İş Bankası'nda Damat Ferit kavgası!
Osmanlı'nın son sadrazamlarından Damat Ferit'in torunu Halil Hurşit'in İş Bankası'yla hisse senedi mücadelesi gerginliğe dönüştü. Hurşit Bey'in hisseleri kabul edilmeyince arbede çıktı
Sabah'tan İbrahim Acar'ın haberine göre Osmanlı'nın son sadrazamlarından 'vatana ihanet' suçlamasıyla sürgüne gönderilen Damat Ferit'in torunu Osmanlı İtibar-ı Milli hisse senetlerini İş Bankası'na kaydileştirmek isterken arbede yaşandı. Görgü şahitlerinin verdiği bilgiye göre tartışma yaşandı.
İş Bankası yetkilileri, Halil Hurşit Bey ve avukatı Mahmut Doğan, bankaya ikinci kez gittiklerinde uzun süresüre bekletti. Banka yetkilileri, önceki gün 11.00'de kabul ettikleri Halil Hurşit Bey ve avukatı Doğan'la aynı gün öğleden sonra 14.00'te tekrar görüşmek üzere randevulaştı.
Saat 14.00 olduğunda ise toplantıya çağıran olmadı. 2 saatlik beklemenin ardından avukat Doğan'ın itirazı üzerine tartışma yaşandı. Arbedenin ardından dilekçe kısmen kabul edildi ancak hisseler kaydileştirilmedi.
GELENLER ELİ BOŞ DÖNÜYOR
Dilekçenin kısmi kabul edilmesinin nedenini mirasçıların gerçek olup olmadığının kontrolü olduğunu belirten Mahmut Doğan, İş Bankası'nda 1 saatte bitebilecek bir iş için akşam 21.30'da çıkabildiklerini vurguladı.
Doğan, ayrıca bankaya kendilerinin dışında gelen hisse senedi sahiplerinin ise kötü bir sürprizle karşılaştıklarını belirterek "Osmanlı İtibar-ı Milli Bankası hisselerini kaydileştirmek için İş Bankası'na gelenler eli boş döndü. Banka yetkilileri, gelenlere elinizdeki hisselerin değeri yok diyerek, hisseleri geri çevirdiler" diye konuştu.
Yeni SPK Yasası binlerce mağdur yaratacak
Hisse senetlerinin kaydileştirilmesi konusunda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayını bekleyen yeni Sermaye Piyasası Kanunu'nun da birçok mağdur yaratacağını ileri süren Mahmut Doğan "Bu yasayla ayın sonuna kadar kaydileştirilmesi yapılmayan hisse senetleri Yatırımcı Tazmin Merkezi'ne intikal edecek.
Merkez de hisse senetlerini 3 ay içinde satacak" dedi. Doğan, bunun mülkiyet hakkını düzenleyen Anayasa'nın 35'inci maddesinde tanımlı mülkiyet hakkı başlıklı maddesine aykırı olduğunu söyledi.
Hisseler banka şubesinde de kaydileştirilebiliyor
Elinde Osmanlı İtibar-ı Milli Bankası hissesi bulunanları bu hisseleri kaydileştirmek için ya banka genel merkezine gidebilecek ya da bulundukları illerdeki şubelere gitmeleri gerekiyor.
İş Bankası'ndan konuyla ilgili yapılan açıklamada şöyle denildi: "31 Aralık 2012'ye kadar kaydileştirilmek üzere bankamıza teslim edilmeyen fiziki durumdaki bankamız A, B ve C grubu hisse senetleri ile kurucu senetler bankamıza intikal edecek ve üzerlerindeki tüm haklar da sona ermiş sayılacak.
Bankamızca ihraç edilmiş olan hisse senetleri ve yatırım fonu katılma belgelerini halen fiziki olarak ellerinde bulunduran hisse senedi sahiplerinin haklarının kaybolmamasını teminen, kaydileştirme işlemlerinin tamamlanması amacıyla genel müdürlüğümüze veya şubelerimize şahsen müracaat etmeleri gerekmektedir."