Paniğe kapılan firmalardan SMS oyunu!

Vatandaşı çıldırtan SMS ve mail trafiği bu geceden itibaren artık tarihe karışıyor. Paniğe kapılan firmalar ise her türlü oyuna başvuruyor..

Paniğe kapılan firmalardan SMS oyunu!
Paniğe kapılan firmalardan SMS oyunu!
GİRİŞ 30.04.2015 14:21 GÜNCELLEME 30.04.2015 18:36
Bu Habere 28 Yorum Yapılmış

Kenan Biter'in haberi

Cep telefonları ve e postalara adeta nefes aldıracak düzenleme yarından itibaren hayata geçiyor. 1 Mayıstan itibaren uygulanmaya başlayacak olan Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun tasarısı ile artık firmalar, tüketiciye isteği olmaksızın hiçbir şekilde ileti gönderemeyecek. Göndermeleri halinde ise 50 bin TL'ye varan para cezaları ile karşı karşıya kalacak.

Yapılan düzenleme sadece istenmeyen elektronik iletileri kapsamayacak. Yasa ile hizmet sağlayıcıları artık tüketicilere her türlü bilgiyi verme yükümlülüğü altına girecek. Elektronik ortamda verilecek siparişlerde de onay ve ödeme öncesinde alıcıya ödeyeceği bedel açıkca belirtilecek. Ticari iletişimi gerçekleştiren gerçek ya da tüzel kişininin bilgileri de yasa ile birlikte artık açıkca sunulacak. Kanun çerçevesinde yapmış olduğu işlemler nedeniyle elde ettiği kişisel verilerin saklanmasından ve güvenliğinden de hizmet sağlayıcıları sorumlu olacak. İnternetten yapılan alışverişlerde kredi kartı bilgilerinin korunması için güvenlik sertifikası şartı getirilecek ve müşterinin hatalı verdiği sipariş için ‘geri al’ ve ‘değiştir’ seçeneği konulacak.

3 GÜN SÜRE, 50 BİN TL CEZA!

Alıcılar 1 Mayıs'tan itibaren diledikleri zaman gerekçe belirtmeksizin iletileri almaktan vazgeçebilecek. Bu talep üzerine ise hizmet sağlayıcıları ileti göndermeyi 3 gün içerisinde durduracak. Bu noktada yasa, denetleme ve ceza verme yetkisini Gümrük ve Ticaret Bakanlığına veriyor. Kesilecek cezalara gelince yasanın ihlal edilen maddesine göre bin liradan 15 bin TL'ye kadar para cezaları verilebilecek. Yalnız istenmeyen iletilerde ısrarcı olunması halinde bu rakam 50 bin TL'ye kadar çıkabilecek.

BOMBARDIMAN BAŞLADI

Ciddi yaptırımları da beraberinde getiren düzenleme şirketleri de harekete geçirdi. 1 Mayıs öncesi izinsiz bir şekilde vatandaşı çıldırtacak yoğunlukta mail ve sms atan firmalar bu kez de aynı işlemi onay almak için yapmaya başladı. Son günlerde peş peşe yolladıkları SMS'ler ile vatandaşı bombardımanına tutarak ''Onay'' isteyen firmalar işi bir tık daha ileri getirerek onay almak için indirim ve ücretsiz ürün şeklinde bir takım promosyonlara dahi başvurmaya başladı.

VATANDAŞI OYUNA GETİRİYORLAR

1 Mayıs'ta yürülüğe girecek yasa ''Onay'' alma şartını önceden vatandaş tarafından onay verilmiş firmalara tanıyor. Ancak pek çok firma bir şekilde temin ettikleri cep telefonu ve e-posta adreslerine yolladıkları SMS ve mailleri kesmek yerine ''SMS almak istemiyorsanız şu mail adresine veya numaraya ulaşarak iptal işleminizi gerçekleştirebilirsiniz'' şeklinde iletiler ile topu vatandaşa atarken bu yöntem ile vatandaşı da bir nevi oyuna getiriyor. Kendisine gelen ileti karşısında önceden onay verip vermediğini hatırlamayan sade vatandaş ardı ardına gelen Onay-iptal mesajlarından bıkıp, bir nevi mesajlara razı olmaya başlıyor.

''ÜCRETSİZ'' YAZMIYORLAR

Öte yandan yasa gereği hizmet sağlayıcılar, ret bildirimini elektronik iletişim araçlarıyla kolay ve ücretsiz olarak iletilmesini sağlamakla görevli iken vatandaşa yollanan çoğu SMS'de ''Ücretsizdir'' ayrıntısını belirtmiyor. Bu da ay sonunda gelecek faturayı düşünen vatandaşın gün içerisinde kendisine gelen çok sayıdaki ''İptal'' mesajına geri dönüş yapmasının önüne geçiyor. İşi daha da zorlaştıran kimi firmalar ise cebe yolladıkları mesajlar için maile yönlendirirken kimileri ise iptal işlemi için ''0850'' ile başlayan numaralar vererek tam anlamı ile kurnazlık yapıyor.

ÇİFTE BAYRAM!

Yürürlüğe giren Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunu değerlendirip “1 Mayıs İşçi bayramı tüm tüketicilere de artık bayram” diyen Tüketiciler Birliği Genel Başkan Vekili Hatice Saadet Kalyoncu uyanık firmalarla ilgili tüketicilere uyarılarda bulunuyor...

''ELİNİZİ VERİRSENİZ, KOLUNUZU KAPABİLİRLER''

Tüketicilere ısrarla ve tüm sevimlilikleri ile izin isteyen firmalara karşı dikkatli olunması yönünde çağrıda bulunan Kalyoncu, aksi takdirde ''Elinizi verirseniz, kolunuzu kapabilirler'' şeklinde konuştu.

Eski onayların geçerli olmaması halinde tüketicinin çok daha rahat edeceğini ama Kanunun geçici maddesi gereğince Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce alınan onayların maalesef geçerli olacağını söyleyen Kalyoncu, verilen onaylardan ise 1 Mayıs itibari ile hiçbir gerekçe göstermeksizin vazgeçebileceğini dile getirdi.

''SESSİZ KALMAK REDDETMEKTİR''

Yazılı veya sözlü onayda, tüketicinin olumlu bir irade beyanının alınmış olmasının zorunlu olduğunu aksi takdirde alıcının sessiz kalması durumunda ise onay isteğinin zımni olarak reddedilmiş sayıldığını aktaran kalyoncu, firmalar tüketicinin ret bildirimi için her türlü kolaylığı ücretsiz bir şekilde sağlamak zorunda olduğunu belirtti.(Kenan Biter / Haber7)

MESAJ ÜCRETLERİNİ GERİ İSTEYİN

Kalyoncu, aksi bir durumun söz konusu olması halinde ise vatandaşın ''İptal'' için ödediği parayı geri isteyebileceğini ve daha da önemlisi yasayı ihlal ettiği için firmanın yine şikayet edilebileceğini söyledi.

6 AY İÇİNDE ŞİKAYET EDİN!

SMS ve maillerin yollanmaya devam edilmesi halinde şikâyet başvurularını yazılı olarak ıslak imzayla veya elektronik ortamda e-Devlet kapısı üzerinden güvenli elektronik imza ya da mobil imza yoluyla İl Müdürlüğüne yapılabileceğini aktaran Kalyoncu, Tüketicilerin şikayetlerini 6 ay içinde yapmaları gerekmekte olduğunun da altını çizdi.

kenan.biter@haber7.com

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 28
  • abdul aga 8 yıl önce Şikayet Et
    sms = normale ucretsiz. gsm firmalarina hicbir maliyeti yoktur. gsm sunucu ve telefonunun arasindaki iletisim / aktif kontrol mesajinin geri kalan 160 karakterlik kismi biz kullanicilara satilmaktadir. turkiye'de en son turkcell hat kullanirken gelmeyen mesaj yoktu... tek yaptigim cagri merkezini 3 kere aramam gerekti. 2si guzel ve sakin bir diller. 3 cusu agir dille olduki anladilar ve butun reklam vs zart zurt mesajlar tamamen kesildi..
    Cevapla
  • eysedo 8 yıl önce Şikayet Et
    Birde mesaj almak istemiyorsanız hayır yazıp şu numaraya veya linke gönderin diyor niye hayır yazmak zorundayım istemiyorum kardeşim istediğm site veya kurumu kendim arar kampanyalarından haberdar olmak istediğimi bildiririm sen merak etme ama devlet bu oyunun da önüne geçmesi lazım niye hayır için mesaj göndermem gerekiyor
    Cevapla
  • Neyzen 8 yıl önce Şikayet Et
    Bilgi sahibi olmadan, fikir sahibi olmak.
    Cevapla
  • okuyucu 8 yıl önce Şikayet Et
    haberin tamamını oku
    Cevapla
  • taha 8 yıl önce Şikayet Et
    Zirtbank artık mesaj atmayacak oh be dünya va mış? Bide merdivenaltı eczane mesajları gelmeyecek....
    Cevapla
  • Semih 8 yıl önce Şikayet Et
    mtdrgn' nin dediği doğru olabilir arkadaşlar, avgoteks diye bir firma bana mesaj gondermişti, " e-mail ve sms kayıtlarınızın silinmesini istiyorsanız teknoteks yazıp 4730' a mesaj atın" diye en başta tereddütsüz kabul edecektim sonra dedim mesaj ücretsiz olsa bile bu mesajla şu üyeliği kabul ettiniz derler de 300-500 beni çarparlar diye kabul etmedim.. arkadaşlar dikkatlı olunuz!!
    Cevapla
  • mtdrgn 8 yıl önce Şikayet Et
    denemek için bir yemek firmasının mesajını cevapladım. 50 kuruşumu aldı. şimdi bakanlık bilmiyor mu bunu? ben bu 50 kuruşu iade almak için ne kadarlık masraf ve zaman harcayıp nereye şikayet edeceğim? tamam yasa güzel ama çook eksik. umarım zamanla daha da oturur.
    Cevapla
  • Neyzen 8 yıl önce Şikayet Et
    Bakanlık birimleri seninle ilgili alarma geçmiştir an itibariyle. Az bekle, Ziraat Bankasına talimat verilmiştir, elli kuruşunu geri alırsın. TC Kimlik Numaranla birlikte en yakın Ziraat Bankasına gidip şansını dene. Ne diye cevaplıyorsun güzel kardeşim. Cevap yazmak zorunda değilsin. Uyarıyorlar televizyonlardan, haber sitelerinden. Takip etmiyor musun?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle