KOSGEB'in 250 bin lira hibe desteğine başvurular bugün başlıyor

Geri ödemesiz 250 bin lira üst limitli destek ile kuruluş, işletme ve yetiştirme, makine ve teçhizat, tanıtım ve pazarlama başlıklarında destek verilecek. Program ile işletme sahibinin mesleki birikimlerini aktarması için yetiştireceği personel için 150 bin liraya kadar destek sağlanacak.

KOSGEB'in 250 bin lira hibe desteğine başvurular bugün başlıyor
KOSGEB'in 250 bin lira hibe desteğine başvurular bugün başlıyor
GİRİŞ 01.09.2022 08:55 GÜNCELLEME 01.09.2022 08:55
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Anadolu’nun kadim mesleklerinin sürdürülmesine destek olmak amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın işbirliğinde bu meslekleri sürdürenlere, istihdam oluşturma şartıyla 250 bin liraya kadar geri ödemesiz destek verilecek.

Şu ana kadar Kültür ve Turizm Bakanlığı 602 işletmenin ön başvurusunu kabul etti. Bu kapsamda destekten yararlanabilmek için KOSGEB veri tabanına kayıt olmak için başvurular bugün başlayacak ve 30 Eylül’e kadar devam edecek.

Ön başvurusu kabul edilen işletmeler arasında, gramofon tamircisi, ahşap işleri, bıçakçılık, bakırcılık, deri işleri ile uğraşanlar yer alıyor.

KOSGEB tarafından yürütülecek olan program, Yaşayan Kültür Mirası İşletmeler Destek Programı olarak adlandırılıyor. Programla ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü’ne şu ana kadar başvuruda bulunan 800 işletmeden 602 tanesinin ön başvurusu kabul edildi. Programdan yararlanmak isteyenler, 30 Eylül’e kadar KOSGEB veri tabanına kayıt yaptırabilecekler.

Destek programı ile özellikle usta-çırak ilişkisini güçlendirme amaçlanırken, bu kapsamda yeni personel istihdam eden işletmelere 250 bin liraya kadar geri ödemesiz destek sağlanacak.

Projeye ilişkin işbirliği protokolü, 24 Haziran’da Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy arasında imzalanmıştı.

Ön başvuruda 31 farklı geleneksel meslekten işletme bulunurken, bunlar arasında; seramik (çömlek-çini), ahşap işleri, bıçakçılık, bakırcılık, deri işleri, çalgı yapımcılığı, dokumacılık gibi meslekler ön plana çıktı. Ayrıca; şapka imalatı, gramofon tamirciliği, at arabası/fayton imalatı gibi mesleklerden de başvuru geldi.

Şu ana kadar 72 ilden başvuru gelirken, en fazla başvuru İstanbul, Denizli, Gaziantep, Şanlıurfa ve Bursa illerinden geldi.

YERLİ MAKİNE KULLANANA YÜZDE 15 EK DESTEK

Geri ödemesiz 250 bin lira üst limitli destek ile kuruluş, işletme ve yetiştirme, makine ve teçhizat, tanıtım ve pazarlama başlıklarında destek verilecek. Program ile işletme sahibinin mesleki birikimlerini aktarması için yetiştireceği personel için 150 bin liraya kadar destek sağlanacak. Makine ve teçhizat giderleri için üst limiti 50 bin lira olan bir destek verilecek. Desteklenecek makine ve teçhizatın yeni veya en fazla 3 yaşında olmasına bakılacak. Yerli malı makine ve teçhizatta destek oranına yüzde 15 ilave edilecek. Tanıtım ve Pazarlama Desteği kapsamında e-Ticaret sitelerine üyelik ve komisyon bedeli, dijital reklam ve tanıtım, web sayfası tasarımı ve tanıtım fi lmi olmak üzere toplamda 45 bin liraya kadar destek verilecek.

KAYNAK: DÜNYA
Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümlerinden mezun oldu. Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi’nde yüksek lisans Eğitimini tamamladı. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlendi. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü olarak katılan Öner, şu anda Haber7.com'da Yayın Koordinatörü olarak görev yapmaktadır. Evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 5
  • Ahmet 2 yıl önce Şikayet Et
    bu mesleklere sarılanlar , Teknoloji uretenlerin hizmetkarı olacak , bu gerçeği görmek istemeyenler bu gerçeği yaşayacak ! Biliyorum zorunuza gidiyor ama Kesin Gerçek bu !
    Cevapla
  • ayho 2 yıl önce Şikayet Et
    bence bu şekilde bir yatırım çoğu batık yada çarçur edilecektir. istanbulda yaşayan köyde yeri tarlası olan adama verin bu parayı işini gücü bırakıp koyune donsun eksin bicsin ve cıkan mamulu devlet belırlı fıyattan alsın yurt dısına satsın. turkıye avrupayı rusyayı asyay besleyecek potansıyelde ve topraklarımız cok bereketlı. kısa zamanda tarım zengını ulke oluruz. hayvancılık ve tarım 1. onceliğimiz olmalı.
    Cevapla
  • Setvetcik 2 yıl önce Şikayet Et
    Onlara zatrn müthiş bir destek var ama dala vere heryerde
    Cevapla
  • ahmet salih 2 yıl önce Şikayet Et
    kosgeb kurslarına katılmış biri olarak hocanın kendisinden dinlediğim anektodu anlatayım.kosgeb desteği alanların %50 si ilk 2 yıl içinde %47 si 4 yıla kadar işi bırakıyor yani kosgeb 5 yıllık destek serüveninde 100 kurulan firmadan sadece 3 işletme ayakta kalıyor.diğer paralar boşuna ödeniyor.bence kosgeb kurs ile para vermek yerine mevcut esnafa işini geliştirmek için destek versin.boşuna para dağıtmasın mevcut işletmesi olan ve geliştirmek isteyenler para versin
    Cevapla
  • veli er 2 yıl önce Şikayet Et
    ey guzel devletım bu parayı alıp ta carcur edenın vay halıne
    Cevapla