Dünyasından sert tepki: Korkmuyoruz

Doğu ve Güneydoğu'da gerçekleştirilen saldırılara sert tepki gösteren bölgedeki iş adamları, "Korkmuyoruz! Yatırıma devam...” diyor.

Dünyasından sert tepki: Korkmuyoruz
Dünyasından sert tepki: Korkmuyoruz
GİRİŞ 19.08.2016 12:35 GÜNCELLEME 19.08.2016 12:35

Doğu ve Güneydoğulu işadamları,  PKK terör örgütünün birer gün arayla Van, Elazığ ve Bitlis’te gerçekleştirdiği hain saldırıların Başbakan Yıldırım'ın bölge için açıkladığı teşvik paketinin hemen ardından yapılmasını manidar buluyor. Teröre karşı birliktelik ruhunun önemine vurgu yapan sanayiciler: “Korkmuyoruz! Yatırıma devam...” diyor.

Türkiye genelindeki çeşitli sivil toplum kuruluşları Doğu’da ardı ardına gerçekleştirilen 3 terör saldırısına kınama mesajları yayınlarken, bu saldırıların 15 Temmuz darbe girişiminin devamı olduğuna dikkat çektiler. İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB) Başkanı Ali Kopuz,  “Bu saldırılar 15 Temmuz’un devamı olmasının yanı sıra, PKK’nın da FETÖ gibi uluslararası güçlerin bir maşası olduğunun göstergesi” dedi. İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu Genel Başkanı Tahir Tellioğlu da saldırıların 15 Temmuz sonrasında ülkenin tek bayrak altında birleşmesinden rahatsız olan kanlı terör örgütünün ülkedeki huzuru bozma çabalarından kaynaklandığını söyledi. 

Başbakan Binali Yıldırım’ın Türk iş dünyasına yönelik ’Doğu ve Güneydoğu’ya yatırım’ çağrısının hemen ardından gerçekleştirilen Van, Elazığ ve Bitlis’teki kalleş terör saldırıları, bölgedeki iş adamlarını isyan ettirdi.  İl ve ilçelerinde istihdam yaratmak ve Kürt halkına katkı sağlamak için gece gündüz çalıştıklarını ifade eden iş adamları, “Bizler bölgeyi kalkındırdıkça saldırıların dozu artıyor. Çünkü bu hainler yoksulluk ve umutsuzlukla besleniyor” diyor. 

AÇILIŞA DENK GETİRİLDİ 

Van'ın İpekyolu İlçesi'ndeki 2 Nisan Polis merkezi ve polis evine yönelik düzenlenen saldırının ardından bölgenin yaralarını sarmaya çalıştıklarını ifade eden Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva, “Daha dün 24 Ağustos’ta temelini atacağımız Van Kapıköy Gümrük Kapısı’nı konuşuyorduk. Bu proje bizi Asya’ya bağlayacak son 50 yılın en önemli projesi. Bugünse saldırıları konuşuyoruz. Bu saldırıların siyasi olduğu kadar ekonomik temeli de var. Çünkü bölgedeki terörün en önemli sebeplerinden biri yoksulluk ve umutsuzluk. Bu örgütler bundan yoğun bir şekilde faydalanıyor. Hain saldırıda can kaybının yanı sıra 200 iş yeri zarar gördü. Esnaf ve tüccar perişan. Bölge iş dünyası olarak beklentimiz TBMM’nin olağanüstü toplanıp hainlerin yaktığı bu ateşe su serpmesi” dedi. 

SON KOZLARINI OYNUYOR 

Terör saldırılarını 'PKK terör örgütüne mensup hainlerin son çırpınışları' olarak değerlendiren Gaziantep Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Eyüp Bartık ise şunları aktardı: “Türkiye Cumhuriyeti’nin karşısında hiçbir örgüt duramaz. FETÖ o kadar yapılanmışken onlar bile bertaraf edildi. Haziran seçimlerinde bu süreci gördük. Artık silahla bir şeyler kazanma devri bitti. Ekonomiye odaklanmak lazım.” 

Güneydoğu ve Doğu Anadolu’nun ekonomisini kalkındırmak için bölge iş dünyası olarak var güçleriyle çalıştıklarına dikkat çeken Bartık, bölgedeki riskin Brüksel, Paris ve Almanya’yla eşdeğer olduğunu vurgulayıp, batıdaki iş adamlarını da bölgeye yatırıma çağırdı.  

Bölge insanını düşünmüyorlar

PKK terör örgütünün bölgeyi siyasi ve ekonomik olarak çok ciddi yıprattığını vurgulayan  Mardin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Ali Tutaşı ise, “Bu saldırıları düzenleyenler bölge insanını kesinlikle düşünmüyor. Saldırılar nedeniyle Güneydoğu’da esnaf kan ağlıyor. İnşaat sektörü durdu. Bağırıp çağırıyoruz. Artık buna bir son verilmeli” dedi.

Alım garantili teşvik açıklandı 

Bölgede huzur ve istikrarın yeniden tesis edilmesi için büyük önem taşıyan Doğu ve Güneydoğu’ya yapılacak yatırımlar için Başbakan Binali Yıldırım geçtiğimiz aylarda batıdaki iş dünyasına seslenerek, “Güneydoğu'ya yapın yatırım. Orada yaparsanız, ortağınız biziz. Iğdır'a, Hakkari'ye yatırımı yapın, fabrikayı biz yapacağız. Yaptığınız yatırımlarda biz alım garantisi veriyoruz” demişti. Başbakan Yıldırım’ın bölge için açıkladığı kamu alım garantili destek modeline aralarında Türkiye'nin dev holdinglerin de olduğu iş adamlarından tam destek gelmişti.

Zamanlaması kesinlikle tesadüf değil

Doğu ve Güneydoğu’da gerçekleştirilen saldırıların terör örgütleri ile Türkiye’yi yıpratmak isteyen dış güçlerin ortak teşebbüsü olduğunu dile getiren Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği Başkanı Cemal Şengel de, “Dış güçler bölgedeki bu hainlerle birleşip saldırılar düzenleyip bölgeyi çok karışık göstermeye çalışıyor. Bu saldırıların Başbakan Binali Yıldırım'ın açıkladığı teşviklerin hemen ardından gerçekleştirilmesi tesadüf değil.  Batı’daki iş adamlarımız gelmesin diye yapıyorlar ama biz bölge insanları olarak onları koruruz hiç endişeleri olmasın. Yarım adım bile geri adım atmak yok” diye konuştu. 

Kepenkler açık kalacak

Teröre karşı ülke olarak dik durulması gerektiğini de belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken,  “İktidarıyla muhalefetiyle tek vücut olmuş ülkemizde esnaf ve sanatkarlarımız asla ve asla kepenk kapatmayacak. 15 Temmuz'dan ders almayanlar ve tüm vatan hainleri birlikteliğimiz devam ettikçe hep üzülecek” dedi.

Birliğimiz hedeflendi

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Yağız Eyüboğlu da art arda gerçekleştirilen saldırıların vatandaşlar arasında huzursuzluk yaratmayı ve Türkiye’nin birlik ve bütünlüğünü hedef aldığını dile getirdi.  

KAYNAK: AKŞAM