Bu yorgancı koruma altında

Ordu’da geleneksel el sanatlarını icra eden bir esnafa vergi muafiyeti getirilerek, mesleği koruma altına alındı.

Bu yorgancı koruma altında
Bu yorgancı koruma altında
GİRİŞ 07.05.2018 12:13 GÜNCELLEME 07.05.2018 12:13
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Kültürel mirasın korunması amacıyla geleneksel el sanatlarını icra eden esnafa getirilen vergi muafiyeti kültürel değerlerin korunmasını sağlıyor. Ordu’da 40 yıldır el sanatı yorgancılık mesleğini icra eden Nuri Sever, vergi muafiyeti getirilerek koruma altına alındı.

Kaybolmaya yüz tutmuş ve yaşatılan geleneksel el sanatları kapsamında 40 yıldır yorgancılık yapan Nuri Sever, 54 yaşında olduğunu ve ilkokulu bitirdikten sonra çırak olarak başladığı mesleğini halen devam ettirdiğini söyledi.

Devletin el sanatlarını yaşatılması, yaşatılması amacıyla vergi muafiyeti getirdiğini belirten Sever, bu haktan faydalandığını belirtti.

40 yıl önce yorgancılık yapan esnaf sayısının oldukça yüksek olduğunu belirten Sever, “Bugün yorgancılık sanatını yapan esnaf sayısı bir elin parmakları kadar kaldı. Çırak yetiştiremiyoruz. Yeni kuşak yorgancılık mesleğini geçim sağlayamaz diye yapmak istemiyor. Oysa ben bu meslekte iki çocuk okutup evlendirdim” dedi.

Kullandıkları yorganda koyun yünü kullandıklarını belirten Sever, yeni stil hazır yorganların elyaf ve naylon olduğunu da hatırlatarak, “Koyun yünü ile yapılan yorgan sağlığa oldukça yararlıdır. Ancak içinde naylon ve elyaf yün olan yeni kuşak yorganlar sağlığa aykırı olduğunu uzman kişiler ifade ediyor. Hakikaten de koyun yününden yapılan yorgan ve yastıklar sağlık açısından en uygun olanlardır” diye konuştu.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 12
  • cennet 5 yıl önce Şikayet Et
    vergi muafiyeti getirmek çözüm olmadı esnaf bağkur yatırmamayı kardan sayıyor çünkü gücü yok. peki yaşlanınca ne yapacak bu insanlar bunun yerine özel vergi indirimleri yapılsın da yatırsın esnaf bağkurunu
    Cevapla
  • anlamadım 5 yıl önce Şikayet Et
    nefes kredisi verdiler vergi ve bağkur borcun olmaması gerekiyor.Esnaf zaten bu borçları ödese paraya ihtiyacı yok.
    Cevapla
  • Namık Okuyucu 5 yıl önce Şikayet Et
    Rahmetli amcam da yorgancıydı. Ama o da bırakıp aşçı olmuştu. Hatırımda kalan meslek inceliği "yorgan dikilirken ayaklar asla yorganın altında dik durmaz , yoksa içindeki yünün homojenliği bozulur" Çok çırağı bunun yüzünden ayağına yorgan deyneğini yemiştir :)
    Cevapla
  • VVatandaş 5 yıl önce Şikayet Et
    Böyle ustalar özel projelerle desteklenmeli. Dünya başkentlerinde Türk mutfağını markalaştıracak Türk köyü projesi gibi projeler belli iş adamlarına ihale edilebilir. Ülkemizde çok turist güzergahı olan bir semtte Türk Köyü, Kore Köyü, Japon Köyü, İsviçre Köyü gibi projeler teşvik edilebilir. Unutulan çok sayıda tarımsal tecrübe ve meslek var.
    Cevapla
  • ikra 5 yıl önce Şikayet Et
    abi bu iş tıpkı nalbantlık gibi bitmiş. maalesef. Yün yorgan sağlıklı ama temizliği şimdiki ev hanımlarına zor geliyor. Nerede eski kadınlar. damlarda balkonlarda yün yıkayıp sererlerdi. Eli, ayağı öpülesi analarımız, cefakar.
    Cevapla
  • ismail Gültekin 5 yıl önce Şikayet Et
    İlk adımda bu üreticileri birleştirmek adına birlik veya kooperatifl eşmeye yönelik harekete geçilmeli. Teknik destek almaları, satış kısmında desteklenmeleri gerekiyor” diye konuştu.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle