İş dünyasında yeşil pasaport sevinci

Ekonomik Müjdeler Paketi'nde yer alan ihracatçıya yeşil pasaport verilmesine yönelik düzenleme iş dünyası tarafından memnuniyetle karşılandı

İş dünyasında yeşil pasaport sevinci
İş dünyasında yeşil pasaport sevinci
GİRİŞ 13.07.2016 16:19 GÜNCELLEME 13.07.2016 16:19

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracatın gelişmesi için gerekli adımları atma gayreti içerisinde olduklarını ifade etti.

İhracatın gelişmesinde en önemli etkenlerden birinin de ihracatçının dünya pazarlarında serbest dolaşımı olduğuna inandığını dile getiren Büyükekşi, ihracatçıların tüm dünyayı karış karış dolaşması gerektiğini vurguladı.
 
Büyükekşi, bu konudaki engellerin kaldırılması için hükümete ve Ekonomi Bakanlığına taleplerini çeşitli kanallarla her fırsatta ilettiklerini aktardı. Hükümete ve Ekonomi Bakanlığına şubatta arz ettikleri 22 maddelik "İhracat Destek Paketi"nde yer alan önerilerden birinin de ihracatçılara yeşil pasaport verilmesi olduğunu anlatan Büyükekşi, "İhracatta istikrar ve devamlılık sağlayan ihracatçılarımızın üst düzey yöneticilerine yeşil pasaport verilmesi pazara nüfuz etme konusunda ciddi katkı sağlayacaktır. Son 3 yılda 1 milyon doların üzerinde ihracat yapan firmaların sayısı 11 bin, 250 bin doların üzerinde ihracat yapan firmaların sayısı 23 bin." ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla geçen ay TİM'in 23. Genel Kurulu'nu gerçekleştirildiğini hatırlatan Büyükekşi, toplantıda ihracatçılar ailesi olarak büyüme, kayıt dışıyla mücadele, ihracat destekleri, finansman, yeni anayasa, terörle mücadele gibi kritik maddelerin yanı sıra yeşil pasaport isteğini de ilk sıradaki talepleri arasına yerleştirdiklerini bildirdi.
 
TİM Başkanı Büyükekşi, bayram öncesinde Başbakan Yıldırım'ın konuyla ilgili açıklamasının ihracatçıları ziyadesiyle memnun ettiğini ifade ederek, bu sayede ihracatçıların, Türkiye'ye vize uygulayan birçok ülkeye daha rahat gideceklerini, bu pazarlarda yeni müşteriler edinerek ticari ilişkiler kuracaklarını belirtti. Büyükekşi, "Bu sayede ihracatta güçlü olduğumuz ülkelerde ihracatımızın derinleşmesi, görece olarak daha az ihracat yaptığımız ülkelere ve yeni pazarlara açılmada önümüzdeki engeller kalkacaktır. Başbakanımızın açıklamasıyla resmiyet kazanan uygulamanın altyapısının bir an önce oluşturulup hayata geçmesini dört gözle bekliyoruz." diye konuştu.
 
 "Uzun zamandır dile getiriliyordu"
 
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Ömer Cihad Vardan da ihracatçıya yeşil pasaport verilecek olmasının, ihracatı artırma gayretleri kapsamında çok önemli bir adım olarak nitelendirdi. Söz konusu kararı memnuniyetle karşıladıklarını dile getiren Vardan, bu talebin iş dünyasında uzun zamandır dile getirildiğini hatırlattı. Hususi pasaport sahiplerinin birçok ülkeye vizesiz seyahat edebildiğini ifade eden Vardan, şöyle devam etti: 

"Bu imkanın yurt dışında iş yapan, ülkemize döviz kazandıran ve ülkemizi yurt dışında temsil eden iş adamlarımız için de açılıyor olması, iş adamlarımız açısından çok büyük bir kolaylık anlamına gelmekte. İhracatımızın yaklaşık yarıya yakınını yaptığımız AB ülkeleri başta olmak üzere, Türkiye’ye vize uygulayan birçok ülkeye vizesiz girme imkanı sunacak olan bu uygulamanın, ülkemizin ileriye dönük ihracat hedeflerine ulaşmasına önemli katkı sağlayacağına inanıyorum. Bu ayrıca vize almak için ödediğimiz milyonlarca lira vize ücretinin bir kısmının ülkemizde kalması anlamına gelmektedir. Bu katkıyı da hatırlamakta yarar var."