Bu görüntü artık tarih oluyor!

Gıda enflasyonuyla mücadele kapsamında meyve ve sebze taşımada da yeni döneme geçiliyor. Kasası açık araçlarda taşıma işlemi sona erecek. 1 Ocak 2019'a kadar belirli iç sıcaklık ve nem şartına sahip belgeli frigorifik araçlar olması şartı aranacak.

Bu görüntü artık tarih oluyor!
Bu görüntü artık tarih oluyor!
GİRİŞ 14.07.2018 12:31 GÜNCELLEME 14.07.2018 12:31
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Araçların bu kriterlere uygunluğunun kontrolü için TSE tarafından muayene işlemlerine başlandı. 

Ticaret Bakanlığı, meyve ve sebze taşıma sırasında oluşan zayi oranının düşürülmesi ve bu yolla gıda enflasyonunun önlenmesi için çalışma yürütüyor.

MEYVE SEBZE TAŞIYAN ARAÇLARA ÖZEL KRİTERLER

Bakanlık tarafından getirilen, "ürünlerin soğutmalı frigorifik araçlarda taşınması" şartı çerçevesinde bu araçların belirlenen iç sıcaklık ve nem şartlarını taşıması gerekiyor. Araçlar, aranan kriterler çerçevesinde, TSE tarafından muayene ve test edilerek belgelendirilecek.

BELGE ŞARTI

Frigorifik araçlar için 1 Ocak 2019'a kadar TSE'den söz konusu belgenin alınması gerekiyor. Bu yöndeki hazırlıklarını tamamlayan TSE, söz konusu araçlara yönelik test ve belgelendirme işlemlerine başladı. Araçların belirtilen şartlara uygunluğu TSE tarafından 3 yıllık periyotlarla belgelendirilecek.

ARAÇLAR MUAYENE ETTİRİLECEK

Taşımacılar, TSE bünyesinde 44 ilde faaliyet gösteren kontrol merkezlerine giderek, araçlarını muayene ettirebilecek. Yapılan kontrollerle amacına uygun olmayan araçların kullanılması önlenerek, ürün kalitesinin korunması sağlanacak. 

ARANACAK ŞARTLAR

Frigorifik araçların taşıması gereken kriterler şöyle:

Araçlardaki yalıtımlı ekipmanın iç ve dış yüzeyinde herhangi bir yıpranma, delinme veya çatlak bulunmayacak.

Kapıları kapatıldığı zaman yalıtımlı ekipman içine herhangi bir ışık sızıntısı olmayacak.

Yalıtımlı ekipmanın iç sıcaklığını 0-14 derece tutabilecek mekanik cihazlar bulunacak.

Yalıtımlı ekipmanda sıcaklık ve nem takip cihazı yer alacak.

Çabuk bozulan gıdaların taşındığı "ATP Belgesi"ne sahip araçların, soğutma/ısıtma ekipmanıyla sıcaklık/nem takip cihazının bulunması durumunda bu şartları karşıladığı kabul edilecek. Malların üretim yerinden sınai işletmeye, üretim yerindeki toptancı haline veya tasnifleme ve ambalajlama tesisine taşınmasında kapalı ya da tenteli taşıma araçları kullanılabilecek. 

DEPOLAR TSE ŞARTLARINA UYACAK

Öte yandan, ürünlerin yer alacağı soğuk hava depolarında da TSE tarafından belirlenmiş standartlar aranacak. Bu depolar, malların bozulmasına veya kalite kaybına yol açmayacak şekilde ısı ve nemli ortama sahip olacak.

Gıda enflasyonuna yol açan nedenler arasında, yaş meyve ve sebzede üretim sonrası oluşan kayıplar yer alıyor. Ülkedeki yaş ve meyve üretiminin yüzde 25-40'ı üretim-dağıtım-tüketim zincirinde zayi oluyor. Bu kaybı önlemek için meyve ve sebzelerin üretimden satış aşamasına kadar soğuk zincirde muhafaza edilmesi gerekiyor.

YORUMLAR 11
  • soner koyuncu 5 yıl önce Şikayet Et
    yine buyuk sirketler kazanacak
    Cevapla
  • Pala 5 yıl önce Şikayet Et
    Hangi büyük şirketler bu işten fayda sağlayacak acaba
    Cevapla
  • Eskibirdost 5 yıl önce Şikayet Et
    Serbest piyasa ekonomisi tuzak ! Getirisi kârı belli ürünler olmalı mal bitti mi dükkan kapanır temizlik yapılır, yarına hazırlanılır. Bazı ürünler standarttır, Devlet olmanın gereği yerine getirilmeli, heriş devletten de beklenmemeli , mal bitti mi fiyat arttırılmaz dükkan kapanır yeni mal beklenir eskilerin yaptığı gibi, Ki bereketli olsun.
    Cevapla
  • Adiga81 5 yıl önce Şikayet Et
    Karaborsacılıktan bahsetmiyorum ama burada sıkıntı şu. Ülkede enflasyon var ve esnaf yarın alacağı malın daha maliyetli olacağını biliyor. Dolayısıyla bu maliyeti bugünden fiyata yansıtıyor. Dışa bağımlı olmadan çokça üretim yapamazsan bu enflasyon illetinden kurtulmak zor. Belki insanımızın açgözlülüğünü de hesaba katarsak mümkün değil.
    Cevapla
  • Mert 5 yıl önce Şikayet Et
    Oh be Allah’a şükür . Çok geç kalan bir uygulama.
    Cevapla
  • Ali nazi 5 yıl önce Şikayet Et
    Bunun yerine meyve sebze üreticilerinin mallarını direkt büyükşehirlerde satabilmeleri ve aracıları aradan çıkarmak için onlara taşıt desteği verilmeli. Onları kamyon kamyonet sahibi yapmak gerekir. Fiyatlar ancak böyle düşer. Haller kabzımallar komisyoncular kısacası beleşçiler aradan çekilir. Fiyat gerçek değerini görür. Üreticide tüketicide kazanır. Pazar mafyası hal ve komisyoncu karteli ortadan kalkar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle