Hobi olarak başladı mesleği oldu!

Siirt'te yaşayan Mehmet Hakan Kızılkan, hobi amaçlı başladığı solucan gübresi üretimini geliştirerek gelir kapısı haline getirdi.

GİRİŞ 26.08.2018 14:55 GÜNCELLEME 27.08.2018 09:15
Bu Habere 29 Yorum Yapılmış

Kurtalan ilçesinde, internetten araştırarak hobi amaçlı başladığı solucan gübresi üretimini geliştiren 32 yaşındaki Kızılkan, geçimini de bu işten sağlamaya başladı.

Gübre üretimine Yeni Mahalle'de bulunan evinin alt katında 5 bin solucanla başlayan ve işini geliştirdikten sonra bu sayıyı bir milyona çıkaran Kızılkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, solucan gübresinin çok faydalı ve organik olduğunu, yaygınlaşmasının insan sağlığı açısından olumlu etkilerinin bulunduğunu söyledi. 

 

 

 

Kimyasal gübre kullanımından kaynaklanan hastalıkların önlenmesi için solucan gübresi üretiminin Türkiye'de yaygınlaşması gerektiğini kaydeden Kızılkan, şöyle konuştu:

"Kimyasal gübrelerin topraklarımıza verdiği zarara alternatif olarak solucan gübresinin organik bir gübre olduğunu araştırmalarımda öğrenince bu işi yapmaya karar verdim. İlk başta deneme amaçlı 5 bin solucan aldım. 1 ay besledikten sonra bu işe karar verdim. Kendi arazilerimizde fıstık ağaçlarımızda kullanmak niyetiyle 50 bin solucan daha aldım. Şu an 1 milyona yakın solucanımız var. 5 metrekare alanda başladık, şu anda 80 metrekare alanda üretim yapıyoruz. Hobi amaçlı başladığım iş gelir kapısı oldu. Daha önce bizim bahçe için üretim yapıyordum, şimdi satışına başladım."

Solucan gübresi üretiminin bölgede yeni olduğunu, ilçede sadece kendisinin yaptığını kaydeden Kızılkan, yayılarak daha fazla insana istihdam yaratmasını diledi. 

Solucan gübresine taleplerin yoğun olduğunu dile getiren Kızılkan, özellikle fıstık yetiştiricilerinin solucan gübresini tercih ettiğine dikkati çekti.

Tarım arazilerinin verimini arttırmak için solucan gübresinin kullanımının yaygınlaşması gerektiğini kaydeden Kızılkan, "Bugün ABD, Hollanda, İsrail gibi tarımda çok gelişmiş ülkelerde solucan gübresi yaygın olarak kullanılıyor. Kimyasal gübreler topraktaki mikroorganizmaları öldürdüğü için zararlı. Bu nedenle organik olan solucan gübresinin üretiminin artırılması lazım." diye konuştu.

YORUMLAR 29
  • halisgil 5 yıl önce Şikayet Et
    halal olsun adam uğraşmış emek vermiş herşeyden önce cesaret edip bu işe girmiş tebrik ederim..
    Cevapla
  • cengiz ülder 5 yıl önce Şikayet Et
    avrupa tarımda bizden çok önde olmasının sebebi kimyasal gübre yerine organik gübreyi tercih etmeleridir. bizim çiftçi kısa vadede ürün artışı elde etmek için toprakları kimyasalllarla kirletiyor uzun vadede ise betonlaşan tarım arazileri...
    Cevapla
  • yakup 5 yıl önce Şikayet Et
    solucan gübresi çok kaliteli bir gübre orası kesin. ama devletin mtlaka üretime el atması gerekli
    Cevapla
  • erenler 5 yıl önce Şikayet Et
    çok abartılmıyormu bu solucan gübresi?
    Cevapla
  • burjuvaTR 5 yıl önce Şikayet Et
    solucan gübresi çok kaliteli bir gübre ama malesef çifçimiz kimyasal gübrede ısrar ediyor. en nihayetinde dönüş olacaktır organik hayata
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle