• En Çok Görüntülenenler
  • Güncel
  • Siyaset
  • Spor
  • Ekonomi
En Çok Görüntülenenler
Ekotrent Foto Galeri
EKOTRENT'E DÖN
Haber 7 HABER7'YE DÖN
  • Anasayfa
  • EKONOMİ
PAYLAŞ

İTO yönetim kurulu üyeleri der ki

16.08.2011 07:37
21 / 45
Devlet, halkın kullandığı ilaç parasını bizden istiyor

MEHMET AHMET ÜNLÜ / MEDİKAL VE İLAÇ MESLEK KOMİTESİ: Son dönemde fiyatlarımızla ilgili birtakım süreçler geçirdik. İlk önce 5 Kasım 2011’de Resmi Gazete’de yayınlanan SGK’nın sağlık uygulama tebliğiyle ürünlerin iskonto oranları yükseltildi. Sağlık Bakanlığı 10 Kasım’da ise fiyatları düşürdü. Bakanlar Kurulu’nun karar alıp uygulamadığı bir kararname var. İlaç fiyatları kararnamesi. Bu bir önceki dönemdeki hükümet zamanında alınmış, fiyatlarda indirim gerektiği zaman uygulanmış. Artış gerektiği zaman yarısı uygulanmış, 1.5 yıldır da uygulanmamış bir kararname. Şu anda aldığımız hammaddelerde ve getirdiğimiz ürünlerde kullandığımız Euro kuru 1.9595. Yunanistan’da 10 Euro olan bir ürün, Türkiye’de 3.5 Euro. Bakanlık 1.5-2 yıl önce ‘global bütçe’ diye bir şeye başladı. Biz bunu sektör olarak kabul etmedik. 14 toplantı sonunda vergiler, bir geceden sabaha kadar müeyyideler listesi yayınlandı. Ve 15’inci toplantıda bize dayatılan protokolü imzalayarak global bütçeyi kabul etmiş olduk. Global bütçe, devletin öngördüğü üniversitelerde yılda uygulayacağı toplam bedel. Hesaplarımıza göre biz bu bütçeyi ne birinci yılda, ne ikinci yılda geçmedik. Ancak bize “Bu bütçeyi 1.1 milyon TL geçtiniz. Halkımızın kullandığı ilaçlara ödenen bu bedeli, ilaç sanayi ödesin” dendi. Bütçeye listede yer almayan ürünler de ilave edilmiş. Böylece biz bütçeyi aşmışız. Birkaç gün önce bakanlarla toplantı yaptık. Sektörün haklı olduğu kanısına varıldı. Mağduriyetimizi kısmen önlemeye yönelik bir karar çıkacağını umut ediyoruz. Aile hekimliği uygulaması Türkiye’de çok başarılı bir uygulama. Eleştirilecek yönlerinin yanısıra hastanın faydasına olan çok ciddi unsurları da barındırıyor. Ancak aile hekimliğinin getirdiği yaklaşık yüzde 10’luk bir reçete artışı var. Burada ilacın ilave yükünü de ilaç sanayi üstlenmiş oluyor. Bizim sektörel olarak sorunlarımızın nereden nereye geldiğini, belli süreler içerisinde, belli birimler içerisinde o faaliyetlerin ne kadar ilerlediğini, bakanlardan, hükümetlerden, kanun hükmünde kararnamelerden, tebliğlerden neleri sektörlerimiz adına toparladığını, sektörümüz adına ne gibi katma değerler sağlayabildiğimizi, İstanbul Ticaret Odası olarak daha iyi görmemizi ve bu konulara madde madde, sektör sektör yer vermemizi temenni ediyorum.
Devlet, halkın kullandığı ilaç parasını bizden istiyor<br>
<br><strong>MEHMET AHMET ÜNLÜ / MEDİKAL VE İLAÇ MESLEK KOMİTESİ: </strong> Son dönemde fiyatlarımızla ilgili birtakım süreçler geçirdik. İlk önce 5 Kasım 2011’de Resmi Gazete’de yayınlanan SGK’nın sağlık uygulama tebliğiyle ürünlerin iskonto oranları yükseltildi. Sağlık Bakanlığı 10 Kasım’da ise fiyatları düşürdü. Bakanlar Kurulu’nun karar alıp uygulamadığı bir kararname var. İlaç fiyatları kararnamesi. Bu bir önceki dönemdeki hükümet zamanında alınmış, fiyatlarda indirim gerektiği zaman uygulanmış. Artış gerektiği zaman yarısı uygulanmış, 1.5 yıldır da uygulanmamış bir kararname. Şu anda aldığımız hammaddelerde ve getirdiğimiz ürünlerde kullandığımız Euro kuru 1.9595. Yunanistan’da 10 Euro olan bir ürün, Türkiye’de 3.5 Euro. 
Bakanlık 1.5-2 yıl önce ‘global bütçe’ diye bir şeye başladı. Biz bunu sektör olarak kabul etmedik. 14 toplantı sonunda vergiler, bir geceden sabaha kadar müeyyideler listesi yayınlandı. Ve 15’inci toplantıda bize dayatılan protokolü imzalayarak global bütçeyi kabul etmiş olduk.
Global bütçe, devletin öngördüğü üniversitelerde yılda uygulayacağı toplam bedel. Hesaplarımıza göre biz bu bütçeyi ne birinci yılda, ne ikinci yılda geçmedik. Ancak bize “Bu bütçeyi 1.1 milyon TL geçtiniz. Halkımızın kullandığı ilaçlara ödenen bu bedeli, ilaç sanayi ödesin” dendi. Bütçeye listede yer almayan ürünler de ilave edilmiş. Böylece biz bütçeyi aşmışız. Birkaç gün önce bakanlarla toplantı yaptık. Sektörün haklı olduğu kanısına varıldı. Mağduriyetimizi kısmen önlemeye yönelik bir karar çıkacağını umut ediyoruz. 
Aile hekimliği uygulaması Türkiye’de çok başarılı bir uygulama. Eleştirilecek yönlerinin yanısıra hastanın faydasına olan çok ciddi unsurları da barındırıyor. Ancak aile hekimliğinin getirdiği yaklaşık yüzde 10’luk bir reçete artışı var. Burada ilacın ilave yükünü de ilaç sanayi üstlenmiş oluyor.
Bizim sektörel olarak sorunlarımızın nereden nereye geldiğini, belli süreler içerisinde, belli birimler içerisinde o faaliyetlerin ne kadar ilerlediğini, bakanlardan, hükümetlerden, kanun hükmünde kararnamelerden, tebliğlerden neleri sektörlerimiz adına toparladığını, sektörümüz adına ne gibi katma değerler sağlayabildiğimizi, İstanbul Ticaret Odası olarak daha iyi görmemizi ve bu konulara madde madde, sektör sektör yer vermemizi temenni ediyorum.
Haber7
© 2025 Nokta Elektronik Medya A.Ş.