Türkiye'nin yeni Uluslararası Emek Hareketi!

Türkiye’den CESI'ye üye tek sendika olan Bem-Bir-Sen, Uluslararası Emek Hareketi Konfederasyonu'nu kurdu. Konfederasyon merkezi Ankara oldu.

Türkiye'nin yeni Uluslararası Emek Hareketi!
Türkiye'nin yeni Uluslararası Emek Hareketi!
GİRİŞ 11.01.2016 09:15 GÜNCELLEME 11.01.2016 09:30

Bem-Bir-Sen’in 22’nci kuruluş yıldönümünde gerçekleştirilen 6. İbrahim Keresteci Basın Ödülleri töreninde Bem-Bir-Sen öncülüğünde kurulan ICLM’in (Uluslararası Emek Hareketi Konfederasyonu'nun da) tanıtımı yapıldı.

Bağcılar'daki Holiday Inn Otel'de düzenlenen törende ICLM’nin tanıtımı sonrasında Bem-Bir-Sen Genel Başkanı Mürsel Turbay bir konuşma yaptı.

Bem-Bir-Sen'in, merkezi Brüksel'de bulunan Avrupa Bağımsız Sendikalar Konfederasyonu "CESI"ye üye olan Türkiye’den ilk ve tek sendika olduğunu belirten Turbay, sendikalarının öncülüğünde Uluslararası Emek Hareketi Konfederasyonu'nu kurduklarını, İngilizce, Rusça, Arapça, Fransızca ve Almanca bülten çıkardıklarını ifade etti.

Mürsel Turbay, memurların iş güvencesi ve çalışma barışını tehlikeye sokacak her türlü düzenlemenin karşısında olduklarını vurgulayarak, "Sendika olarak memurların iş güvencesi kırmızı çizgimizdir ve biz bu hakka dokunulmasına müsaade edemeyiz. Bizler kazanılmış haklarımızdan vazgeçmeyiz. Yıllardır tüm çalışanların iş güvencesine kavuşturulması için mücadele etmekteyiz" ifadelerini kullandı.

"SALDIRILAR SADECE ASKERİMİZE POLİSİMİZE DEĞİL MİLLETİMİZEDİR"

Doğu ve Güneydoğu'da süren terör operasyonlarına da değinen Turbay, "Bölge halkına da zulmeden terör örgütünün, ülke dışına çıkartılması, akan kanın durması, kandırılmış gençlerin geri kazanılması gerekir. Teröre bulaşmış olanlar ile özellikle bölgede yaşayan vatandaşlarımızı ayrı tutmak gerekir. Yapılan bu hain saldırılar sadece askerlerimize yönelik değil, tüm milletimize yapılmış bir saldırıdır. Yeniden ülke gündeminin ilk sırasına oturan terör karşısında ülke olarak daha güçlü sesle tepki vermeliyiz" diye konuştu. 

“MEDYA SEKTÖRÜNDE YETERİNCE SENDİKLAŞMA YOK”

Turbay, “Sendikamızın kuruluşunun çalışan gazetecilerle anılması bizim için bir önemlidir. Böyle önemli bir günde bizimle bir araya gelen basın kuruluşlarına İbrahim Keresteci Basın Ödüllerini taktim etmek bizim için ayrıca bir onurdur. Sizler bu sektörün içinde olanlar olarak bizden daha iyi biliyorsunuz. Bizlerde medya sektöründe yeterince sendikalaşmanın yapılamadığını biliyoruz ve onun üzüntüsünü hep birlikte yaşıyoruz. Birçok arkadaşımız görevleri başında şehit olmuştur, bazıları ise görevleri başında şehit olmuş cesetleri bile bulunamamıştır. En riskli mesleklerden olan gazetecilik mesleğinin ne kadar yıpratıcı olduğu ortadadır. Durum böyleyken çalışma şartlarının gereği gibi sağlanamamış olması, haklarının gereği gibi teslim edilememesi, pek çoğunun geçim standartlarının altında bir ücretle çalışıyor olması ve özellikle de emeklilik uygulamalarının gerçek ücretler üzerinden yapılamaması bu mesleği iki kat daha yıpratıcı yapıyor. Pek çoğunun işsiz olduğu ve sektörde sürekli bir sirkülasyona maruz kalan arkadaşlarımızın geleceğe ışık olması için Çalışan Gazeteciler Gününü kutluyorum” dedi.

"YAKAN YIKAN SENDİKA ANLAYIŞINA KARŞIYIZ"

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın ise yaptığı konuşmada Memur-Sen'in erdemli sendikacılığın adı olduğunu ifade etti.

Memur-Sen'in yakan, yıkan sendika anlayışına karşı kurulduğunu belirten Yalçın, "Memur-Sen insanı, insan onurunu merkeze almış, milletin arabasıyla sorunu olmayan, vandalist yaklaşımlardan uzak, her alanda söyleyecek sözü olan, entellektüel bir çabanın sonucu kurulmuş bir sendikal harekettir" dedi.

Türkiye'de hizmet zemininde akademik bir sendikacılık yapmak amacıyla 1992 yılında yola çıktıklarını anlatan Yalçın, sendikacılıkta 24. yıla ulaştıklarını, uluslararası boyutta faaliyet gösteren çeşitli emek örgütleriyle entegrasyon adımları attıklarını ve milli gelirdeki payın dağıtılması noktasında küresel örgütlülüğün öncüsü haline geldiklerini aktardı. Yalçın, Memur-Sen'in Türkiye'deki 11 hizmet kolunun tamamında yetkili olan konfederasyon olduğunu hatırlatarak, üye sayılarının 900 bini aştığına dikkati çekti

MEMUR-SEN'DEN HENDEK MAĞDURLARINA YARDIM

Dünyanın neresinde bir sorun ve acı varsa Memur-Sen'in el uzatarak bu sorun ve acının hafifletilmesi için çaba harcadığını vurgulayan Yalçın, şöyle devam etti: "Ülkemiz terör kıskacında, uluslararası sistemin, emperyal güçlerin atı olan, ülkemizi bölmek, parçalamak ve güçsüz düşürmek için 100 yıllık planların parçası haline gelen taşeron örgütler tarafından acıtılıyor, insanlar öldürülüyor, aileler çile çekiyor, çocuklar eğitimden geri kalıyor, kadınlar için hayat çekilmez hale geliyorsa Memur-Sen oraya kayıtsız kalamaz.

KÜRT KARDEŞLERİMİZİ YÜREĞİMİZİ AÇARAK KUCAKLIYORUZ

Bu ülkede hendek terörü yeni bir vesayet aracı olarak, yeni asit kuyuları olarak, dünün kirli tarihinden yeni hikayelere özenerek ve onların yaptıklarını kopyalayarak bir şey yapmaya çalışıyorsa, Memur-Sen'e düşen oraya el uzatmak, oraya merhamet eli uzatarak yüreğini açmak ve oradaki Kürt kardeşlerini kucaklamaktır. Bunun için Memur-Sen bu hafta içinde 300 bin liralık gıda yardımını, hendek mağduru kardeşlerimize ulaştırmak için yola çıkarıyor. Bin yıllık desendeki beraberliğimiz, medeniyet coğrafyasındaki insanlarla bir ve beraber oluşumuz, onların acılarını acımız bilişimiz, sevinçlerine ortak oluşumuz devam edecek."

“İNSANLIĞA YARARLI İŞLERDE GAZETECİLERİN YANINDA, OLUMSUZ İŞLERDE KARŞILARINDAYIZ”

Yalçın, 1971'den önce "Çalışan Gazeteciler Bayramı" olduğunu anımsatarak, 12 Mart 1971 askeri muhtırasından sonra bayramın güne dönüştürüldüğünü dile getirdi. 

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, “Bu gün Türkiye’de medya önemli işlere imza atmakta ve Türkiye’nin bütün insanlarının iletişim ve haberleşme isteği noktasında gayret gösteriyor. Bazen gazeteciler mağdur olmakta, Suriye’de gazeteciler zor şartlarda çalışmakta, dünyanın her hangi bir yerinde yaptıkları meslekteki sıkıntıları onlarda görüyorlar. Türkiye insanlarımızın özgürlüklerini alma noktasında önemli bir mesafe kat etmiştir. Basın sektöründe çalışan arkadaşlarımızın daha saygın bir ücretle çalıştıkları, sorunlarını anlattıkları bu günde ve sorunları çözüm buldukları günlerde de beraber gelme fırsatını yakaladıkları günleri kendi günümüz olarak ifade ediyorum. Bütün gazeteci arkadaşlarımıza başarılar diliyor, onların ekmek mücadelesinde yanlarında olduğumuzu, yanlış yerde durdukları zamanda karşılarında olduğumuzu bilmelerini istiyorum. Bu ülkenin yararına iş yaptıkları zaman onların yanında, arkadaş, yoldaş ve paydaş olduğumuz ifade etmek istiyorum” diye konuştu.

Törene, AK Parti eski Şırnak Milletvekili ve Bem-Bir-Sen eski Genel Başkanı Emin Dindar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ali Kemal Sayın, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Hüseyin Eren, Memur-Sen'e bağlı sendikaların yöneticileri, üyeleri ve Uluslararası Emek Hareketi Konfederasyonu'na üye 21 ülkenin temsilcisi katıldı.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL