Sendika memurun hakkını elinden aldı

EÜAŞ’ta memurlara verilen Veri Hazırlama Kontrol İşletmenliği (VHKİ) kadrosu Türk Enerji-Sen tarafından mahkeme kararı ile iptal ettirildi.

Sendika memurun hakkını elinden aldı
Sendika memurun hakkını elinden aldı
GİRİŞ 22.11.2016 15:13 GÜNCELLEME 22.11.2016 15:13

EÜAŞ’ta memurlara verilen Veri Hazırlama Kontrol İşletmenliği (VHKİ) kadrosu Türk Enerji-Sen tarafından mahkeme kararı ile iptal ettirildi.

Yetkiyi kaybettiği günden itibaren, hafızasını da kaybeden Türk Enerji-Sen yeni bir skandala daha imza attı.

Daha önce TEİAŞ’ta 81 adet VHKİ kadrosunu iptal ettirerek benzer bir skandala  imza atan Türk Enerji-Sen, bu kez de EÜAŞ’ta memurlara verilen VHKİ kadrolarını mahkemeye dava açarak iptal ettirdi.

2014 yılında Bakanlar Kurulunca EÜAŞ Genel Müdürlüğüne 88 adet VHKİ pozisyonu ihdas edilmiş, yeni ihdas edilen bu pozisyonların 78 tanesi EÜAŞ Genel Müdürlüğü teşkilatınca arza göre dağıtılmıştı.

Bu dağılım yapılırken, idari amirlerinin talebi kadro verilecek memurun sicil durumu gibi kriterler dikkate alınmıştır. Veri Hazırlama Kontrol İşletmenliği kadrosu yatay pozisyonda bir kadrodur. Bu kadronun dağılımında malum sendikanın gerekçe gösterdiği Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği vs herhangi bir sınavın yapılmasına da gerek yoktur.

Biz, kamudaki tüm kurumlarda memurlara VHKİ kadrosu ihdas edilmesi gerektiğini savunurken, Türk Enerji Sen ise zor olanı, mahkemeye giderek EÜAŞ ve TEİAŞ’taki memurlara verilen VHKİ kadrosunu ellerin almayı başarmıştır.

2010 yılına kadar yetkili sendika olmalarına rağmen; enerji, sanayi ve madencilik hizmet kolu çalışanları için hiçbir kazanım elde edemeyenler, toplu sözleşme masasında verilen mücadele ile alınan kazanımları yetkili oldukları kurumlarda uygulatma becerisi gösteremeyenlerin memura attığı bu son kazık, bizleri hiç şaşırtmamıştır.

Asli görevi kamu görevlilerinin mali ve sosyal haklarını ileriye taşımak olan Türk Enerji-Sen’in, memurlara verilen hakkı mahkeme kararı ile iptal ettirmesi apaçık ihanettir. Bu ihaneti EÜAŞ çalışanları da sendikacılık tarihi de unutmayacaktır.

Biz, kamu görevlilerinin mali ve sosyal haklarının iyileştirilmesi için var gücümüzle çalışırken, birileri memurun cebine girecek 150-200 TL’yi gasp etmenin peşine düşmüştür.

Buradan enerji, sanayi ve madencilik hizmet kolunda çalışan tüm kamu görevlilerine sesleniyoruz. Türk Enerji-Sen’in bu vahim sendikacılık anlayışı, tüm hizmet kolu çalışanları tarafından sorgulanmalıdır. Malum sendikaya gönül veren değerli EÜAŞ ve TEİAŞ çalışanları VHKİ kadrolarının nasıl ellerinden alındığını görmeli, verdikleri desteği gözden geçirmelidir. 

Memurun hakkını mahkeme yoluyla elinden alan, memura ihaneti “haksızlığı önledik” manşetleriyle ortada bir başarı varmış gibi kamuoyuna duyuranlara karşı uyarıyoruz.  

Takdiri kamu çalışanlarına bırakıyoruz.