KOBİ’lere küreselleşme fırsatı

Rusya pazarından küresel markaların arka arkaya çekilmesi sonrası, oluşan boşluk için en büyük aday olarak Türk firmaları öne çıkıyor. Böylece Türkiye’deki şirketlerin yüzde 99,8’ini kapsayan KOBİ’ler küreselleşme şansına sahip olabilir.

KOBİ’lere küreselleşme fırsatı
KOBİ’lere küreselleşme fırsatı
GİRİŞ 13.04.2022 09:36 GÜNCELLEME 13.04.2022 09:47

Rusya’ya yönelik yaptırımlar sonrası küresel çaptaki birçok firma arka arkaya bu pazardan çekilirken, oluşan boşluk için en büyük aday olarak ise Türk firmaları gösteriliyor. Türk firmalar hem yakın pazar olması sebebiyle hem de yoğun talep sebebiyle Rusya pazarına sıcak bakıyor. Bu fırsat büyük firmaların yanı sıra Türkiye’deki şirketlerin yüzde 99,8’ini kapsayan KOBİ’ler için de bir fırsat kapısını aralıyor. Salgın sürecinde verilen desteklerin de etkisiyle ihracat pazarlarını genişletmeyi başaran KOBİ’ler, Rusya pazarındaki boşluğu doldurması durumunda küreselleşerek işlerini büyütme fırsatı da yakalayacak.

HAFİF SANAYİ ÖNE ÇIKIYOR

Global ölçekteki firmaların Rusya’dan sırayla çekilmesi sonrası, Rusya ile ticari ilişkilerini korumayı başaran Türkiye, birçok farklı alanda iş birliğini güçlendirme imkanına da sahip. Rusya’nın Türkiye’de şirket kurma ve iş ortaklıkları geliştirme talebinin yanı sıra Türk şirketlerini Rusya’ya da davet ettiği biliniyor. Özellikle hafif sanayi sektörüne büyük bir ilgi olduğu öğrenilirken, Rusya’da ortak yatırım yapma girişimleri göze çarpıyor. Rusya’da özel ekonomik bölgelerden, Moskova ve dışındaki bölgelerden Türk KOBİ’lerine yönelik ciddi bir talep geliyor. Özellikle bölge yönetimleri, Türk şirketlerine önemli fırsatlar sağlayabileceklerini, vergi ve diğer konularda yardımda bulunacaklarını açıklıyor.

TÜRK ŞİRKETLERİ HAREKETE GEÇTİ

Rusya Sanayi ve Ticaret Odası bünyesindeki Rus-Türk İş Konseyi’nin genel direktörü Aleksey Yegarmin de daha önce yaptığı açıklamada, Batılıların tedarik ettiği bazı ham madde, ürün ve ekipmanı şimdi Türkiye’den almayı planladıklarını söylemişti. Yegarmin, Türk şirketlerinin oluşan boşluğu iyi gördüğünü ve bu fırsatı değerlendirmek için harekete geçtiğini ifade etmişti.

EKİMDE MUTABAKATZAPTI İMZALANDI

Geçtiğimiz yıl ekim ayında KOSGEB ile Rusya Küçük ve Orta Büyüklükte İşletmeler Şirketi (RSMB) arasında Mutabakat Zaptı imzalandı. İmzalanan mutabakat zaptı ile kurumlar arası bilgi ve deneyim paylaşımı yapılması hedefleri belirlendi. İmzalanan anlaşma ile iki ülke KOBİ’leri arasında teknik ve ticari iş birliklerinin geliştirilmesi, işletmelere ve girişimcilere yönelik eğitim programları düzenlenmesi ve destek mekanizmalarına ilişkin iyi uygulamaların paylaşılması amaçlanıyor. Ayrıca İki ülke KOBİ’lerinin karşılıklı ticaret hacimlerinin arttırılması amacıyla karşılıklı iş gezileri düzenlenmesi de hedefleniyor. Bu iş birliği Rusya pazarı için Türk KOBİ’lerinin elini güçlendiriyor.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK