Eşiyle birlikte fabrikayı kurdu! Arap ülkeleri sıraya girdi

Konya'da 20 yıllık şirketin ıslah ettirerek ürettirdiği yerli tohumlar, başta Türk cumhuriyetleri olmak üzere 20 ülkeye ihraç ediliyor.

Eşiyle birlikte fabrikayı kurdu! Arap ülkeleri sıraya girdi
Eşiyle birlikte fabrikayı kurdu! Arap ülkeleri sıraya girdi
GİRİŞ 22.06.2021 12:20 GÜNCELLEME 22.06.2021 12:41
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Firmanın çeşitli illerde sözleşmeli olarak ürettirdiği sebze, yem ve tarla bitkisi tohumları, şirketin Konya'daki tesislerinde işleniyor. Tarımsal araştırma enstitüleriyle ortak yürütülen çalışmalarla tohumlar ıslah edilip çeşitlendiriliyor.

Firmanın yönetim kurulu üyesi ziraat mühendisi Mualla Özen, AA muhabirine, işletmeyi 20 yıl önce kendisi gibi ziraat mühendisi olan eşiyle kurduklarını söyledi.

Şimdi oğullarının da kendileriyle çalıştığını dile getiren Özen, "İş paylaşımı yapıyoruz. Ben tarım ekonomistiyim. Firmanın finans işlerine bakıyorum. Eşim, üretim bölümüne bakıyor, oğlumuz da dış ticaret bölümüne bakıyor." dedi.

Özen, sebze, yem bitkileri ve tarla bitkilerinin tohumlarını çiftçilere sözleşmeli olarak ektirdiklerini belirterek, "Ürünlerimizde genlerle oynama yok. Islah ederek yeni çeşit oluşturuyoruz. Tohum, önce depolama kısmına geliyor. Burada eleme makinelerinden geçtikten sonra ilaçlama ve renklendirme yapıyoruz. Daha sonra ambalajlama yapılıyor." diye konuştu.

Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile Ar-Ge çalışmaları yürüttüklerini söyleyen Özen, şunları kaydetti:

"Yoncada ilk akla gelen firma oluyoruz. Ayçiçeği tohumlarımız çok tercih ediliyor. 20 ülkeye ihracat yapıyoruz. İhracatımızı Arap ülkeleri ve Türk cumhuriyetlerine yapıyoruz. Genellikle mısır, ayçiçeği, bezelye talep ediyorlar. Cezayir'e 15 yıldır bezelye ve fasulye çeşitlerimizi gönderiyoruz. Özbekistan'a küçük taneli domates, İran, Irak'a mısır, ayçiçeği, karpuz tohumu ihraç ediyoruz. Üretimimizin yüzde 40'ını yurt dışına gönderiyoruz."

Ege, Marmara, İç Anadolu'da tohum üretimi yaptıklarını dile getiren Özen, bazı bölgelerde de deneme üretimi için çalıştıklarını ifade etti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 5
  • i.çelenk 2 yıl önce Şikayet Et
    başarılarınızın devamını diliyorum,bahtınız açık olsun.
    Cevapla
  • Ispartalı Çiftçi 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu sene Sılajlık mısır tohumunu bu markadan aldım, aldığım çuvalda arkasında duran sarımsı çuval, bakalım yerli diye aldık inşallah iyi çıkar hem biz hem ülkemiz kazanır
    Cevapla
  • zehra 2 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye de neden kullanılmıyor? Türkiye de israil tohumu kullanılıyor.
    Cevapla
  • FatihK 2 yıl önce Şikayet Et
    Öyle bir şey yok hala 2002 öncesinde algılarla yaşıyorsunuz
    Cevapla
  • Nurullah yılmaz 2 yıl önce Şikayet Et
    böyle insanlar bu memlekete şart ellerinize sağlık İsrail'in gdo tohumlarının ürünlerini yiyoruz
    Cevapla