Evinin bir odasında yetiştiriyor

Hakkari'nin Çukurca ilçesinde emekli memur Musa Kılıç (61), ailesi ile birlikte yaşadığı 3 odalı evinin bir odasında 'Kaliforniya solucanı' yetiştirip, gübre üretiyor.

Evinin bir odasında yetiştiriyor
Evinin bir odasında yetiştiriyor
GİRİŞ 27.03.2018 11:47 GÜNCELLEME 28.03.2018 07:24
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Yüksek Seçim Kurulu'ndan geçen yıl emekli olan 5 çocuk babası Musa Kılıç, tavsiye üzerine Çukurca merkezine yaklaşık 20 kilometre uzaklıkta bulunan Köprülü Köyü Çimenli Mahallesi'ndeki evinin bir odasında Kaliforniya solucanı gübresi üretmeye karar verdi. Kılıç, Mardin'e giderek buradan 100 bin Kaliforniya solucanı alıp evine getirdi. 3 aydır büyük bir titizlikle çalışmalarını sürdüren Kılıç, kısa sürede solucan gübresi üretmeye başladı. Aldığı verimden memnun olduğunu belirten Kılıç, kısa sürede solucan sayısının 200 bine çıkacağını, ardından da tarımda büyük verimlilik sağlayan gübrenin satışına başlayacağını söyledi.

Solucan gübresi üretiminden memnun olduğunu, işlerini büyütmek için yetkililerden destek istediğini belirten Musa Kılıç, "Kimyasal gübreler toprağa zarar veriyor ve verimi düşürüyor. Bizim ürettiğimiz gübre ise tamamen doğal ve üretimi yüzde 100 artırıyor. Bizim coğrafyamızda da çok fazla ekilecek, tarım yapılacak alanımız yok. Bu nedenle ben de bölgede tarım yapan çiftçilerin verimini artırmak için böyle bir girişimde bulundum. Yakın köylerden hayvan gübresi alıyorum. Gerekli işlemlerin ardından elekten geçirip solucan yemi olarak kullanıyorum. Hayvan gübresinin 3 santim altına da solucanları yerleştiriyorum. Üremeleri için de yumurta kabuğu, çay ve marul atıklarını parçalayıp gübrenin üstüne bırakıyorum. 3 ayda bir çoğalıyorlar. Solucan sayısını 200 bine çıkardıktan sonra ürettiğim gübrenin satışına başlayacam" dedi.

 

 

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 6
  • Kayılar 6 yıl önce Şikayet Et
    Yakında bunun da suyunu çıkarırlar. Yarın kimyasal gübreciler birine bastırılar parayı o da çıkar -efendim hayvan gübresi sağlığa zararlıdır, içindeki cart curt kanserejön madde içrerdiğinden kullanılması sakıncalıdır der ve iş biter. Bu da ellerinde patlar. İnşallah pahalı bir yatırım değildirde az zararla yırtarlar...
    Cevapla
  • kozan ahmet 6 yıl önce Şikayet Et
    Bizim burdada bir arkadaş üç senedir bu işi yapıyor gerçekten köşeyi döndü ama sokaklarının sonundaki köşeyi her sabah dönüyor
    Cevapla
  • mia 6 yıl önce Şikayet Et
    ne haberi okumuşunuz nede doğuda -15,20 derecede yaşamı görmüşsünüz anlaşılan
    Cevapla
  • Hacı 6 yıl önce Şikayet Et
    Bir zamanlar Ankara tavşanı, angoro tavşanı, şinşila, deve kuşu, sonra saanen süt keçisi hepsi patladı şimdilerde solucan. Ya kardeşim bir bayan girişimci bunu getirdi ve üretime başladı güzel de madem gübreye bukadar rabet var çoğalan solucanları satacağına gübre kapasitesini artırsın. Yakın patlaması yakın. sonra biri çıkacak yok efendim şu iş çok karlı diye reklam yapacak herkes ona koşacak bu kısır döngü devam dip gidecek. bu arada bir kaçta süt bank, çiftlik banklar çıkacak. demedi demeyin.
    Cevapla
  • Bozkurt 6 yıl önce Şikayet Et
    Cok sacma yok birde yatakodana mutfagina heryere sok. Insanlar bukadarmi caresiz. Kardesim git koyune koyunde yap. Onca insan sehirde kumes gibi yetlerde yasiyor. Devlette buna musade ediyor. Git koye koyde calis adam gibi Yasa. Devlet bunu bir an once yapmali.!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle