Türkiye'nin gaz ihtiyacını karşılayacak kaynak

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) dünyaya sevk edilmeyi bekleyen doğalgaz değerlendirilemediği için toprakta yanıyor.

Türkiye'nin gaz ihtiyacını karşılayacak kaynak
Türkiye'nin gaz ihtiyacını karşılayacak kaynak
GİRİŞ 29.11.2015 16:50 GÜNCELLEME 29.11.2015 16:50
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Süleymaniye ile Kerkük arasında bulunan Çemçemal ilçesindeki bir tarlada toprak ve suya karışan doğalgaz kendiliğinden yanıyor. Tarlanın sahibi  Helet Kerim, 100 dönümlük arazisini sulamak için 90 metre derinliğinde kuyu  kazdıklarını ve suyla birlikte gazın da çıktığını söyledi. Gazın daha sonra da  alev alarak yanmaya başladığını aktaran Kerim, ateşin şimdiye kadar sönmediğini  ifade etti. Kürt bölgesindeki birçok sahada petrol ve gazdan kaynaklanan  yanmalar, bölgenin yeraltı kaynakları açısından ne kadar zengin olduğunu  gösteriyor. 

Öte yandan Süleymaniye ili Enerji Komisyonu Başkanı Galip Muhammet,  Süleymaniye ilinin en zengin doğalgaz rezervlerine sahip olduğunu belirterek,  "Süleymaniye'de 5 trilyon feetküp doğalgaz rezervi bulunuyor. Kürdistan bölgesindaki doğalgazın yüzde 80'i bu bölgede bulunuyor" dedi. 
 
Süleymaniye bölgesindeki doğalgazın Ortadoğu'nun en kaliteli gazı  olduğunu iddia eden Muhammet, şu ana kadar rezervlerin işletilemediğini dile  getirdi. 
 
IKBY Parlamentosu Enerji Komisyonu Başkanı Şerko Cevdet ise "Kürdistan  bölgesi, Türkiye veAvrupa'nın doğalgaz ihtiyacını karşılayabilir" dedi. 
 
Cevdet, AA muhabirine yaptığı açıklamada Kürt bölgesinin zengin petrol  ve doğalgaz yataklarına sahip olduğunu ancak bundan şu ana kadar istifade  edilemediğini söyledi. 
 
IKBY hükümetinin enerji alanında büyük bir stratejiye sahip olmaması  nedeniyle bunun sağlıklı bir şekilde kullanılamadığını savunan Cevdet,  "Doğalgazın 2017 yılında sevk edilmesiyle ilgili Kürdistan bölgesi ile Türkiye arasında stratejik bir anlaşma var. Kürt doğalgazı, Türkiye aracılığıyla  Avrupa'ya da ulaşacak. Kürdistan bölgesi, Rusya'nın Avrupa'ya gönderdiği  doğalgazın kesilmesi nedeniyle oluşan boşluğu doldurabilir" şeklinde konuştu. 
 
Bölgede yaşanan gelişmelerin bir nedeninin de enerji ve ekonomi  olduğunu ileri süren Cevdet, şunları kaydetti: 
 
"Avrupa ülkelerinin Rusya doğalgazını almaması bu ülke için büyük bir ekonomik krize neden olmuştur. Kürdistan bölgesi bu noktada ön plana çıkmış ve  dikkatleri üzerine çekmiştir. Kürdistan bölgesi, Türkiye ve Avrupa'nın doğalgaz  ithiyacını karşılayabilir." 

KAYNAK: AA
YORUMLAR 6
  • gurbet 54 8 yıl önce Şikayet Et
    ruslara gideceğine paralar kürt kardeslerimize gitsin
    Cevapla
  • turish 8 yıl önce Şikayet Et
    bu konuda acilen devletimiz calisma yapmali.cok acil
    Cevapla
  • ali bal 8 yıl önce Şikayet Et
    Mardin Nusaybinde yıllardan beri doğalgaz boşa yanıyor çıkaran yok biraz kendimize bakalım.
    Cevapla
  • vatansever 8 yıl önce Şikayet Et
    İyi bir alternatif rusyadan gaz almayalim
    Cevapla
  • ural 8 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye'de de yanan sular var bunların değerlendirmesini ne zaman yapacaksınız. hatta bunları köylüler de kullanıyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle