Gazda sözünde durmayan Rusya’ya tahkim

Rusya’nın doğalgazda yılbaşında açıkladığı yüzde 10.25 oranında indirimi hâlâ yapmaması üzerine ekonomi yönetimi harekete geçti.

Gazda sözünde durmayan Rusya’ya tahkim
Gazda sözünde durmayan Rusya’ya tahkim
GİRİŞ 11.10.2015 13:41 GÜNCELLEME 11.10.2015 13:42

Doğalgaz fiyatlarında yüzde 10.25 oranında indirim yapılmasına ilişkin mutabakata varılmasına rağmen imzaya yanaşmayan Rusya için Türkiye yeni yol haritası hazırlıyor. Türk Akımı’nı bahane ederek yılbaşında açıklanan indirimi gerçekleştirmeyen Rusya’ya karşı ‘tahkim’ formülü masaya yatırıldı.

Ekonomi yönetiminin seçimlere kadar gerekli indirimin yapılmaması halinde tahkime gitmeyi planladığı belirtildi. Konuya yakın sektör temsilcileri de, Rus gazında tahkim sürecinin geciktiği ve bir an önce başlaması gerektiğine dikkat çekerek, Türkiye ekonomisinin zararının arttığını kaydetti.

600 MİLYON $ KAZANÇ 

Yüzde 10.25 oranında indirim konusunda mutabakat sağlanmasına rağmen enerji uzmanları tahkim sürecinde Türkiye’nin daha fazla oranda indirim alabileceğini belirtti. Enerji uzmanlarına göre doğalgazda belirlenen oranda indirim yapılması sayesinde bugünkü fiyatlar seviyesinden Türkiye’nin 600 milyon dolara yakın bir kazancı olacak. Petrol fiyatlarındaki artışa bağlı olarak Türkiye’nin yıllık kazancı 1 milyar doların üzerine çıkabilecek.

Türkiye’nin yıllık 50 milyar metreküpü bulan doğalgaz tüketiminin yaklaşık yüzde 60’ı Rusya’dan tedarik ediliyor. Uzmanlar BOTAŞ’ın Gazprom’a karşı uluslararası tahkime gitme hakkı olduğunu belirterek bu ay sonuna kadar gerekli adımları atması gerektiğine dikkat çekiyor. Uzmanlar, Rusya kanadının Türk Akımı’nda Türkiye’yi kendi istediği anlaşmayı yapabilmek için zorladığı ve indirim yapmamakta direndiğini belirtiyor. Uzmanlar Rus tarafının geçtiğimiz günlerde Türk Akımı’nda kapasiteyi bu yüzden düşürdüğünü iddia etti.

İRAN’LA TAHKİM YIL SONU

Türkiye ile Rusya arasında doğalgazda indirim pazarlığı devam ederken, İran’la tahkim süreci devam ediyor. Enerji yönetiminden edinilen bilgilere göre İran ile uzun süredir devam eden tahkim sürerken kararının 2015 sonuna kadar netleşmesi bekleniyor. Türkiye İran’dan aldığı doğalgazın fiyatında yüzde 25 civarında indirim yapılması talebiyle uluslararası tahkim mahkemesine (ICC) başvuruda bulunmuştu. Türkiye, Rusya, Azerbaycan, İran, Cezayir ve Katar gibi ülkelerden doğalgaz ithal ediyor. En pahalısı ise İran doğalgazı.

KAYNAK: STAR