Cevapla
  • Antimisafir11 1 yıl önce Şikayet Et
    Aristo hüngür hüngür ağlıyor bu mantık çıkarımına. O Albaylar olmasa sen bunları bile yazamıyordun büyük filozof 11 saat önce yazan misafir.
    Cevapla
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Ben albaylar olmasın mı dedim? Adama paşa demiş ne alaka dedim? Canın istiyorsa sen de paşa de ne yapayım, sende gelene gidene ağam paşam demeyi seviyorsan sen bilirsin. O albaylar olmasın diyen yok ken nasıl böyle anladın bilemedim.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Madem faydalı bitki yurt içinde daha çok üretimi olsun daha çok tüketilsin
    Cevapla
  • bursa 1 yıl önce Şikayet Et
    e azot basmışsın amca doğallığı nerde kaldı kurutulmuşa azot basılırmı kuru ise azot a ihtiyaç olmaz ki
    Cevapla
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Azot, yani nitrojen havanın %71 ini oluşturan soygazdır. Hiç bir elementle tepkimeye girmez bileşik oluşturmaz, oksijen ile tepkimeye giren gıdanın çürümesini engellemek için oksijenin yerini alsın diye azot doldurulur. Böylece ortamda oksijen kalmaz bakteri üremez. Turşu yapmışsın, su koymuşsun demek kadar anlamsız söylediğin.
    Cevapla
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Azot havada bulunan bir gazdir, her nefes alisinda icine cekiyorsunuz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle