Çırak bulunamıyor! Türkiye'de sadece 5 kişi kaldı

Yalova’da altın ve gümüşü el emeği ile işleyen 50 yaşındaki İbrahim Kaba, 10 yaşından beri mesleğini icra ediyor. Müşterilerinin talebine göre altın ve gümüşü işleyerek birbirinden güzel yüzük ve kolyeler hazırlayan İbrahim Kaba, "Gelecek nesil bu mesleği bilmeyecek, çünkü çırak bulamıyoruz" dedi

GİRİŞ 17.09.2018 14:16 GÜNCELLEME 18.09.2018 09:54
Bu Habere 32 Yorum Yapılmış

Mesleğe nasıl başladığını anlatan Kaba, "1977 yılında Erzurum'da taş mağazaları bölgesinde bu mesleğe başladım. Mesleğimi ilerletmek için 1986 yılında İstanbul’a geçtim. 2001 yılında da kapalı çarşıya geçtim. 2001 yılından bu yana hala bu mesleği sürdürüyorum. 2013 yılında da Yalova’ya geldim. Yalova’da devam ediyorum mesleğime. Bir ürünün ortaya çıkması modelin şekline bağlıdır. Taşlı veya taşsız dediğimiz modeller vardır. Erkek yüzüğünde de aynı şekildedir, bayan takılarında da aynı şekildedir. Bu işçiliğe bağlıdır. Yani taşlı modellerde zaman süreci diye bir şey yoktur. Çünkü zamana bağlı bir işimiz yok" diye konuştu. 

ALTIN VE GÜMÜŞE ELLERİ İLE ŞEKİL VERİYORLAR

Türkiye’de sadece 5 el ustasının kaldığını söyleyen Kaba, teknoloji geliştikçe el sanatlarının öldüğünü söyledi. Yaptıkları sanatın bir dahaki nesile ulaşmayacağını belirten Kaba, “İşi öğretecek çırak bulamıyoruz" dedi.

Kaba, “El işçiliği Türkiye’de maalesef ön plana çıkmıyor. Bunun sebebi de yeni nesilden kaynaklanıyor. Talep üzerine kimsenin gelmediğini görüyoruz. Eleman bulup çalıştıramıyoruz açıkçası. Türkiye’de yaklaşık 5 kişi varız. Bu el işlemeciliği derken, yanlış anlaşılmasın, motifden bahsediyorum. El sanatkarlığından bahsetmiyorum. Çünkü el sanatkarlığı İstanbul'da çok var. Sedefkar ustalarımız çok var. Ama el kalemi olarak Türkiye’de azalma var. Teknolojinin önüne geçemiyoruz, çünkü yeni programlar çıktı. Kalıpçılık artık 2. plana atıldı" şeklinde konuştu.

Kaba, "Bizim sanatımızı sevmeden yapmak mümkün değil. Sevince işin güzelliği ortaya çıkar" dedi.

 

 

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 32
  • aalperen 5 yıl önce Şikayet Et
    adam gibi ücret versen çırak bulursun
    Cevapla
  • napak 5 yıl önce Şikayet Et
    Kumaşı da el ile dokuyan kalmadı. Yüzük kalıbını da el ile hazırlayan kalmayacak tabi ki.
    Cevapla
  • mollaofli 5 yıl önce Şikayet Et
    çırağa aylık 400 tl verirsen bulmazsın tabi.
    Cevapla
  • Emin 5 yıl önce Şikayet Et
    Çinden hazır geldiği için bu meslekler ölüyor. 25 tane kuyumcu atölyesinin muhasebe defterlerini tutuyoruz. 2,3 tanesi dışında hiç biri çocuğunun aynı işi yapmasını istemiyor.
    Cevapla
  • İsmail 5 yıl önce Şikayet Et
    bende 25 yıllık kuyumcu imalatçısı olarak birşey demek istiyorum.ne yazıkki makineleşme ve teknoloji el sanatlarını bitiyor bu bi gerçek. bende bu işi yapıyordum şuan bilgisaayr çizimine yöneldim.elde yapan kalmadı zaten kalsada talep yok.3D makina işi hem daha simetrik ve düzgün çıkıyor oda bir gerçek
    Cevapla
  • vatan sevdalısı 5 yıl önce Şikayet Et
    el işçiliği ayrı bir şey saygım var lakin yeniliklere de açık olmalıyız. piyasayı çok güzel ifade etmişsiniz. ayrıca artık çırak yaşı lise den sonra yani 18 yaşına gelmiş bir gence de hem çıraklık yaptıracaksın hemde çok cüzi rakamlar vereceksin kimse durmaz .
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle