Ocak ayı cari açık rakamları açıklandı

Cari açık ocak ayında 2 milyar dolarla beklentinin altında gelirken, aylık bazda 27 ayın en düşük seviyesinde gerçekleşti.

Ocak ayı cari açık rakamları açıklandı
Ocak ayı cari açık rakamları açıklandı
GİRİŞ 11.03.2015 10:03 GÜNCELLEME 11.03.2015 14:17
Bu Habere 29 Yorum Yapılmış

Türkiye'nin cari işlemler açığı 2015 yılı ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre 2 milyar 980 milyon dolar azalarak 2 milyar 2 milyon dolar olarak gerçekleşti. 27 ayın en düşük seviyesini gören cari açık en son 2012 yılı ekim ayında 1,2 milyar dolar düzeyinde gerçekleşmişti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan cari işlemler açığı, 2015 yılı Ocak ayında 2 milyar 2 milyon dolar oldu. Bunun sonucunda 12 aylık cari işlemler açığı 42 milyar 866 milyon dolara geriledi.

Bu gerilemede, ödemeler dengesi tablosundaki dış ticaret açığının 2 milyar 637 milyon dolar azalarak 2 milyar 563 milyon dolara düşmesi ve net hizmet gelirlerinin 277 milyon dolar artarak 990 milyon dolara yükselmesi etkili oldu.

Hizmetler dengesi altında, taşımacılık kaleminden kaynaklanan net gelirler bir önceki yılın aynı ayına göre 104 milyon dolar tutarında artarak 214 milyon dolara, seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler ise 84 milyon dolar tutarında artarak 990 milyon dolara yükseldi.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 29
  • erkut 9 yıl önce Şikayet Et
    bence de bu durum petrol fiyatlarının düşmesiyle ilgilidir. hükümetin başarısı falan değil
    Cevapla
  • Yorumcu 9 yıl önce Şikayet Et
    Güneş balçıkla sıvanmaz, ekonomimiz kötüye gidiyor ve bunun en önemli sebeplerinden biri de hükümetin politikasıdır.
    Cevapla
  • milletin ferdi 9 yıl önce Şikayet Et
    Arkadaş atasözünden veya deyimlerden anlamadığı gösterdiği kadar ekonomiden de anlamadığını göstermiş yorumuyla. Cari açık azalırken ekonomi kötüye gidiyor demek ekonomiyi bilen veya kendini bilen birinin yapabileceği bir şey değildir.
    Cevapla
  • fatih 9 yıl önce Şikayet Et
    sayın yorumcu önce kullandığın atasözünün anlamını öğren derim. evet siz güneşi balçıkla sıvayamayacaksınız.
    Cevapla
  • adil yiğit 9 yıl önce Şikayet Et
    senin ekonomiden anladığın kesin senin ekonomiden sorumlu konuşmacı yapmalılar.
    Cevapla
  • milletin ferdi 9 yıl önce Şikayet Et
    Heyecanlı Yemezler kardeş, yorumundaki tenakuzun farkında değilsin galiba. Dolar artışından bahsettiğine göre doları önemsiyorsun demektir. Peki ama bu durumda dolar olarak açıklanan rakamı niye beğenmiyorsun? Ayrıca da cari açık yarıdan fazla azalmış mı, azalmış. Cari açık 2 milyar 980 milyon dolar azalarak 2 milyar 2 milyon dolar olarak gerçekleşmiş. Şimdi ister azalan kısmı TL’ye çevir, ister kalan kısmı TL’ye çevir.
    Cevapla
  • milletin ferdi 9 yıl önce Şikayet Et
    CHP’nin ferdine! Siz uluslararası piyasalarda doların artmasından Erdoğan’ı sorumlu tutuyorsunuz ama ben böyle ucuz yollara gitmem ve cari açığın düşmesi tamamen Hükümetin veya Erdoğan’ın başarısıdır demem. Evet, petrol fiyatların düşmesinin de rolünü reddetmem. Ama Hükümetin doğalgaz pazarlığındaki başarısını da görmezlikten gelmem, Euro’nun değer kaybetmesine rağmen ihracatımızı arttıran ihracatçımızın başarısını da görmemezlikten gelmem. Bilakis cari açığa ihracatçımızın olumlu katkısının Hükümetten çok olduğunu da söylerim. Aynen cari açıkta Hükümetten çok daha fazla tüketicinin olumsuz katkısı olacağını söylediğim gibi. Çünkü tüketimin pek çoğunu halk yapıyor, hükümet değil.
    Cevapla
  • bakar kör 9 yıl önce Şikayet Et
    zaten cari açıkta petrol ve doğalgazdan kaynaklanmıyor mu? cari açık artarken başarısız düşerken gene başarısız mı diyeceğiz hükümete
    Cevapla
  • Akp'nin ferdi rumuzlu arkadaşım 9 yıl önce Şikayet Et
    Cari açığın azalmasının tek nedeni yarı yarıya düşen petrol fiyatlarıdır. Hükümetin başarısı gibi lanse etmeye çalışmayın boşuna.
    Cevapla
  • isim 9 yıl önce Şikayet Et
    Dolar yükselince adam ithal ürünü olan binlerce tl ye cep telefonu, lcd televizyon alamıyor, böylece cari açık düşüyor. Doların yükselmesi o kadar kötü bir şey değil. İhracatcılar içinde büyük avantajdır.
    Cevapla
  • bora 9 yıl önce Şikayet Et
    övünmeyin yeter kardeşim ya. hem 2 milyar dolar açık vereceksin hem de yok bilmem muhteşem rakam falan ne bu ya
    Cevapla
  • milletin ferdi 9 yıl önce Şikayet Et
    Arkadaşın cari açığa tek bir olumlu katkı yaptığına sizin gibi ben de inanmıyorum. Ama performanslı ve markalı bilgisayar, marka cep telefonu, bilumum elektronik oyuncakla cari açığa elinden geldiğinin en fazlasıyla olumsuz katkı yaptığına da sonuna kadar inanıyorum.
    Cevapla
  • yerli malı ilk tercihimiz 9 yıl önce Şikayet Et
    sen ürettinde biz almadık mı?
    Cevapla
  • adil yiğit 9 yıl önce Şikayet Et
    sanırım yaşın çok küçük, biraz daha büyü ondan sonra yorum yaz. 2002 den öncesine kafan basmıyorda ondan dedim :))
    Cevapla
  • mehmet 9 yıl önce Şikayet Et
    Eğer açık verilmesini istemiyorsan kalk bilgisayarın başından üretim yap ihraç et ve ithal mal kullanma bunu yapamıyorsan ozaamn yapanların başarısınıda buradan eleştirme
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle