Başçı: Hükümetle bu konuda anlaştık

Merkez Bankası Başkanı Başçı, OVP'de 2016 yılı için enflasyon konusunda yüzde 6,5 konusunda ortak bir projeksiyon belirlediklerini söyledi.

Başçı: Hükümetle bu konuda anlaştık
Başçı: Hükümetle bu konuda anlaştık
GİRİŞ 09.12.2015 11:19 GÜNCELLEME 09.12.2015 11:47
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı: ''OVP'de 2016 yılı için enflasyon konusunda yüzde 5 tavsiye ederdik aslında ancak yüzde 6,5 konusunda ortak bir projeksiyon belirledik. Bu yüzde 1,5 puanlık artış asgari ücretteki artışın etkisi olarak özetlenebilir. Bu yönetilebilir bir etki olarak görülüyor'' diye konuştu.

Erdem Başçı, 2016-2017 yılları için olduğu gibi 2018 yılı enflasyon hedefinin de Orta Vadeli Program hazırlık sürecinde Hükümet ile varılan mutabakatla uyumlu olarak yüzde 5 seviyesinde belirlendiğini söyledi.

2016 Yılında Para ve Kur Politikası konulu basın toplantısında konuşan Başçı, enflasyonun yıl içinde üçer aylık dönemlerin sonu itibarıyla yıl sonu hedefinden yüzde 2'den fazla farklılaşması durumunda, yıl içinde Enflasyon Raporu ile yıl sonunda hükümete açık mektup olarak açıklanacağını belirterek, "TCMB’nin hesap verme yükümlülüğünün bir unsuru olan belirsizlik aralığı, önceki yıllarda olduğu gibi her iki yönde 2 yüzdelik puan olarak korundu" dedi.
 
Yüzde 5'lik enflasyon hedefine ulaşmak için 3 puan civarında bir çaba gerektiğine değine Erdem Başçı, "Enflasyonu önce yüzde 6,5'e indirmek, daha sonra da yüzde 5,5 ve yüzde 5,0'e ulaşmak şeklinde bir plan var, hükümetle bu konuda mutabıkız. 2016 yılı başlarında düşüş sürecine girmesi beklenen enflasyonun yıl sonunda yüzde 6,5 seviyesinde gerçekleşeceği öngörülmektedir" diye konuştu.
 
Cari işlemler dengesindeki iyileşmenin de devam edeceğine değinen Başçı, "Cari işlemler ile ilgili çok güzel bir iyileşme var, bu konuda endişelerimiz azaldı. Cari denge yaz aylarında artık artıya geçebilecek, ancak kış aylarında eksi devam edecek.12 aylık cari açık hızlı bir şekilde onu takip edecek ve iyileşme devam edecek." dedi. 
 
Başçı, 'Para politikası enflasyon görünümüne karşı sıkı, döviz likiditesinde dengeleyici ve finansal istikrarı destekleyici niteliğini korumaktadır' diye konuştu.
 
"ASGARİ ÜCRETİN ETKİSİ..."
 
Başçı, asgari ücret artışının toplam talebi artırıcı etkisi olacağını söyledi. Enflasyona talep tarafından yönetilebilir etkinin kalacağını bildiren Başçı, yüzde 6,5 olan 2016 enflasyon tahmini için 1,5 puanlık ilavenin buradan kaynaklandığını belirtti.  
 

YORUMLAR 4
  • Vatansever 8 yıl önce Şikayet Et
    Şuana kadar hiçbir hedefi tutturamadı merkez bankası. Hep 5% diye hedefledi enflasyonu, hep 10%larda geldi. Berbat işbirliği var hükümetle merkez bankası arasında.
    Cevapla
  • Çakır 8 yıl önce Şikayet Et
    Bu Adama Çok Yüz Veriliyor.
    Cevapla
  • awe 8 yıl önce Şikayet Et
    sen başkan olman lazımken, erdem bey başkan oldu.
    Cevapla
  • galaposlu 8 yıl önce Şikayet Et
    adam sanki devlet içinde başka bir devlet gibi ne rahat üslüba baksana .....
    Cevapla