Çiftçilerin Ramazan mesaisi zorlu geçiyor

Türkiye'nin önemli tarım alanlarına sahip illerinden Kars'taki çiftçiler, ramazan ayının hasat dönemine denk gelmesi nedeniyle zorluk çekiyor.

GİRİŞ 22.07.2013 11:28 GÜNCELLEME 22.07.2013 11:53

İşlerini geleneksel tarım aletleri arasında bulunan tırpan, el tırmığı gibi aletlerle yapan ve aynı zamanda da oruç tutan çiftçileri, en çok 28 dereceyi bulan hava sıcaklığı zorluyor.

Sarıkamış ilçesine bağlı Tepe Mahallesi'nde çiftçilik yapan Vahip Baba, AA muhabirine yaptığı açıklamada, işe erken saatlerde başladıklarını belirterek, işlerini zamanında bitirmek için hummalı şekilde çalıştıklarını ifade etti.

Sıcak altında çalışırken zorlandıklarını dile getiren Baba, "Çok sıcak olduğu zaman yüzümüzü soğuk suyla yıkıyoruz. Bazı yaşlı çiftçiler öğlene kadar tırpanla ot biçerken, oruca dayanıklı olanlar da 8 saat tırpan çekiyor" diye konuştu.

Baba, sıcak hava ve zor çalışma şartlarına rağmen oruçlarını tutmaya devam ettiklerini anlatarak, "Bu sene ramazanla bol bereketli bir yıl oldu. Sabah erken ot biçimine başlayıp, öğlene kadar çalışıyorum. Öğle arası eve gidip dinlendikten sonra namazımı kılıyorum" ifadelerini kullandı.

Çiftçilerden Murat Çamlı da sıcakta tırpan çekmenin zor olduğunu ve ramazanda susuzluğun kendilerini zorladığını kaydederek, arazide eşiyle çalıştığını söyledi.

Çamlı'nın eşi Nurhayat Çamlı ise eşine tırmık çekerek destek olduğunu ifade ederek, "Eşim tek başına olduğu için yardım ediyorum. Yardım etmesem tek başına çalışamaz. Buradan eve gidip orada da çalışıyorum. İftara yemek hazırlıyorum. İneklere bakıyoruz, işimiz zor" şeklinde konuştu.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL