İhtiyaç kredisine sınırlama geliyor

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun hazırlıklarını sürdürdüğü yeni çalışmasına göre ihtiyaç kredisi aylığa göre çekilebilecek.

İhtiyaç kredisine sınırlama geliyor
İhtiyaç kredisine sınırlama geliyor
GİRİŞ 11.03.2016 10:38 GÜNCELLEME 11.03.2016 10:39

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun hazırlıklarını sürdürdüğü yeni çalışmasına göre ihtiyaç kredisi çekecek kişilerin geliri dikkate alarak bir katsayı belirlenecek ve bu katsayıya göre kredi verilecek.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), tüketici kredilerinde, “Ayağını yorganına göre uzat” dönemi için geri sayıma başladı. Konut ve taşıt kredilerinde zaten teminat olduğundan hareket eden BDDK, ihtiyaç kredileri için bir sınırlama getirmeyi planlıyor. Kişinin geliri dikkate alınarak bir katsayı belirlenecek ve katsayıya göre kişiler ihtiyaç kredisi çekebilecekler.

NİSANDA NETLEŞECEK

BDDK bir süredir kişilerin çektiği kredilerde gelire oranlı bir sisteme geçmek için hazırlık yapıyor. Son aylarda bu çalışmalar hızlandı. Bu yılın ocak ayında Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek de, “Tüketici kredi limitlerine dair kuralların değiştirilmesi düşünülüyor. Tüketici kredi limitlerinde gelir bazlı sisteme geçişe çalışılıyor. Bu hamle sermaye yeterlilik rasyoları üzerindeki baskıyı azaltabilir” açıklamasını yapmıştı.

BDDK’nın hazırlıklarını tamamlamak üzere olduğu ve nisan ayında düzenleme için harekete geçebileceğini belirtiliyor. Mart sonunda Basel raporlarının açıklanacağını dile getiren BDDK’dan bir yetkili, daha sonra düzenlemeler için harekete geçilebileceğini dile getirdi. BDDK, geçen yıl Basel Bankacılık Denetim Komitesi tarafından oluşturulmuş Düzenleme Tutarlılığı Değerlendirme Programı kapsamında yönetmelik ve tebliğ değişikliklerini yayınlamıştı. Raporun mart ayından sonra açıklanması bekleniyor. Raporun açıklanmasını takiben de tüketici kredileri için mevzuatın yayımlanabileceği kaydedildi. Konut ve taşıt kredilerinde bir teminat alındığını ve bunun için gelir bazlı sistemin bu kredilere getirmeyi düşünmediklerini dile getiren yetkili, ihtiyaç kredileri için düzenlemenin söz konusu olacağını söyledi.

İhtiyaç kredilerinde kişinin aylık maaşının belli bir katsayısına kadar ihtiyaç kredisi alabilmesine ilişkin düzenleme yapılacak. 2014 yılında kredi kartlarında kişinin kredi kartı limiti aylık maaşının 4 katını geçemiyor.

TAKİPTEKİ KREDİLER ARTTI

BDDK verilerine göre, bu yılın ocak ayı itibariyle tüketici kredilerinin büyüklüğü 305.7 milyar lira oldu. Bunun 155.5 milyar lirası ihtiyaç, 143.8 milyar lirası konut ve 6.3 milyar lirası da taşıt kredilerinden oluştu. Geçen yıl ocak ayında toplam tüketici kredileri 284 milyar liraydı. Bunun 151.3 milyar lirası ihtiyaç, 126 milyar lirası konut ve 6.6 milyar lirası da taşıt kredilerinden oluşuyordu. Geçen yıl ocak ayında takipteki kredilerin büyüklüğü 7.4 milyar liraydı. Bunun 6.5 milyar lirası ihtiyaç, 652 milyon lirası konut ve 231 milyon lirası da taşıt kredilerinden kaynaklanıyordu. Bu yıl ocak ayında ihtiyaç kredilerindeki takibe dönüşüm oranı geçen yıla göre yüzde 46 arttı. Ocak ayında toplam takipteki krediler 10.5 milyar liraya yükseldi. Bunun 9.6 milyar lirası ihtiyaç kredilerinden, 683 milyon lirası konut ve 218 milyon lirası da taşıt kredilerinden kaynaklandı.

Takipteki tüketici kredileri (milyon TL)

  Ocak’15               Ocak’16

Konut   652         683

Taşıt      231         218

İhtiyaç  6.555     9.585

Toplam 7.439     10.485

KAYNAK: HÜRRİYET