Organik tarım rekora koşuyor

Türkiye organik tarım alanlarının en hızlı büyüdüğü ülkeler arasında dünya genelinde dördüncü sıraya yükseldi.

Organik tarım rekora koşuyor
Organik tarım rekora koşuyor
GİRİŞ 31.05.2017 17:06 GÜNCELLEME 31.05.2017 17:07

Türkiye’de organik tarım hızla yükseliyor. Cirosu 20 milyon TL’ye ulaşan keçi çiftliği, Japonya’ya meyve suyu satan girişimci, Almanya’ya organik makarna ve Dubai’ye organik tavuk ihracatı yapan bir sürü işletmemiz var.

Organik Tarım Hareketi Federasyonu verilerine göre, Türkiye organik tarım alanlarının en hızlı büyüdüğü ülkeler arasında dünya genelinde dördüncü sıraya yükseldi. İlk üç sırada Yunanistan, Meksika ve Kazakistan bulunuyor. Türkiye’de organik tarım hızla yükseliyor. Daha 2002’de 12 bin olan organik ürünler üreten çiftçi sayısı bugün 70 bini aşmış durumda. Organik tarım bitkisel üretim alanı ise 89 bin hektardan 515 bin hektara yükseldi. Bu noktada iyi bir konuma geldik ve bu alana yatırımcıların ilgisi de sürekli artıyor. 

Organik Tarım Pazarı Çok Büyük

Türkiye’de organik tarım 1984 yılında başladı ve bugün üretilen organik ürünlerin yüzde 85’i ihraç ediliyor. Sektör temsilcilerine göre organik tarım pazarının hacmi 500 milyon dolara ulaşmış durumda. Bu pazarda ülkemiz artık ikinci bir döneme giriyor. Üretimde oldukça büyük yol alındı. Bu konuda üretim yapan firmalarımız uluslararası standartlarda üretim yapıyor. Bu sektörde en çok üretilen ve para getiren ürünler, yumurta, süt ve süt ürünleri, sebze, meyve ve özellikle GDO’suz üretilen meyveler, tahıl ve gıda ürünleri pazarda büyük yer tutuyor. Bu konuda birçok girişimcimiz yatırım yapmaya başladı. Bu sektöre yatırım yapan fazlasıyla kazanıyor. 

 

KAYNAK: KOBİ-LİNE