Türkiye artıda Rusya ekside

Türkiye'de bütçe 2016 yılı ilk çeyreğinde fazla verirken, Rusya'da durum tam tersi.

Türkiye artıda Rusya ekside
Türkiye artıda Rusya ekside
GİRİŞ 15.04.2016 11:32 GÜNCELLEME 15.04.2016 11:59
Bu Habere 18 Yorum Yapılmış

Yunus Emre Kabaoğlu / Haber7

Türkiye'ye ambargo uygulayan Rusya'da ekonomi daha da kötü hale gelirken, Türkiye'de bütçe fazla verdi.

Rusya ambargoyu kendine uyguladı

Rusya, uçak meselesinin ardından Türk mallarına ambargo uygulama kararı almıştı. Bu karar, ülkede özellikle meyve-sebze fiyatlarını yükseltirken, otomotiv sektöründe de sorunlara neden oldu. Türkiye'den yedek parça temin edemeyen Rus otomotiv sanayi sıkıntıya girdi. Petrol fiyatlarındaki düşüş de, enerji ihacatcısı olan Rusya'yı olumsuz etkilerken, Avrupa'nın uyguladığı yaptırımlar da Kremlin'in köşeye sıkıştırdı. 

Putin'in altın hamlesi

Tüm bu gelişmelere karşın Rus cephesi ise altın kozunu oynadı. Altın alımına yönelen Kremlin yönetimi, krizin etkisini biraz daha hafifletti. Yine de halkın alım gücünün düştüğü ve büyük bir çoğunluğun kendini borçla çevirdiği gelen bilgiler arasında.

Türkiye arayışa girdi

Türkiye cephesinde ise ambargo uygulaması, ihraç mallarının iç pazara yönlendirilmesine sebep oldu. Böylece tezgahta fiyatlar düştü. Enerji alanında ise Ortadoğu ve Orta Asya'ya atılımlar yapıldı. Türk malları için yeni pazar arayışına gidildi. Ayrıca, Hazar bölgesi'ndeki enerjiyi Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıyan TANAP projesinde de gelişmeler yaşandı. Rusya'nın sürekli enerji kozunu masaya sürmesinden bunalan Avrupa'dan, TANAP'a destek geldi.

Türkiye artıda Rusya ekside

Bugün ise, her iki ülkenin 2016 yılının ilk çeyreğine dair bütçe bilgileri açıklandı. Türkiye bütçesi, Mart ayında 6,6 milyar açığa rağmen, ilk üç aylık dönemde 46.3 milyon liralık fazla verdi.

Rusya tarafındaysa rakamlar eksiyi gördü. Ocak - şubat döneminde yüzde 0,9 açık veren Rus ekonomisinde makas daha da açıldı. Rusya bütçesi yılın üç ayında yüzde 3,7 açık verdi.

Putin'den ambargo itirafı

Öte yandan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de, ambargoların ekonomiyi kötü etkilediğini söyledi. 14. Direkt Hat programında soruları yanıtlayan Putin, ''Tabii ki dış ülkelerden gelen ürünlere yaptırımların da bu duruma ağır bir etkisi oldu. Çünkü iç ürülere dönmek zorunda kaldık. Bu da bazı ürünlere ulaşılamamasından dolayı fiyatların yükselmesine neden oldu.'' şeklinde konuştu.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 18
  • hancı 8 yıl önce Şikayet Et
    putin avrupa ve amerikayı kastediyor.Biz rusya ya herhangi bir yaptırım uygulamadık
    Cevapla
  • alperen 8 yıl önce Şikayet Et
    ulen putin sen reis ile basedebilirmisin be bk nasil cirak ciktin _)
    Cevapla
  • no name 8 yıl önce Şikayet Et
    artık geri iade edeceğiniz portakal balık domates yok çünki enayi türkiyem yok başka ülkere domal rusya
    Cevapla
  • ali 8 yıl önce Şikayet Et
    bir devlet adamı egoları yüzünden halhına devletine milletine bu zulmü yaparmı.yanlıştan dömek bir evzemdir.bu yanlışta devamederse ey putin gelecekte çok daha sıkıntılara gebesin.bunu böyle bil.sen kimlen dansediyorsun.dansettiğinrakibini bundan sonra iyi seç.seçki birdaha bu sıkıntıları yaşam.zalim putin.
    Cevapla
  • özgür 8 yıl önce Şikayet Et
    rusya daha toplayamaz ekonomiyi petrol böyle düük giderse suudilerde sıkıntıda bence fiyatları yukarya çekmey çalışıırken amerika libyada üretimi artırıp arzı düşşüürüp ters strateji izleyecek amerika boşuna libyayı ilhak etmedi adamlar 10 sene sonrayı düşünüyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle