KOBİ’lere kredi muslukları açıldı

KOBİ’lere kullandırılan yeni kredi miktarı, bu yılın 9 ayında, 2021’in aynı dönemine göre 10 kattan fazla artarak 557 milyar liraya çıktı. KOBİ kredilerinin payı tarihi zirveye ulaşırken, müşteri sayısı 123 bin arttı.

KOBİ’lere kredi muslukları açıldı
KOBİ’lere kredi muslukları açıldı
GİRİŞ 17.10.2022 09:05 GÜNCELLEME 17.10.2022 09:05
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Kredilerin daha hedefli kullandırılması amacıyla bir dizi tedbiri hayata geçiren Merkez Bankası'nın attığı adımlar meyvesini verdi. Kaynakların sürdürülebilir büyümeye katkı vermesinin hedeflendiği bu adımlarla KOBİ'lere kredi musluğu sonuna kadar açıldı. KOBİ kredilerinin bankacılık sektörü kredilerinden aldığı payı tarihteki en yüksek seviyeye çıktı.

9 AYDA 557 MİLYAR TL YENİ KREDİ

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) verilerine göre, 2021 sonunda 856 milyar lira olan TL cinsi KOBİ kredilerinin tutarı, 30 Eylül 2022'de 1 trilyon 413 milyar liraya çıktı. TL KOBİ kredilerinde yılın 9 ayında yaşanan artış 557 milyar liraya ulaştı. Yabancı para cinsi krediler de dahil edildiğinde KOBİ kredilerinin büyüklüğü 1 trilyon 675 milyar liraya çıktı. BDDK verilerine göre 2021'in ilk 9 ayında ise KOBİ kredilerinde yaşanan artış 50 milyar lirada kalmıştı. Böylece bu yılın 9 aylık döneminde kullandırılan KOBİ kredilerinin tutarı, 2021'in aynı dönemine göre 10 kat artmış oldu. Bu yılın sadece eylül ayında kullandırılan KOBİ kredilerinin tutarı bile, geçen yılın 9 aylık dönemini geride bıraktı. Eylül ayında kullandırılan kredi tutarı 82 milyar lira olarak gerçekleşti. KOBİ kredilerinin bankacılık sektörü kredilerinden aldığı pay yüzde 24.5 ile tarihin en yüksek seviyesine geriledi. Bu oran 2021 sonunda yüzde 21'e gerilemişti.

FAİZ % 19'UN ALTINA İNDİ

Ağustos ve eylül toplantılarında politika faizini 2 puan indiren ve kredi faizlerini politika faizine doğru yaklaştırmayı amaçlayan bir dizi adım atan Merkez Bankası'nın hamleleri ile kredi faizlerinde başlayan düşüş hızlandı. Ticari kredilerin ortalama faiz oranı 7 Ekim 2022 tarihi itibarıyla yüzde 18.97 ile 3 Aralık 2021'den bu yana en düşük seviyeye geriledi. Ticari kredi faizleri 1 Temmuz itibarıyla yüzde 31.26 seviyesinde bulunuyordu.

4.3 MİLYON KOBİ MÜŞTERİSİ

Ağustos sonu itibarıyla 1 trilyon 335 milyar lira olan TL KOBİ kredilerinin 421.6 milyar lirası mikro işletmelere, 458.5 milyar lirası küçük işletmelere ve 455.3 milyar lirası orta ölçekli işletmelere kullandırıldı. KOBİ niteliğindeki müşteri sayısı 4 milyon 309 bin olurken, 3 milyon 676 binini mikro işletmeler oluşturdu. KOBİ niteliğindeki müşteri sayısı 2021 sonunda 4 milyon 123 bin seviyesinde bulunuyordu.

KREDİLER YATIRIMA YÖNELİYOR

Merkez Bankası son dönemde selektif kredi politikasının işlemesi için önemli adımlar attı. Politika faizinde yapılan iki puanlık indirimin yanı sıra, bir dizi zorunlu karşılık ve menkul kıymet tesisi uygulaması devreye alındı. Uygulamanın ilk devreye alındığı dönemde, bankalara, yeni ticari kredilerden yüzde 22.85 ile yüzde 29.4 arasında faiz uygulamaları durumunda kredi tutarının yüzde 20'si kadar devlet tahvilini karşılık olarak tesis etmesi zorunluluğu getirildi. Ticari kredi faizinin yüzde 29.4'ten fazla uygulanması durumunda ise DİBS tesis zorunluluğu kredi miktarının yüzde 90'ına ulaştı.

KAYNAK: SABAH
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 12
  • Metin Yalçın 1 yıl önce Şikayet Et
    Kamu Bankalarının başında ki takoz bürokratlar emekli edilmeden kredi musluğu falan açılmaz, Hükümet ver diyor, Banka yönetimi ayak diretiyor, mesele bundan ibaret ..
    Cevapla
  • enver 1 yıl önce Şikayet Et
    inşaat firmalarına yine boldan kredi verilecekmiş ya arkadaş bizim suçumuz ne esanaf odaları kredi dağatıyor tek suçumuz ticaret odasına üye olmamızmı nasıl iş bu ben anlamıyorum biz neden uygun oranda kredi çekemiyoruz
    Cevapla
  • vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    odayada üye olsan yine alamassın krediyi kullanıcak kişiler önceden belirleniyor senden bi dünya şey isterler karşılayamassın o yüzdendende kullanamassın söyle örnek vereyim kullanıcağım kredi kadar mal ipotek ayrıyetten kefil falan filan zaten okadar ipoteğin olsa kredi çekmek istemessin :D
    Cevapla
  • vatansever 1 yıl önce Şikayet Et
    bir bankanın değeri hisse değerinden anlaşılır malesef çöp muamelesi görüyor borsada
    Cevapla
  • Gökhan 1 yıl önce Şikayet Et
    Hangi kredi musluğu bu. Esnaf kredisi için istenen belgeler ve konulan şartları bir görseniz.
    Cevapla
  • vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    basvuru yaptık ipotek kefil her şey tamam para yok muş bekliyoruz
    Cevapla
  • alper 1 yıl önce Şikayet Et
    vakıf banka gidip kredi istediğimizde krediler kapalı diyor 11 personel çalıştırıyoruz 1 kuruş vergi alamıyoruz sicilimiz tertemiz çeklerimiz günü gününe ödenmesine rağmen
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle