Reel Kesim Güven Endeksi mayısta azaldı

Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE), mayısta bir önceki aya göre 0,3 puan azalarak 109,8 seviyesine geriledi.

Reel Kesim Güven Endeksi mayısta azaldı
Reel Kesim Güven Endeksi mayısta azaldı
GİRİŞ 25.05.2016 16:10 GÜNCELLEME 25.05.2016 16:10

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), mayıs ayına ilişkin İktisadi Yönelim Anketi ve Reel Kesim Güven Endeksi'ni açıkladı.

Buna göre mayıs ayında RKGE, bir önceki aya kıyasla 0,3 puan azalarak 109,8'e geriledi.

Endeksi oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde, son üç aydaki toplam sipariş miktarı ve mevcut mamul mal stoku miktarı endeksi artış yönünde etkiledi.

Gelecek üç aya ilişkin üretim, toplam istihdam ve ihracat sipariş miktarının yanı sıra mevcut toplam sipariş, sabit sermaye yatırım harcaması ve genel gidişata ilişkin değerlendirmelerin endeks üzerindeki etkisi ise azalış yönünde oldu.

Mevsimsellikten Arındırılmış Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE-MA) ise mayısta bir önceki aya göre değişim göstermeyerek 105,7 puan seviyesinde gerçekleşti.

Yıllık ÜFE beklentisi yüzde 7,8

Son üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacmi ve iç piyasa sipariş miktarında artış bildirenler lehine olan seyir bir önceki aya göre güçlenerek devam etti. İhracat sipariş miktarında ise bir önceki ayda azalış bildirenler lehine olan seyir artış bildirenler lehine döndü.

Mevsim normallerine kıyasla yapılan değerlendirmelerde, mevcut toplam siparişlerin mevsim normallerinin altında olduğu görüşleri bir önceki aya göre güçlendi. Mevcut mamul mal stoklarının seviyesinin mevsim normallerinin üzerinde olduğu yönündeki görüşler ise zayıflayarak devam etti.

Gelecek üç aya yönelik değerlendirmelere bakıldığında üretim hacmi, iç piyasa sipariş miktarı ve ihracat sipariş miktarına ilişkin artış yönlü beklentilerin, mayısta bir önceki aya göre zayıflayarak devam ettiği görüldü. Aynı şekilde gelecek üç aydaki istihdam ve gelecek on iki aydaki sabit sermaye yatırım harcamalarına ilişkin artış beklentileri de zayıfladı.

Ortalama birim maliyetlerde, son üç ayda artış olduğunu bildirenler lehine olan seyir bir önceki aya göre güçlenirken, gelecek üç ayda artış olacağını bekleyenler lehine olan seyrin zayıfladığı dikkati çekti. Gelecek üç aydaki satış fiyatı artış beklentilerinin ise güçlenerek devam ettiği gözlendi. Gelecek on iki aylık dönem sonu itibarıyla yıllık ÜFE beklentisi bir önceki aya göre 0,1 puan azalarak yüzde 7,8 oldu.

İçinde bulunduğu sanayi dalındaki genel gidişat konusunda bir ay öncesine kıyasla daha iyimser olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 11,0'e ve daha kötümser olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 11,3'e gerilerken, aynı kaldığını belirtenlerin oranı yüzde 77,7'ye yükseldi.

KAYNAK: AA