O aidatların saltanatını sürenlere kötü haber!

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın milyonlarca işletmeyi ilgilendiren bir düzenleme üzerinde çalıştığı belirtildi.

O aidatların saltanatını sürenlere kötü haber!
O aidatların saltanatını sürenlere kötü haber!
GİRİŞ 25.04.2016 09:54 GÜNCELLEME 25.04.2016 13:26
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Yürütülen çalışmaya göre; oda ve borsalara ödenen bazı aidatların kaldırılması, bazılarının da sınırlandırılması planlanıyor.

Yatırım ortamını iyileştirme çalışmaları devam ederken, hükümet reel sektörü  rahatlatıcı bir adım daha atıyor. Şirket kuruluşlarının kolaylaştırılmasının yanı sıra odalara ödenen ücretlerde de indirime gidilmesi ya da bazı sınırlar getirilmesi üzerinde duruluyor. Reel sektörün bazı aidat kalemlerinin kaldırılmasına yönelik talebi de masada yer alıyor. Şirket kuruluşlarının kolaylaştırılması kapsamında ise ödenecek tarifenin asgari tutardan başlayacağı belirtiliyor.

KISA ZAMANDA NETLEŞECEK

Odalar ve Borsalar Kanunu’nun değişmesine yönelik genel bir çalışma yürütülüyor. Çalışmanın tüm detaylarının 1-2 ay içinde netlik kazanması bekleniyor. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın çalışması ile oda ve borsalardaki yaklaşık 1.3 milyon üyenin munzam, yıllık aidat ve hizmet bedellerinde değişikliğe gidileceği belirtiliyor. Somutlaşan bir durumun henüz olmadığına dikkat çeken üst düzey bir Bakanlık yetkilisi ise önerilerin değerlendirildiğine dikkat çekti. Henüz son şekli verilmeyen çalışmaya göre ticaret odalarının kamu gücünü yaslanarak elde ettiği aidatlarda ödeme gücüne göre indirime gidilecek. Yasaya göre faaliyette olan her şirketin üye olma zorunluluğu olduğu ticaret odalarına ödediği aidat, genel kurul gibi kalemlerden alınan ücretler düşeceği için işletmelere finansman desteği de sağlanmış olacak.

BİNDE 5 ODA PAYI

Düzenlemenin esnaf ve sanatkarları da kapsayabileceği ifade ediliyor. Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) verilerine göre esnaf sayısı 1 milyon 632 bin. İş yeri sayısı ise 1 milyon 737 bin. Türkiye’de Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletme (KOBİ) tanımına giren işyeri sayısı ise toplamda 3 milyonun üzerine çıkıyor. Her şirket bağlı olduğu odaya aylık farklı miktarlarda matbu ödeme yaparken yıllık beyan ettiği kazançlarından da binde 5 oda payı olarak munzam aidat adı altında 2 taksitte ödemede bulunuyor. 5174 Sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği İle Odalar ve Borsalar Kanunu’nun amacı ticaret ve sanayi odaları, ticaret odaları, sanayi odaları, deniz ticaret odaları, ticaret borsaları ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin kuruluş ve işleyişine ilişkin esasları düzenlemek. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın çalışmaları hakkında değerlendirmede bulunan üst düzey bir ekonomi yetkilisi, “Hem esnaf sanatkarlar odası hem ticaret ve sanayi odalarının kuruluş kanunu ile ilgili çalışmalar yapmamız gerekir. Odaların işlevleri ile ilgili düzenleme yapılması gerekiyor. Türkiye’de 3 bininin üzerinde esnaf odası var” dedi.

‘VERGİ BORCU YOKTUR’ YAZISINDA SINIR KALKTI

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) mükelleflerin ‘Vergi borcu yoktur’ yazısını daha kolay almaları için düzenlemeye gitti. Tahsilat Genel Tebliği’nde yapılan değişiklik ile vadesi geçmiş borçlarla ilgili herhangi bir vergi dairesine gidilip vergi borcu yoktur yazısı alınabilecek. Düzenlemeden önceki uygulamaya göre yazı sadece mükellefin bağlı olduğu vergi dairesinden alınabiliyor. Tebliğde yapılan düzenleme ile kamu alacağı ile icra iflasa ilişkin konular bir araya toplanarak daha anlaşılır hale getirildi. Buna göre kamu alacağı, vadesinin rastladığı takvim yılını takip eden takvim yılı başından itibaren 5 yıl içinde tahsil edilmezse, zaman aşımına uğrayacak.

BLAIR’İN AKIL HOCASINDAN REFORM DERSİ

Türkiye’de kalkınma ve reform çalışmaları devam ederken, refahın tüm kesimlere ulaşmasına hız verildi. Bu konuda dünya genelinde önemli reform uzmanları arasında yer alan eski İngiltere Başbakanı Tony Blair’in akıl hocası Michael Barber’den İngiltere’yi kalkındıran projeler hakkında bilgi alındı.Türkiye’yi yüksek gelir grubuna çıkarmayı amaçlayan yasal düzenlemeler Kurul’da incelenerek, Avrupa Birliği müktesebatı da dikkate alınarak son şekli veriliyor. Kurul, İngiltere, Almanya, Fransa, Hollanda, İsveç’in yer aldığı beş AB ülkesi belirledi. Bu ülkelerdeki deneyimler, ne tür yasal düzenlemeler, uygulamalar olduğu tek tek inceleniyor.

ESNAFA 5 PUANLIK BAĞ-KUR DESTEĞİ

Çalışanlarının primlerini düzenli ödeyen Bağ-kurlu işverenlere de destek geliyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, işçilerinin primlerini düzenli ödediği için 5 puanlık teşvik alan işyeri sahiplerini de bu kapsama almanın üzerinde duruyor. Edinilen bilgilere göre 2008 yılında başlatılan primini düzenli ödeyenlere 5 puanlık teşvik indiriminin kapsamına Bağ-kurlu olan esnafında eklenmesi gündemde. İşçisinin primlerini düzenli ödeyen işverenlerinde bu indirimden yararlanması gerektiği belirtiliyor. Beş puanlık teşvik alabilmenin bazı şartları bulunuyor. İşveren hissesine ait primlerin Hazinece karşılanabilmesi için, işverenlerin çalıştırdıkları sigortalılarla ilgili olarak yasal bildirimlerini zamanında yapmaları gerekiyor. Kayıt dışı istihdam olmaması gerekiyor. Primini düzenli ödeyenlerden asgari ücretin yüzde 20.5’i yerine yüzde 15.5’i oranında işveren primi alınıyor.

YORUMLAR 3
  • Naz 8 yıl önce Şikayet Et
    Çok isabetli esnafa ne faydası görüldü ki aidat toplanacağı Zaman kapımızı çalıyorlardı. Bu hükümet çalışıyor tembellik yapılsın hiç istemiyor
    Cevapla
  • bucaklı 8 yıl önce Şikayet Et
    kompile kapatılsın saltanat sürmekten başka birşey yaptıkları yok
    Cevapla
  • ekrem 8 yıl önce Şikayet Et
    teşekkürler sayın bakan saltanata son desenize
    Cevapla