Hünnap meyvesi rekolte ve fiyatıyla güldürdü

Sağlık için de sayısız faydası bulunan hünnap meyvesi, bu yıl rekoltesi ve fiyatıyla üreticisinin yüzünü güldürdü

GİRİŞ 10.10.2015 14:55 GÜNCELLEME 10.10.2015 16:00

 Ziraat Odası Başkanı Mehmet Karakaya, ilçede hasadına başlanan hünnap meyvesinin, bu yıl rekoltesi ve fiyatıyla üreticisinin yüzünü güldürdüğünü söyledi.

Karakaya, yaptığı açıklamada Türkiye'de 3 çeşit hünnap meyvesi olduğunu, ilçelerinde yetişen hünnabın diğerlerinden farkının aroması ve lezzeti olduğunu belirtti.

Demirci'de her yıl hünnap üretim potansiyelinin giderek arttığına dikkati çeken Karakaya, "Geçen yıl 40 ton civarında gerçekleşen hünnap rekoltesinin bu yıl yüzde 50'lik artışla 60 ton civarına çıkmasını bekliyoruz. 2014 yılında 6 ile 8 lira arasında alıcı bulan meyvemiz bu yıl 10 ile 15 lira arasında alıcı bulmaktadır. Oda olarak üreticilerimizin ürününün daha yüksek fiyat satılması için elimizden gelen çalışmayı yapıyoruz. 2017 yılında hedefimiz hünnap üretimini yılda 100 tona çıkarmak" diye konuştu.

Sağlık için son derece faydalı

Hünnabın insan sağlığına çok faydaları olduğunu anlatan Karakaya, "Soğuk algınlığı, romatizma, eklem rahatsızlıkları, kalp sağlığı, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde, idrar yollarına karşı şifalı bir meyve olduğu gibi şeker hastalarının şeker düzeylerini de dengede tutuyor. Ayrıca meyvenin yaprağı da kozmetik sanayisinde kullanılıyor. İri hünnap soğuğa ve dona karşı çok dayanıklı olup, yetiştirilmesinde çok fazla bir suya ihtiyaç olmuyor" ifadelerini kullandı..

Patent için müracaat yapıldı

Demirci Ziraat Odası üyesi Hüseyin Akdere, meyvenin "Demirci Hünnabı" olarak tescillenmesi için patent başvurusu yaptıklarını, işlemlerde sona gelindiğini ve onay çıkmasını beklediklerini bildirdi.

Üretici Osman Söylenç de 10 yıldır hünnap yetiştirdiğini belirterek, "Arazimde 130'a yakın hünnap ağacı var. 3 yıl önce diktiğim yeni ağaçlardan 2'si diğer hünnaplara göre iri olarak yetişti. İri hünnap çağla halindeyken tüketildiğinde şeker hastalarına şifa oluyor" dedi.

KAYNAK: AA