Köye dönene büyük teşvik! Vergiden bile muaf olacaklar

Kent nüfuslarının patlaması sonrası nüfus yayılımını dengelemek ve köydeki üretimi artırmak için yeni teşvikler geliyor.

Köye dönene büyük teşvik! Vergiden bile muaf olacaklar
Köye dönene büyük teşvik! Vergiden bile muaf olacaklar
GİRİŞ 16.04.2021 10:34 GÜNCELLEME 16.04.2021 10:37
Bu Habere 35 Yorum Yapılmış

Köye dönüşü teşvik için, kırsal alanlarda mesken ve ticarethanelere yönelik vergi ile harçlarda indirime gidildi. Kırsal mahalle tespitini de belediye meclisleri yapacak.

Hükümet kentlerden köye dönüşleri teşvik etmek amacıyla kırsal alanlarda mesken ve ticarethanelere yönelik vergi ve harçlarda indirime gitti. Resmi Gazete'de yayınlanan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yönetmeliğine göre, bir yerin kırsal mahalle veya kırsal yerleşik alanı tespiti belediye meclisleri tarafından yapılacak.

VERGİDEN MUAFİYET

Aynı şekilde kırsal alan özelliğini kaybeden yerler de yine belediye meclisi tarafından kırsal mahalle ve kırsal yerleşik alan nitelikleri kaldırılacak.

Gelir vergisinden muaf esnaf ile basit usulde gelir vergisine tabi mükellefler tarafından bizzat iş yeri olarak kullanılan bina, arsa ve araziler ile mesken amaçlı kullanılan binalar ve tarımsal üretimde kullanılan bina, arsa ve araziler emlak vergisinden muaf olacak.

Buralar aynı şekilde 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu uyarınca alınması gereken bina inşaat harcı ile imarla ilgili harçlardan da muaf olacaklar. Bu alanlardaki ticari, sınai ve turistik faaliyetlerde kullanılan bina, arsa ve araziler için emlak vergisi ile yine Belediye Gelirleri Kanunu uyarınca alınması gereken vergi, harç ve harcamalara katılma payları yüzde 50 indirimli olarak alınacak.

KANUNDA TANIMLI

5216 Sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu kapsamında kırsal mahalle ve kırsal yerleşik alan şöyle tanımlanıyor: "Kırsal Mahalle: Köy veya belde belediyesi iken mahalleye dönüşen ve büyükşehir belediyesi sınırları içinde bulunup sosyo-ekonomik durumu, şehir merkezine uzaklığı.

Belediye hizmetlerine erişebilirliği, mevcut yapılaşma durumu ve benzeri hususlar dikkate alınarak ilgili ilçe belediye meclisinin kararı ve teklifi üzerine büyükşehir belediye meclisinin en geç doksan gün içinde alacağı karar ile kırsal yerleşim özelliği taşıdığı tespit edilen mahalleler."

KAYNAK: SABAH
YORUMLAR 35
  • Misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    köydekiler ne yapıyorlar ki hiç bir şey yapmıyorlar şehirli gibi yaşıyorlar ekmeği sebzeyi meyveyi pazardan alıyorlar köyden giden diğer akrabalarının topraklarına konmaya çalışıyorlar köylü kendince kurnazdır köyüne gidiyorsun neye geldin der gibi bakıyorlar alışmışlar başkalarının mirasında oturmaya Şükrü Erbaş'in Köylüleri niçin Öldürmeli şiiri geldi aklıma
    Cevapla
  • Fırat 2 yıl önce Şikayet Et
    Tarım ilaçları toprakları öldürdü. Öncelikle kimyasal zehirli tarım ilaçlarının topraklarda kullanılması yasaklanmalı. Organik üretime teşvik edilmeli. GDO'lu üretim yapanlara ceza verilmeli. Teknoloji dünyada istediği kadar gelişsin. Bugün de yarın da kıyamete kadar en büyük yatırım aracı topraktır. En verimli topraklar da Türkiye'dedir. Yeter ki toprağa kıymet verelim. Ufak bir böcekte hemen ilaçlamaya gitmeyelim. Çünkü böceklerle mücadeleyi de yine doğal yollarla çözmek mümkün. Organik üretimde ihracatta dünya lideri olabilmek elimizde.
    Cevapla
  • mustafa kılıç 2 yıl önce Şikayet Et
    kırsal alanlardaki ticarethanelere vergi indirimi gelmiş miş miş. kırsal alandakiler vergi mi veriyordu boş işler.esnaf şehirde ölmüş zaten köyde köylü yok kime ne satacak yoksa bu projeler kemal kılıçdaroğlunun işimi.böyle komik işleri o yapar genelde birde rahmetli kemal sunal
    Cevapla
  • mustafa kılıç 2 yıl önce Şikayet Et
    bedava yem bedava mazot para desteği bunlar çözüm değil ve olmaz en büyük sorun köylünün ürettiği ürünü devletin desteğiyle satabilmesidir köylü üretir ama satamaz asıl sıkıntı burda.et süt yumurta yem buğday pancar narenciye ne üratirse üretsin köylü satamıyor patates 1 liraya mal edip70 krş a satamıyorsa . kimse maval okumasın o devlet o patatesi iç yada dış piyasaya satacak tüccarın eline bırakırsa vay haline
    Cevapla
  • mustafa kılıç 2 yıl önce Şikayet Et
    köyde okullar kapandı.en büyük etken bu .köyler büyük şehirlerde mahalle oldu.su paralı elektrik para ısınma para telefon para internet para şehirde hayat daha ucuz olunca köyde kim kalır.ayrıca verilen destek para olmamalı su elektrik ucuz internet bedava proje destekli ve kesinlikle okul sorununa bir çözüm bulunmalı siz çocuğu şehirde okutup velisine köyde dur diyemezsiniz. sonuç fiyasko
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle