Türkiye'nin cari açığı yükseldi

Cari işlemler açığı, temmuzda bir önceki yılın aynı ayına kıyasla 2 milyar 686 milyon dolar artarak 5 milyar 121 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Türkiye'nin cari açığı yükseldi
Türkiye'nin cari açığı yükseldi
GİRİŞ 15.09.2017 10:16 GÜNCELLEME 15.09.2017 10:59
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Merkez bankası verilerine göre, cari işlemler açığı, temmuzda bir önceki yılın aynı ayına kıyasla 2 milyar 686 milyon dolar artarak 5 milyar 121 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Böylece 12 aylık cari işlemler açığı 37 milyar 112 milyon dolar oldu.

Söz konusu gelişmede, ödemeler dengesi tablosundaki dış ticaret açığının bir önceki yılın aynı ayına göre 3 milyar 485 milyon dolar artarak 7 milyar 267 milyon dolara yükselmesi etkili oldu.

Hizmetler dengesi altında seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler, bir önceki yılın aynı ayına göre 652 milyon dolar artarak 2 milyar 278 milyon dolara yükseldi.

Birincil gelir dengesi kalemi altında yatırım geliri kaleminden kaynaklanan net çıkışlar, bir önceki yılın aynı ayına göre 11 milyon dolar azalarak 541 milyon dolara gerilerken, İkincil Gelir Dengesi kalemi kaynaklı girişler, bir önceki yılın aynı ayına göre 175 milyon dolar artarak 226 milyon dolara yükseldi.

BEKLENTİLER

AA Finans Cari İşlemler Açığı Beklenti Anketi'ne katılan ekonomistler, temmuz ayı cari işlemler açığının 5 milyar 270 milyon dolar düzeyinde gerçekleşeceği tahmininde bulunmuştu. Öte yandan, haziran ayı cari açık rakamı 3 milyar 763 milyon dolardan 3 milyar 802 milyon dolara revize edildi.

YORUMLAR 8
  • akıllı 6 yıl önce Şikayet Et
    elektrikli araçları teşvik edin vergiyi sıfırlayın yıllık 30 milyar dolar cari açıktan kurtulun.
    Cevapla
  • Ney 6 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye'mizin ihtiyacı olan Elektrik üretiminin %50 ye yakını doğalgazdan elde ediliyor ve bu doğalgazı dışarıdan alıyoruz desem, bir mantık kurabilir misin? nasıl cari açığı kapatacak elektrikli araç. Elektrikli araç ancak çevreyi kirletmeyip karbon salınımını sıfırlayacağı için faydalı olur ve de çevre gürültüsü açısından faydalı olur. Elektrikli araca geçersen petrol alımın azalır ama elektrik tüketimin fırlayacağı için doğalgaz alımın fırlar ve yine aynı cari açığı verirsin. Elektriği kendi imkanın la üreteceksen o zaman olur işte. onun içinde doğalgaz bulmalısın ve yeni hidro elektrik santraller ve nükleer santraller yapmalısın. Ama yakında hepsi olacak İnşaallah merak etmeyin.
    Cevapla
  • dost acı söyler 6 yıl önce Şikayet Et
    ayda 2 milyar dolarlık petrol alıyoruz,ve elektrikli hibrit araçların vergisini artırarak petrole bağımlılığı devam ettiriyoruz,tam tersi elektrikli araçların ötv sini sıfırlayarak kısa zamanda ayda 1 milyar dolar cari açık zaltılır,bunu anlayıp planlayacak yöneticimiz varda birilerimi yaptırmıyor acaba,en kötüsü böyle düşünebilen yöneticimiz yoksa..........
    Cevapla
  • vatan61 6 yıl önce Şikayet Et
    sadece taksilerde ve kamu araclarıonda elektrikli araca gecilse cari acık diye bişey kalmaz..................
    Cevapla
  • ddd 6 yıl önce Şikayet Et
    Hava kirliligi ve solunum yollari rahatsizliklarina da buyik cozum olur
    Cevapla
  • Gidişat çok kötü 6 yıl önce Şikayet Et
    Üretip sattığımız şeyler aldığımızdan çok daha fazla. Düzeleceği yerde daha da kötüleşmiş. Boş işlere yüz milyarlar harcanacağına. her sektörde ihracatı devleştirmeyi ekonominin önceliği yapmalıyız.
    Cevapla
  • Anlamadım 6 yıl önce Şikayet Et
    Ya anlamadigim su .geçen de bı ayın bütçesi fazla verdi diye vekillerimize ikramiye verdiler.kim oynuyor bunun ayariyla.yanlis hesap yapmayın.hesabi bana verin hesap makinemin hala pili var hiçbir şey için geç değil.sevlwt büyüklerim duyun sesimi!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle