"Özgürlüğümüz için tanklara karşı durmaya hazırız"

Macaristan İstanbul Başkonsolosluğu, 1956 Macar İhtilali ve Özgürlük Savaşı’nın 60. Yıl Dönümü ’nü İstanbul’da gerçekleştirilen bir dizi etkinlikle kutladı.

"Özgürlüğümüz için tanklara karşı durmaya hazırız"
"Özgürlüğümüz için tanklara karşı durmaya hazırız"
GİRİŞ 27.10.2016 11:52 GÜNCELLEME 27.10.2016 11:52

23 Ekim Macar İhtilali ve Özgürlük Savaşı’nın 60. Yıldönümü dolayısıyla İstanbul’da gerçekleştirilen resepsiyonda konuşan Macaristan İstanbul Başkonsolosu Hendrich Balazs,  “Yüzyıllar boyunca Macar ve Türk milletinin kaderi sayısız defa birleşti. Köklerimiz ortaktır. En önemlisi, duygularımız, dünya hakkında düşüncelerimiz benziyor. 1956 hakkında söylenenler de bunun kanıtıdır. Özgürlüğümüz, ideallerimiz için mücadele etmeye, hatta tanklara karşı durmaya hazırız” dedi. 

Macaristan İstanbul Başkonsolosluğu, 1956 Macar İhtilali ve Özgürlük Savaşı’nın 60. Yıl Dönümü ’nü İstanbul’da gerçekleştirilen bir dizi etkinlikle kutladı. Etkinliklere Polat Holding’e bağlı ortaklığı olan Polat Dış Ticaret ile ALX Hungary de destek oldu. 

23 Ekim tarihinde kutlanan Macar İhtilali ve Özgürlük Savaşı’nın yıldönümünde Türkiye’de Zorlu PMS’de Havasi Konseri gerçekleştirilirken, 1956 Macar İhtilali hakkında çağdaş Türk gazete haberlerini gösteren bir sergi ve Türk yazar Tarık Buğra’nın, 1956 Macar İhtilalinin hatırasını saklayan ‘Ayakta durmak istiyorum’ adlı tiyatro eseri sahnelendi. Bu etkinliklerle birlikte 1956 Macar kahramanlarını ve onlarla hem Türkiye’de hem de dünyanın dört bir tarafında dayanışma gösteren herkesi birlikte anmak amacıyla Macar Kültür Merkezi’nde de bir resepsiyon düzenlendi. 

Resepsiyona; Macaristan İstanbul Başkonsolosu Hendrich Balazs, Macar Kültür Merkezi Müdürü Gábor Fodor, Macaristan Dış Ticaret ve Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Levente Magyar, İstanbul Vali Yardımcısı İsmail Gültekin, Kâğıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç, Polat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Polat, Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı’nın yanı sıra çok sayıda davetli katıldı. 

Macaristan İstanbul Başkonsolosu Hendrich Balazs, resepsiyonda yaptığı konuşmada, 23 Ekim’in Macarlar için önemli bir gün olduğunu belirterek, “23 Ekim 1956’da Macarlar, o devrin en büyük devleti, Sovyetler Birliği’ne ve hayatın her alanını felce uğratan komünist zulme başkaldırdılar. 1956 İhtilalini reformcu komünistler, komünist sistemin ıslahatına inanan entelektüel elitler değil, sokaktaki halk başlattı. Kuşatma altında doğan, yoksullukta ve zulümde büyüyen bu gençleri baskıcı iktidara duydukları derin nefret ve özgürlük arzusu tutkulu birer kahraman yaptı” dedi.

Macar ve Türk milletinin kaderi sayısız defa birleşti

1956 İhtilalini ve Özgürlük Savaşı’nı zafere götüren kahramanlara, vatan sevgileri, temiz ve fedakâr mücadeleleri için teşekkür ve şükran borçlu olduklarını dile getiren Başkonsolos Balazs, “Bu nedenden dolayı 1956 kahramanlarını hem Macaristan’da hem de tüm dünyada tanıtmak ve anılarını layık bir şekilde anmak vazifemizdir. Yüzyıllar boyunca Macar ve Türk milletinin kaderi sayısız defa birleşti. Köklerimiz ortaktır. Rakip de günümüzdeki gibi müttefik de olduk. En önemlisi, duygularımız, dünya hakkında düşüncelerimiz benziyor. 1956 hakkında söylenenler de bunun kanıtıdır. Özgürlüğümüz, ideallerimiz için mücadele etmeye, hatta tanklara karşı durmaya hazırız” diye konuştu. 

1956 İhtilalinin 60. yıldönümü vesilesi ile bu yaz 20. yüzyılın Macar – Türk ilişkilerinin araştırılması için tez yarışması düzenlediklerini söyleyen Balazs,  “20. Yüzyılın Macar – Türk İlişkileri”  tez yarışmasında Osman Nihat Bişgin’in tezinin birinci seçildiğini belirtti. 

Macaristan İstanbul Başkonsolosu Hendrich Balazs’in konuşmasından sonra 1956 ihtilali hakkında “Macar Rapsodisi” adlı şiir yazan Türk şair Şinasi Özdenoğlu’nun kızı Bilge Özgenoğlu da babasının bir şiirini okudu.  Resepsiyonun sonunda 1956 Macar İhtilali ve Özgürlük Savaşı’nın 60. Yıldönümü dolayısıyla pasta kesimi de gerçekleştirildi.