Dedesinden öğrendi fabrika kurdu

Elazığ’da dedesi ve babasından kalma işi devam ettirerek büyüten Fırat Taşkaya, kurduğu fabrikada dut pekmezinden pestiline, kömesinden orciğine kadar birçok ürün üretiyor.

GİRİŞ 19.07.2018 12:14 GÜNCELLEME 22.07.2018 10:56
Bu Habere 17 Yorum Yapılmış

3 çocuk babası Fırat Taşkaya (41), dedesinin başlattığı ve babasının işletme haline dönüştürdüğü işi büyütme kararı aldı. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekle Kurumuna (TKDK) başvuru yapan Taşkaya, 450 bin liralık destekle Organize Sanayi Bölgesi’ne 950 bin liralık yatırım yaptı. Fabrika kuran Taşkaya, yaklaşık 14 kişiye de istihdam sağladı. Açtığı fabrikada dut kurusunun yanı sıra pekmezi, pestili, kömesi ve orciği üreten Taşkaya, yurt içinde birçok ile ürün göndermeye başladı. Bin 680 metrekarelik ikinci ilave tesis yapımına da başlayan Taşkaya, yurt dışına ihracat yapmak için çalışmalarını sürdürüyor.

 

 

Mesleği dedesinden geldiği için çok sevdiğini belirten Fırat Taşkaya, “Firmamız genellikle Ankara, İstanbul ve İzmir illeri ile çalışıyor. Bir Elazığ sevdalısı olduğum için bu mesleği seçtim. Bugün Antep’in fıstığı, Malatya’nın kayısısı varsa Elazığ’ın da dutu var. Biz bunu sadece Türkiye’ye değil, Avrupa’ya ihracat etmek istiyoruz. O yüzden 2015 yılında şehir merkezinde bulunan mevcut işletmemizi buraya taşıma planına girdik. Organize Sanayi Bölge Müdürlüğümüzden arsa tahsisine başvurduk. Başvurumuz değerlendirildi ve arsa talep tahsisimiz yapıldı. TKDK’ya projemizi sunduk. Yatırımımız yaklaşık 950 bin TL civarındaydı. 450 bin TL hibe aldık. Yaklaşık 3 yıl geçti ve kapasitemiz arttı.

İlk başlarda 3 kişi çalıştırabiliyorduk. Şuanda 12-14 kişiye istihdam sağlıyoruz. En büyük istihdamı personeller hariç bölgedeki çiftçilere sağlıyoruz. Köylünün ürününü bugün Ankara, İstanbul, İzmir ve ihracata yönelik tedarikçi firmayız. Bizim hedefimiz 2019-2020 yıllarında yurt dışı ihracatına başlamaktır” dedi.

Ek bir tesisin inşaatına devam ettiklerini aktaran Taşkaya, “Bin 680 metrekare olan ikinci ilave tesisimizin inşaatı devam etmektedir. Bu arada önceki yıllarda sadece bölgemizin dut kurusu üzerinde çalışıyorduk. 2016-2017 yıllarında dut pekmezi, pestili, kömesi gibi üretimleri tesisimize ilave ettik. 2018 yılının başında orcik dediğimiz cevizli sucuk üretimine de başladık. Allah nasip ederse hedefimiz Avrupa” şeklinde konuştu.

YORUMLAR 17
  • şükrü p 5 yıl önce Şikayet Et
    fıstık antep ın değiğl urfanın dır en çok urfada yetişiyor resmi rakamlara bakılabilir antep de işlediği için sahipleniyor
    Cevapla
  • fıstıkçı şahap 5 yıl önce Şikayet Et
    kirazın anavatanı giresun (kerasus=kiras=kiraz..) mesela ama tüm dünya japonların bilir.. hatta bayraklarındaki yuvarlık kırmızının kiraz olduğu bile düşünülür, giresunda eskiye göre çok az yetişmesine rağmen anavatan olması gerçeğini değiştirmez..
    Cevapla
  • Mühendis 5 yıl önce Şikayet Et
    2000 yıl öncede Gaziantep de fıstık yetişiyordu.
    Cevapla
  • Marmara Kazım 5 yıl önce Şikayet Et
    kardeş Şanlıurfa'da arazi düz ve fazla kabul Gaziantep'ten fazla fıstığı vardır ancak fıstık bitkisi Gaziantep'e aittir anavatanı Gazianteptir.
    Cevapla
  • B. K 5 yıl önce Şikayet Et
    Esarpli olsu olmasin Bone takilmasi gerek. Sac Tekstil Esarbin icinden yolunu bulup cikiyor. Bone takilmasa Basörtü takilirsa o Sac zamanla Tekstilin icinden yolunu bulup cikiyor. Bone takilirsa o Sac yolunu bulup zamanal Örtünün icinden Disari ciksa bile Boneye takilir ve Bone Günde en az yada iki sefer cikarilip atildigi icin buna takilir ve böylece Risk azaltilmis olur. Onun icin Bone takmislar yani dogrudur Kil herzaman yolunu bulur cikar...
    Cevapla
  • ayhan 5 yıl önce Şikayet Et
    Dut Elazığa ait değil Tunceli Çemişgezek Ulukale köyüne aittir.
    Cevapla
  • misafir 5 yıl önce Şikayet Et
    yani ulukale köyü tutluk mezrasına ait
    Cevapla
  • Ayhan 5 yıl önce Şikayet Et
    Volkan bey Nasıl kayısı her yerde var ama Malatya diye ünlenmişse, Dutunda iyisi ve ana memleketi Ulukale köyüdür. Senin dediğin gibi her yerde dut vardır ama Ulukale dutu gibi değildir. Adı geçen işletmecide dutu Ulukaleden alır.
    Cevapla
  • volkan 5 yıl önce Şikayet Et
    dut bi sizin orda mı olur :D
    Cevapla
  • Bone 5 yıl önce Şikayet Et
    Bone nedir allah aşkına
    Cevapla
  • Bone 5 yıl önce Şikayet Et
    parantezli yorumunuz için sizi tebrik ederim vatansever ( bone denen tul eşarp üzerine mi takılıyor? )
    Cevapla
  • mehmet 5 yıl önce Şikayet Et
    süs diye takmıyorlar .çorbada saç çıkmıyor mu hah işte o olmasın diye
    Cevapla
  • Ali 5 yıl önce Şikayet Et
    avrupa diyonuz medeniyet diyonuz medeniyet gelince de bone needir diyonuz kekolordiler
    Cevapla
  • VLCN 5 yıl önce Şikayet Et
    Erkek yada başı açık kadın taksa tamam da, başı kapalı niye takar? Takmıyor denmesin diye mi acaba?
    Cevapla
  • vatansever 5 yıl önce Şikayet Et
    birsey yediginde sac agzina geldiginde bone (yani saclari kapatan tul ) nin degerini anlarsin
    Cevapla
  • 01 adana 5 yıl önce Şikayet Et
    aferin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle