Kirpi'yi üreten BMC'nin sözleşmesi iptal ediliyor

BMC'nin Türk Silahlı Kuvvetleri için ürettiği mayına dayanıklı araçlarla (Kirpi) ilgili kriz çözülemeyince, Savunma Sanayii Müsteşarlığı firmaya fesih mektubu gönderdi.

Kirpi'yi üreten BMC'nin sözleşmesi iptal ediliyor
Kirpi'yi üreten BMC'nin sözleşmesi iptal ediliyor
GİRİŞ 03.05.2013 06:32 GÜNCELLEME 03.05.2013 09:49
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

Emre Soncan'ın haberi

Böylece kontratın iptal süreci başlamış oldu. BMC'nin tebligatı almasının ardından üretimdeki sorunu çözmesi için 45 gün yasal süresi var. Bu zaman diliminde de yükümlülüklerini yerine getiremezse, teminat mektupları Savunma Sanayii Müsteşarlığı tarafından nakde çevrilecek.

Sözleşme de feshedilecek. Güvenlik güçlerinin mayın tuzağından korunması amacıyla 2009'da 468 zırhlı araç için anlaşma imzalanmış, ancak firmanın yaşadığı maddî sıkıntı yüzünden araçların 278'i teslim edildikten sonra üretimi durmuştu. Kalan 190 Kirpi'nin üretimi bitirilemedi. BMC, daha sonra özel bir bankadan kredi buldu fakat üretimi yine nihayete erdiremedi.

Kirpiler 13 personel taşıyabiliyor, her türlü arazi şartlarında rahatlıkla hareket edebiliyor. Mayın, el yapımı patlayıcı, balistik testlerinden geçen ve 'yürüyen kale' olarak bilinen Kirpiler, saatte 105 km hıza ulaşabiliyor, 120 cm derinlikteki sudan geçebiliyor. NATO standartlarına göre üretilen Kirpilerde, aynı zamanda motor altının da koruması sağlanıyor.

Böylece herhangi bir mayın tehdidine maruz kalan aracın kısa sürede onarılarak görevine devam etmesi mümkün oluyor. Koltuklar ise mayın patlaması anında basıncı emecek özel bir sistemle üretiliyor. Öte yandan gecikmeden dolayı müsteşarlık tarafından firmaya 7 milyon Euro ceza kesildi.

YORUMLAR 13
  • fatih 12 yıl önce Şikayet Et
    british motor company diyene. Arkadaş bu firma ilk İngiliz ortalık kuruldu. Daha sonra %100 yerli oldu.
    Cevapla
  • CENGAVER 12 yıl önce Şikayet Et
    YETER ARTIK YETER ! İSRAİL, ERMENİ, FIRANSIZ, İTALYAN, İNGİLİZ VS TRİLYONLUK SAVAŞ HARCAMA ORTAKLIĞI VS İSTEMİYORUZ. Bu Ülkenin Milli Servetini Yıllarca Düşman Ülke Firmalarına Sömürtmek bitsin artık, hele özellikle Savaş Makinası Tank, Top, Tüfek vs boşu boşuna Milli Serveti heba etmeyin, Milletin büyük bir kısmı zor durumda, bu görülmüyor, Zaten Normal Klasik Savaş alet ve makinalarının işlemeyeceği bir çağa giriyoruz, başka bir ülkeyi de işgal etmeyeceğimize göre, Yatırımı Siber Sonik Gizli Tehlike Korunma alanlarına kaydırın, Millet Borç batağında Açlık sınırının altında BİTMİŞ DURUMDA asıl savaş asıl tehlike bu ! Savaş Strateji Sistemleri Dünyanın her yerinde değişmiş durumda, Gençleri Çocukları Tehlikeli oyunlardan uzak tutalım, Gıdadan Bilişime varıncaya kadar Gerçek Savaş bu tür alanlarda oluyor, Silah dönemi bitti,
    Cevapla
  • Adnan Polatcan 12 yıl önce Şikayet Et
    kriz pişkinlikten mi kaynaklanıyor acaba?. bmc bilinçli poker oynanmak istendi devletle. Karamehmet ve mali yöneticileri holdingin kaynaklarını / fonlarını farklı alanlara akıttılar. BMC meydanda kaldı. Devletten bir nevi üstü örtülü "ben istemem işlerim iyi ama yan cebime koy" türünden destek istendi. Devlet ise oyunu gördü bmc'yi işcilerinin bir nevi gözyaşına bakmadan milletin parasını karamehmete kaptırmadı. Kendini özel sektöre esir etme sürecine girmedi. BMC'nin İzmir Pınarbaşındaki işi de iyi İzmir Doğanlardaki işi de iyi. Müşterileri sıra bekliyor. O halde??? Bu gün ki hükümetin başındakiler ne Demirele benzer ne de rahmetli Ecevite. Mesut Yılmaz ile ise hiç alakası yok. Çukurova Holding yöneticileri işte Pokeri bu sebebden kaybetti. saygılar ve selamlarımı arz ederim
    Cevapla
  • eksen3737 12 yıl önce Şikayet Et
    Bmc. BMC açılımı british motor company ne kadar yerli siz düşünün devlet haklı...
    Cevapla
  • cahid yagcı 12 yıl önce Şikayet Et
    otokar kaya. kirpiler doğuda hayati bir konuma gelince karamehmet bu durumu paraya çevirmek istedi.devlet bankasından 100 milyon kredi istedi.Bir nevi rüşvet yani.karamehmet dedigin adam hapşursa o kadar para düşer.kirpi yoksa kirpinin muadili otokar kaya var.kirpiye ihalede kaybetmişti.tekrar düşünülebilir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle