Fransa'da öğrendi, Türkiye'de üretiyor! Talep patladı

Yozgat'ta bir girişimci, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunun (TKDK) desteğiyle köyüne kurduğu pelet üretim tesisinde orman atıklarını ekonomiye kazandırıyor.

Fransa'da öğrendi, Türkiye'de üretiyor! Talep patladı
Fransa'da öğrendi, Türkiye'de üretiyor! Talep patladı
GİRİŞ 20.09.2022 12:42 GÜNCELLEME 20.09.2022 12:52
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

Fransa'da yaşayan ve daha önce pelet üretim tesisinde çalışan Fatih Erdoğan, Çayıralan ilçesine bağlı Yukarıyahyasaray köyünde ikamet eden ve iş arayan kardeşi Kazım Erdoğan'a köye pelet üretim tesisi kurması önerisinde bulundu.

Bu konuda araştırmalara başlayan Kazım Erdoğan, TKDK'nin destek verdiğini öğrenince proje hazırladı. TKDK'ye 2019'da sunduğu 1 milyon 200 bin lira bedelli projesi 2021 yılında onaylanan Erdoğan, devletten aldığı yüzde 65 hibe desteğiyle köyüne pelet üretim tesisi kurdu.

Tarım ve Orman Bakanlığı görevlilerinin ormanda yaptığı ağaç seyreltme ve budama çalışması sonrası kalan atıkları, aldıkları izinle toplamaya başlamaya başlayan Erdoğan, tesiste bu atıkları pelete dönüştürüyor.

Evli ve 3 çocuk babası Kazım Erdoğan, AA muhabirine, iş ararken ağabeyinden pelet üretim tesisi önerisinin geldiğini söyledi.

Köylerinin orman köyü olduğuna değinen Erdoğan, "Ormanda kesim yapılıyor ve kalan atıklar oluyor. Biz orada kalan atıkları ekonomiye kazandıralım istedik ve çok doğru bir karar vermişiz. O kadar büyük bir talep var ki ürün yetiştiremiyoruz." dedi.

"İÇ PİYASAYA ÇALIŞIYORUZ"

Erdoğan, ormanda kesimden kalan malzemeleri toplayıp öğüterek toz talaş haline getirdiklerini anlatarak, "Talaş, presleme bölümünde presleniyor. Günlük kapasitemiz 2,5 ton. 5 kişi çalışıyoruz, kapasiteyi artırmayı düşünüyoruz. O zaman 10 kişi olacağız inşallah." dedi.

Almanya, Fransa, İngiltere, Hollanda ve Belçika'dan ürünlerine talep geldiğini dile getiren Erdoğan, "İç piyasaya çalışıyoruz. İç piyasaya dahi yetiştiremiyoruz." ifadelerini kullandı.

Kalorisi yüksek bir yakıt olan peletin yüzde 1 oranında külü olduğunu belirten Erdoğan, "Kül oranı çok az olduğu için yaşlı ve hastalar tercih ediyor. Ekonomik, yanması kolay. Doğal yakıt olduğu için herhangi bir zararı yok. Ton olarak 6 bin liradan satıyoruz." şeklinde konuştu.

Fatih Erdoğan da TKDK desteğiyle projeyi gerçekleştiren kardeşiyle gurur duyduğunu dile getirdi.

Köyde 4 kişiye istihdam sağlamasının önemli olduğunu belirten Erdoğan, "İnşallah daha büyük tesisler kurulur. Köyümüzün, ormanımızın atıklarının ekonomiye kazandırılması çok güzel." dedi.

İşçilerden Fırat Akgül ise gurbete çıkmadan kendi köylerinde çalıştıkları için mutlu olduklarını söyledi.

KAYNAK: AA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 14
  • Doğrusu 1 yıl önce Şikayet Et
    Orman devletin yani herkesin hakkı vardır onda, ayrıca ordaki ağaçlar ormanik madde eksikliğinden bir zaman sonra tamamen kuruyup yok olacak topladığınız yerleri organik gübreyde ağaçların gelişimini destekliyormusunuz yoksa devlet hazinesini talanmı ediyorsunuz!!!????
    Cevapla
  • Fatih 1 yıl önce Şikayet Et
    Devlet hazinesini talan ediyorum Hodri meydan ne yapacaksan yap
    Cevapla
  • Temizeller 1 yıl önce Şikayet Et
    Ormanda toprak yuzeyindeki her seyi toplarsaniz o toprak fazla gecmez coraklasir.Agactan dusen her sey topragin vitaminidir, besinidir birde orda olusmasi gereken börtu böcekler var oda ayri bir konu. Ormandaki bu eko sistemi bilincsizce bozmamak gerekir.
    Cevapla
  • Vatan sever 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu hususda orman ve çevre bakanlığı bu işe el atmalı yoksa ilerisi için riskli orman yanağını çıkar zaten vatanımızda çok az ormanımız var. Saygılarımla
    Cevapla
  • vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    yıllar önce ben de düşünmüştüm. ama orman işletmesi izin vermedi..ormandan birşey almak yasakmış.
    Cevapla
  • Molla Kasım 1 yıl önce Şikayet Et
    Köylüye aldırmıyorlar sonra har diye yanıyor. Gocıları alt dallar kırılmış yada kuruyup düşmüş ağaçları orman köylüsüne aldırmam lazım. Köylü geçinir memleketinden ayrılmaz. Yangın çıkmaz, çıkarsada hızlı yayılmaz. Binlerce yıldır insanlar kullanıyor. Eğer zarar lı olsa idi orman kalmazdı.
    Cevapla
  • bülent duman 1 yıl önce Şikayet Et
    tonu 6000 tl çok pahalı.bir de eko sistemi aç gözlülük yapıp bozmayın.ilgililere duyurulur.orman işletmesi dikkat etsin
    Cevapla
  • halıl 1 yıl önce Şikayet Et
    onu yapma bunu yapma ne olacak..herşeye ıtıraz..gayet guzel bır hızmet..
    Cevapla
  • yakıt 1 yıl önce Şikayet Et
    1 tonu 3 ton oduna karşılık gelmekte
    Cevapla
  • bülent duman 1 yıl önce Şikayet Et
    ellerinize sağlık
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle