Merkez enflasyon tahminini yükseltti

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı önceden 5,5 olan enflasyon tahminlerinin 2015 sonunda yüzde 6,8 olacağını öngördüklerini söyledi.

GİRİŞ 30.04.2015 10:30 GÜNCELLEME 30.04.2015 12:25
Bu Habere 18 Yorum Yapılmış

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı yılın ikinci enflasyon raporu sunumunu açıkladı. Merkez Bankası enflasyon tahminini 1,3 puan yukarı yönlü yönlü güncelleyerek 2015 yılı sonu için yüzde 6.8, 2016 yılı için ise yüzde 5.5 olarak belirledi.

PİYASALARDA OYNAKLIK VAR!

''2015 yılının ilk çeyreği küresel finans piyasalarındaki oynaklığın devam ettiği bir dönem oldu'' diyen Merkez Bankası Başkanı Başçı, ''Bu gelişme de küresel para politikalarındaki farklılaşmanın sürmesi, normalleşme sürecine dair belirsizlikler ve iktisadi faaliyetteki zayıf seyir etkili oldu.'' diye konuştu.

BÜYÜME ORANLARI GERİLEME SÜRECİNE GİRDİ

Gelişmekte olan ülkelerde küresel krizden sonraki hızlı toparlanma döneminin ardından büyüme oranlarının bir gerileme sürecine girdiğini ve 2014 yılında kriz sonrası en düşük büyüme rakamlarına ulaşıldığının görüldüğünü söyleyen Başçı, gelişmiş ülkeler grubunda, ABD göreli olarak güçlü bir performans sergilemeye devam ederken, yılın son çeyreğinde iktisadi faaliyetinde sınırlı da olsa canlanma gözlenen Avrupa’da büyümenin halen zayıf seyrettiğini söyledi

TÜRKİYE EKONOMİSİNDE DE GÖRÜYORUZ

Küresel piyasalarda yaşanan oynaklığın etkilerinin Türkiye ekonomisinde de gözlemlediklerini ve ülke risk primi göstergeleri ile Türk Lirası’nda dalgalanmalar yaşadığını söyleyen Başçı,  Küresel belirsizliklerin yoğun olduğu bu dönemin Türkiye ekonomisi açısından çeşitli fırsatlar ve zorluklar barındırdığını da düşündüklerini söyledi.

1. ÇEYREK SONRASI KADEMELİ TOPARLANACAĞIZ

2014 yılında büyümenin bir önceki yıla göre bir miktar yavaşladığını da söyleyen Başçı, . İlk çeyrekteki zayıf seyir sonrasında iktisadi faaliyetin ılımlı ve kademeli bir şekilde toparlanacağını düşündüklerini vurguladı.

TEMKİNLİ DURUŞU SÜRDÜRÜYORUZ


2015 yılı ilk çeyreğinde, Merkez Bankası olarak faiz oranlarında ölçülü indirimlere giderken, likidite politikasını sıkı tutmak suretiyle temkinli para politikası duruşunu sürdürdüklerini de söyleyen Başçı, uygulanan temkinli para ve maliye politikaları ile alınan makroihtiyati önlemlerin enflasyonu, özellikle enerji ve gıda dışı (çekirdek) enflasyon göstergelerini olumlu yönde etkilemeye devam ettiğini ve buna bağlı olarak, çekirdek enflasyon göstergelerinin ana eğiliminde ilk çeyrekte önceki döneme kıyasla kayda değer bir iyileşme görüldüğünü söyledi.

YÜZDE 6.8 ENFLASYON TAHMİNİ

Enflasyon tahminlerinde gıda, enerji ve ithalat fiyatlarının da önemli rol oynadığını belirten Başçı, bu çerçevede  gıda enflasyonunu yüzde 9 ile değiştirmediklerini, enflasyonun, yüzde 70 olasılıkla, 2015 yılı sonunda yüzde 5,6 ile yüzde 8,0 aralığında (orta noktası yüzde 6,8), 2016 yılı sonunda ise yüzde 3,7 ile yüzde 7,3 aralığında (orta noktası yüzde 5,5) gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini söyledi.

1.3 PUAN YUKARI YÖNLÜ GÜNCELLENDİ

Enflasyonun orta vadede yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanacağını öngördüklerini de söyleyen Başçı, ''Sonuç olarak, Ocak Enflasyon Raporu’nda yüzde 5,5 olarak verilen 2015 yıl sonu enflasyon tahminimizi, 1,3 puan yukarı yönlü güncelledik. Bu güncellemede, petrol fiyatlarının Ocak Enflasyon Raporu’nda öngörülenden yüksek gerçekleşmiş olması ve Türk lirası cinsinden ithalat fiyatları belirleyici oldu'' dedi.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 18
  • Hamit 8 yıl önce Şikayet Et
    Siz ülkeyi sırf ekonomi olarak gördünüz. Halbuki en büyük ahlaki kayıp sizde yaşanmaya başladı. Ahlakın düzelmediği yerde her paris olas ne. Bunun için çok çalışmanız değil ahlaklı olmanız şart. Lakin ahlakınız ekranlarda diz boyu.
    Cevapla
  • tam bize layık 8 yıl önce Şikayet Et
    ak partiyi bu kadar şımartan bu seçmen oldukça sırtımızdan inmeye niyeti yok. gıda zammı %100 olmuş hala %6-7 enflasyondan bahsedebiliyorlar.garibanın enflasyonu gıdadır, roma tatili değil!
    Cevapla
  • üzeyir 8 yıl önce Şikayet Et
    patates 5.5, domates 3.5, patlıcan 3, muz 6, elma 3..... bunlardan hangisinde dışarıya bağlıyız allahını severseniz. abiciğim maaşlar eriyor. artık kira elektrik su mutfak masrafı tamamen maaşı bitiriyor. ne olur yeter ya..
    Cevapla
  • elif 8 yıl önce Şikayet Et
    Kendi düşen ağlamaz hala ekonomi her şey güzel diyenler köleleştiğinde işişten çoktan geçmiş olacak ...
    Cevapla
  • Zam zam zam 8 yıl önce Şikayet Et
    Yeter artık Gıda fiyatları aldı başını gidiyor dolar çıkınca doğal olarak ithal ürünlerde zamlandı
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle