Portföy şirketlerine çekidüzen geliyor

Katılım Emeklilik Genel Müdürü Ayhan Sincek, portföy şirketlerine performans kriteri getirilmesi gerektiğini söyledi.

Portföy şirketlerine çekidüzen geliyor
Portföy şirketlerine çekidüzen geliyor
GİRİŞ 18.06.2016 15:15 GÜNCELLEME 18.06.2016 15:15

Portföy şirketlerine başarılı olsa da olmasa da aynı ücreti ödediklerini belirten Katılım Emeklilik Genel Müdürü Ayhan Sincek, “Burada rekabet yok. Bununla ilgili düzenleme yapılmalı” dedi

Katılım Emeklilik Genel Müdürü Ayhan Sincek, portföy şirketlerine performans kriteri getirilmek istendiğini ifade ederek, "Şu anda başarılıya da başarısıza da aynı ücreti ödüyoruz. Fon büyüklüğüne göre yüzde 20 getiren de, ortalamanın altında kalan da aynı parayı kazanıyor" dedi. Performans kriterinin getirilmesinin, portföy şirketine ilave motivasyon sağlayacağını kaydeden Sincek, "Burada yapılmak istenen, performansa ödül. Sermaye Piyasası Kurulu, performansı iyi değilse portföy yönetim şirketinin değiştirilmesini isteyebilir. Bugüne kadar yapmadı. Grup şirketleri ile aile şirketlerinin kendi portföy yönetim şirketi, kendi bankası ve kendi emeklilik şirketi üçgeninde sıkıntı gelişiyor. Rekabet yok. Burada rekabeti yaratmanız gerekiyor" diye konuştu.


53.4 MİLYARLIK FONA ULAŞILDI

Albaraka Türk ve Kuveyt Türk'ün güç birliğinden doğan Katılım Emeklilik'in, sektörün 19. bireysel emeklilik ve hayat sigortası şirketi olarak faaliyete başladığını hatırlatan Sincek, Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) katılımcı sayısının 6.3 milyona ve fon toplamının 53.4 milyar TL'ye ulaştığını bildirdi. Katılımcı sayısının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16.6, fon toplamının ise yüzde 28 artış gösterdiğini kaydeden Sincek, "Aynı dönemde Katılım Emeklilik, katılımcı sayısını yüzde 172, fon toplamını yüzde 236.3 artırdı" dedi.

ASGARİ ÜCRETLİYE BEDAVA GİRİŞ HAKKI

BES'in çok doğru, şeffaf ve denetlenebilir bir sistem olduğuna işaret eden Sincek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Otomatik katılım konuşuluyor. İngiltere 5 yıl önce bunu yaptı. Biz sendikaları bir türlü ikna edemiyoruz. Her şey şeffaf ve ciddi denetim var. Aslında asgari ücretlinin bizden gelip normal BES'i alması ona daha maliyetli olabilir. Otomatik katılımda asgari ücretli bedavaya sisteme giriş yapacak."

6.3 MİLYON KİŞİ BES'TE

 Katılımcı sayısı: 6.325.894
 Fon tutarı: 47.8 milyar TL
 Devlet katkısı: 6.3 milyar TL
 Katkı payı: 39.7 milyar TL